Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Pyörivään, itsetasaavaan rakennuslaseriin pääsee käsiksi jo reilulla 200 eurolla – laserin laatu, tarkkuus ja ominaisuudet riittävät harrastekäyttöön

Liiterin pohjat, terassin runko ja muutkin pienet rakennusprojektit vaateriin. Siitä se ajatus sitten lähti.
Laserin kantamaksi ilmoitetaan 500 metriä, testitontilla tarve oli huomattavasti lyhemmälle kantamalle. Terassin pohjien teossa käytettiin vain vaaituslattaan kiinnitettävää vastaanotinta, eikä esimerkiksi seinään piirtyvää viivaa.
Laserin kantamaksi ilmoitetaan 500 metriä, testitontilla tarve oli huomattavasti lyhemmälle kantamalle. Terassin pohjien teossa käytettiin vain vaaituslattaan kiinnitettävää vastaanotinta, eikä esimerkiksi seinään piirtyvää viivaa. Kuva: Tapio Vesterinen

Itsetasaava, pyörivä ja akulla varustettu tasolaser:

  • Hinta toimituskuluineen noin 235 euroa, hintaan kuuluvat myös vaaituslatta, kolmijalka ja vastaanotin
  • Laserin kantamaksi ilmoitetaan 500 metriä, myös kaatojen teko onnistuu

Hankimme kaverin kanssa kimppakoneeksi pyörivän rakennuslaserin omaan käyttöön. Pontimena hankinnalle oli se, että lähimpään vuokraamoon on vähintään kymmenien kilometrien matka ja käyttö on enemmän ja vähemmän satunnaista. Tällekin kesälle osui useampi rakennusprojekti, joissa laser tuli tarpeeseen.

Ammattikäyttöön suunnitellut tunnettujen merkkien pyörivät itsetasaavat laserit maksavat pikaisen hintavertailun perusteella lähemmäs tuhatta euroa, mikä rajasi ne pois harkintalistalta välittömästi. Kotimaisista verkkokaupoista edullisempia laitteita saa jo 400 euron luokassa, mikä sekin tuntui paljolta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Setti sisältää kaiken tarvittavan, vaaituslatta ja kolmijalka ovat hieman heppoista tekoa. Laite pienempine oheistarvikkeineen sopii sinänsä tukevaan alumiinisalkkuun.
Setti sisältää kaiken tarvittavan, vaaituslatta ja kolmijalka ovat hieman heppoista tekoa. Laite pienempine oheistarvikkeineen sopii sinänsä tukevaan alumiinisalkkuun. Kuva: Tapio Vesterinen

Suunta ulkomaille

Avuksi otettiin terassityömaan hiekkoja potkiessa verkkokauppa-alusta ebay.com, josta löytyikin nopeasti Tsekissä varastoaan pitävä, ainakin nimen perusteella kiinalainen myyjä. Pikaisen neuvottelun jälkeen laseryhtymä potkaistiin käyntiin, kun laitteen hinnaksi toimituskuluineen selvisi 235 euroa ja 58 senttiä.

Tilaus lähti matkapuhelimesta 16.5., myyjä ilmoitti paketin lähteneen kohti Keski-Suomea vielä saman viikon aikana. 26.5., eli vajaan puolentoista viikon päästä posti ilmoitteli saapuneesta paketista. Lähetys tuli kahdessa erässä, laser omassa paketissaan ja kolmijalka ja vaaituslatta toisessa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Harmillisesti jälkimmäisemmän paketin lähetysvaiheessa vastaanottajan nimi oli unohtunut merkitä pakettiin ja saapumistieto saatiin onnekkaana sattumana myyjän tiedustelun jälkeen lähettämän seurantakoodin kautta ennen kuin paketti lähti takaisin lähettäjälleen. Vaaituslatta ja kolmijalka saapuivat reilu kaksi viikkoa tilauksesta, 2.6.

Positiivinen yllätys

Ensin saapunut paketti sisälsi itse laserin varsin siistissä alumiinisalkussa. Laturin muuntajaan oli mukana meikäläiseen schuko-pistokkeeseen sopiva vaihtopää ja laite tuntui varsin tukevalta.

