
Panasonic Toughpad FZ-G1 -tabletti kestää käytössä
Ammattilaiskäyttöön tarkoitettu uutuustabletti kestää arkipäiväiset ja vähän kovemmatkin iskut.

Vakiona koneessa ei ole juuri muita liitäntöjä kuin HDMI, USB ja stereo-liitäntä kuulokkeita tai ulkopuolisia kaiuttimina varten. SIM-korttipaikka 3G- tai 4G-yhteyttä varten on lisävaruste, WLAN-antenni löytyy vakiona.

Näytön alareunassa on kuusi painiketta. Näistä neljän toiminta on vakio (äänenvoimakkuus ylös ja alas, Windows-näppäin ja näytön automaattisen käännön lukitus), mutta kahteen voi ohjelmoida haluamansa toiminnon.

Aloitusnäyttö näyttää tältä (yllä). Pikakuvakkeiden kokoa ja määrää voi muokata tarpeen mukaan. Kosketusnäytöllä selkeisiin ikoineihin perustuva käyttöliittymä toimii mukavasti. Valittavissa on myös tutumman näköinen Työpöytä-tila, jonka avulla voidaan käyttää kaikkia Windows 8 -yhteensopivia ohjelmia.
Panasonicin Toughbook-sarjaan kuuluu laaja valikoima kannettavia tietokoneita, joille yhteistä on se, että ne kestävät tavallista markettikonetta paremmin iskuja, kosteutta ja lämpötilanvaihteluita. Asiakkaat löytyvätkin pääasiassa teollisuuden, asevoimien ja vastaavien parista.
Kiinnostava uutuus Toughbook-perheeseen on aidossa Windows 8 -ympäristössä toimiva Toughpad FZ-G1 -tabletti. 1,1 kiloa painava kone kestää pudotuksen 120 sentin korkeudelta. Pölyn- ja vedenkestävyys on IP-luokituksen mukaisesti 65. Kone sietää siis pölyä ja suoraa vesisuihkua kaikista suunnista.
Koneen muotoilu herättääkin luottamusta. Perustablettien usein pelkistetyn tyylikkäästä muotoilusta ei ole tietoakaan, vaan vaikutelma on teollisen jämäkkä. Reunoja kiertää paksu musta kumisuojus, joka osaltaan vakuuttaa laitteen kestävyydestä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Riittävästi rautaa sisuksissa
FZ-G1:ssä on vakiona muistia 4 gigatavua ja levytilaa 128 gigatavua. Tarvittaessa molempia saa lisättyä.
Muihin vakiovarusteisiin lukeutuvat WLAN-antenni, USB 3.0 -liitäntä sekä HDMI-ulostulo kuvan siirtämiseksi ulkoiselle näytölle tai televisioon. Myös valmius telakointiaseman käyttöön löytyy.
Näiden lisäksi koneessa on yksi kustomoitava lisävarustepaikka, johon voi valita tarpeen mukaan ylimääräisen USB-portin, Ethernet-portin verkkokaapelia varten, 3G- tai 4G-yhteyden mahdollistavan SIM-kortinlukijan, GPS-paikantimen tai sarjaportin.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Lisävarusteet sulkevat toisensa pois, eli esimerkiksi 3G-yhteyttä
ja GPS-paikannusta ei saa samaan laitteeseen. Toki langattoman verkkoyhteyden voi muodostaa vaikkapa USB-porttiin kytkettävällä varustemokkulalla, mutta silloin liittimet jäävät alttiiksi vedelle ja pölylle.
Edessä on webcam videopuheluita varten ja takana kolmen megapikselin kamera, jonka kuvanlaatu ei tosin päätä huimaa.
Akkukestoksi luvataan perusakulla kahdeksan tuntia. Lisävarusteena on tarjolla myös 16 tunnin keston tarjoava vaihtoehto. Kokeilun perusteella kahdeksan tunnin akkukesto vaikuttaa uskottavalta tavallisessa käytössä. Prosessoria rasittava tai jatkuvaa nettiyhteyttä vaativa työskentely kuluttanee akun nopeammin tyhjiin.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Näyttö toimii, paitsi märkänä
Teräväpiirtonäytön koko on 10,1 tuumaa ja tarkkuus 1 920 x 1 200 pikseliä. Näyttö on tarpeeksi kookas, jotta navigointi onnistuu ilman virhetökkäyksiä. Ruudulle ilmestyvällä virtuaalinäppäimistöllä kirjoittaminen on riittävän toimivaa, kunhan kirjoitusmäärät pysyvät romaania pienempinä.
Näyttö on kapasitiivinen, eli se tunnistaa sormenpään aiheuttaman muutoksen näytön pinnan sähkövirrassa. Työskentely ei siis onnistu hanskat kädessä, mutta mukana kulkee erillinen kynä tällaisia tilanteita varten.
Näyttö ei märkänä tunnista sormen kosketusta. Esimerkiksi vesisateessa kone on siis käyttökelvoton, vaikka se ehjänä säilyykin. Näytön kirkkautta on helppo säätää ulkona liikuttaessa.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Näytön reunassa on virtanäppäimen lisäksi kuusi painiketta, joista kahteen voidaan ohjelmoida pikatoimintoja, esimerkiksi jokin usein käytetty sovellus.
Windows 8 toimii kosketusnäytöllä
Windows-käyttöjärjestelmän uusin versio lanseerattiin loppuvuodesta 2012. Windows 8 on suunniteltu kosketusnäytöllä varustetut laitteet edellä: niin älypuhelimella, tablet-tietokoneella kuin perinteisellä pöytä-PC:lläkin aloitusnäyttö muodostuu muokattavissa olevista kuvakkeista. Ajatuksena on, että kun opettelee kerran käyttöjärjestelmän logiikan, osaa käyttää kaikenkokoisia laitteita puhelimesta PC:hen.
PC-käytössä Windows 8 on herättänyt kritiikkiä, mutta kosketusnäytöllä kookkaisiin ikoneihin perustuva navigointi toimii. Aloitusnäyttö on helposti muokattavissa omiin tarpeisiin sopivaksi, ja Microsoftin omasta Kaupasta löytyy runsaasti enemmän tai vähemmän tarpeellisia sovelluksia ladattavaksi.
Windows 8 sisältää myös totuttuun Windows-tapaan toimivan Työpöytä-tilan, joka mahdollistaa kaikkien Windows-yhteensopivien sovellusten käytön tabletissa.
Itselleni uuden sukupolven Windows-ympäristö oli tuttu älypuhelimen kautta, mutta siitä huolimatta tabletilla toimintalogiikka vaatii alkuun uudelleenopettelua. Mukana tuleva ohjekirja ei käyttäjää juuri opasta akun asentamista pidemmälle. Niinkin yksinkertainen asia kuin Kaupasta ladatun sovelluksen poistaminen vaati lopulta havainnollistavan videon katsomista YouTubesta.
Pienen harjoittelun jälkeen käyttöliittymän salat aukeavat, ja työskentely on sujuvaa.
Ei köyhille eikä kipeille
Pikakokeilun perusteella FZ-G1 on, mitä lupaakin: kovaan ammattikäyttöön ja olosuhteisiin tarkoitettu täysiverinen tablet-tietokone. Toki myös hinta on sen mukainen: kestävää kosketeltavaa saa itselleen 2 600 eurolla (perusvarustus).
SSD-massamuistin ansiosta kone käynnistyy täysin sammuksista todella nopeasti käyttövalmiiksi, joten se soveltuu paljon lyhytaikaista käyttöä vaativiin, liikkuviin tehtäviin. Jos käyttökohteet ovat sellaiset, että päätähuimaava hinta kannattaa kestävyydestä maksaa, ja mitta on täynnä jatkuvasti hajoilevia laitteita, on FZ-G1 laadukas ja kestävä vaihtoehto.
Kestotabletille myönnetään kolmen vuoden rajattu takuu. n
Lisätietoja: business.panasonic.fi
Alkaen 2 600 euroa – Toughpadin hinta hirvittää. Mutta hintalappua ihmetellessä pitää huomioida, ettei laitetta ole tarkoitettu sohvalla surffailuun saunan jälkeen, vaan käyttöön, jossa laitteilta todella vaaditaan kestävyyttä.
FZ-G1:n hinnalla saisi neljä viisi perustablettia, mutta lyhyen kokeilun perusteella on helppo uskoa, että myös käyttöikä on markettikoneita merkittävästi pidempi. Vaikka takuu tai vakuutus korvaisikin koneelle sattuvat vahingot, aiheutuu huolloista aina vaivaa ja katkoja työskentelyyn. Ammattilaiselle tällä voi olla suurikin merkitys, tavalliselle käyttäjälle on markkinoilla parempiakin vaihtoehtoja.
FZ-G1 on tablettikoneiden panssarivaunu: maksaahan se, mutta rintamalle on paha lähteä Priuksella.
Tero Ikäheimonen
Osaston luetuimmat
- Juuttuneen laakerin irrottaminen – apuna vettä, paperia ja vasara
- Vajaat tuhat tuntia ajettuun traktoriin saatiin turbolla lisävoimaa – Belaruksen turbotus kotikonstein oli yllättävän helppoa
- Sähkötekniikan perustaa – sähkötermit tutuiksi
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa
- Älä säädä turhaan moottorisahaa
- Tieliikennelaki uudistui 1.6.2020 – raskaamman kaluston muutokset tieliikennelain pykäliin
- Dieselmoottorit ovat vaativia jäähdytysnesteen suhteen – nämä asiat sinun on hyvä tietää jäähdytysnesteistä