Jälkimmäisessä paketissa saapuneet kolmijalka ja teleskooppinen, 5 metrin vaaituslatta näyttävät kauempaa katsoessa ammattimaisilta, mutta ensimmäisellä nostolla selviää, että materiaalien paksuuksista oli tingitty.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Laite on teknisten tietojen mukaan pölyltä ja vesisuihkulta suojattu (IP54), eli sitä voidaan käyttää huoletta myös pölyisissä tiloissa ja ulkokäytössä. Lämpötilojen puolesta käyttö onnistuu ohjeen mukaan -20–+45 celsiusasteen haarukassa.

Laserissa itsessään on ladattavat akut, joiden kestoksi ilman apuvirtaa ilmoitetaan 20 tuntia, vaaituslattaan kiinnitettävässä vastaanottimessa on 2 kpl AAA-paristoja. Lisäksi pakettiin kuuluu noin 20 metrin säteellä toimiva paristoilla varustettu kaukosäädin.

Käyttöpaneeli on selkeä, samat painikkeet löytyvät myös kaukosäätimestä.
Käyttöpaneeli on selkeä, samat painikkeet löytyvät myös kaukosäätimestä. Kuva: Tapio Vesterinen

Helppo käyttää

Laite on erinomaisen helppo käyttää myös vasta-alkajalle. Laser asennetaan kolmijalan päälle ja kiristetään pultilla paikalleen. Laite kannattaa asemoida mahdollisimman tarkasti suoraan, tasausvaraa automatiikalla on 5 astetta molempiin suuntiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Automaattisen tasauksen jälkeen laser alkaa pyöriä, pyörimisnopeus voidaan valita neljästä vaihtoehdosta 60–600 k/min välillä. Helppokäyttöisyys on toisaalta myös pieni hankaluus, vaakasuorat linjat onnistuvat hyvin, mutta kaltevalle linjalle ei ole omaa asteikkoaan, vaan sopiva kaato, joka voidaan säätää kahden akselin mukaan, on määriteltävä muilla tavoin.

Vaaituslattaan ruuvikiristimellä kiinnitettävä vastaanotin piippaa turhankin kovaäänisesti ja kertoo selkeästi äänimerkeillä, lähestytäänkö asetettua korkoa ylhäältä vai alhaalta. Kyljelleen kääntämällä laserilla voidaan tehdä myös pystysuuntaisia linjoja.

Laite osoittautui hinta-laatusuhteeltaan harrastekäyttöön riittäväksi. Mikäli intoa ulkomaantilauksille ei riitä, vastaavaa laitetta myydään esimerkiksi eräässä kotimaisessa verkkokaupassa 350 euron hintaan.

Pystyjen linjojen teko onnistuu, kun laser kaadetaan kyljelleen. Laite piirtää auringonvalossa hennon punaisen viivan seinään, viiva näkyy paremmin mukana tulevia laseja käyttämällä.
Pystyjen linjojen teko onnistuu, kun laser kaadetaan kyljelleen. Laite piirtää auringonvalossa hennon punaisen viivan seinään, viiva näkyy paremmin mukana tulevia laseja käyttämällä. Kuva: Tapio Vesterinen
Kaato voidaan tehdä kahden eri akselin suhteen, laite on asemoitava tarkasti haluttuun suuntaan, jotta kaadot tulevat oikein. Tasaista pintaa hakiessa asennolla ei ole suurta merkitystä.
Kaato voidaan tehdä kahden eri akselin suhteen, laite on asemoitava tarkasti haluttuun suuntaan, jotta kaadot tulevat oikein. Tasaista pintaa hakiessa asennolla ei ole suurta merkitystä. Kuva: Tapio Vesterinen

KIITÄMME & MOITIMME:

+ Laitteen hinta-laatusuhde

+ Kaadot onnistuvat

+ Kantama ja itsetasausominaisuus

– Oheistarvikkeiden laatu

– Kaadolle ei asteikkoa