
Turvallisuuskortti 10: Turvallisesti koneen huoltotöissä




Tapaturmaesimerkkejä:
”Olin jauhamassa ja sekoittamassa rehua sioille. Mylly ja sekoittaja olivat käynnissä. Tarkoituksenani oli rasvata sekoittajan laakereita. Käsissäni oli näppylähanskat. Puhdistin rasvanippaa sormella. Sormeni luiskahti, jolloin pyörivä ratas otti kiinni hanskasta ja vei sormeni mukanaan.”
”Hydrauliletkua irrottaessa öljyä lensi paineella silmään.”
”Lantakierukkaa vaihtaessa jäin puristuksiin noin 1 000 kg painavan kaatuvan kierukan alle, jolloin lantio ja rintaranka murtuivat.”
”Huolsin ja rasvasin kylvökonetta. Ollessani koneen päällä kompastuin paineilmaletkuun ja putosin koneen päältä pari metriä maahan oikea olkapää edellä.”
”Vahingoittunut kiristi valssimyllyn kiilahihnaa. Mylly käynnistyi automaattisesti, kun ruokinta-automaatti oli tullut täyttöpaikalle. Vasemman käden kolme sormea jäi hihnan ja vetopyörän väliin.”
”Isäntä korjasi lypsykoneen tyhjöpumppua. Hän tarkasti pumppua pyörittämällä sitä remmistä. Samaan aikaan appiukko laittoi pumpun käyntiin maitohuoneella. Isännän sormet jäivät remmin ja siivapyörän väliin.”
”Lietepumppu oli pudonnut lietealtaaseen. Pumppua nostaessa metsäkouran avulla putosi pumppu takaisin altaaseen ja putosin itse perässä pää edellä. Jouduin odottamaan tunnin sonta-altaassa.”
”Vaihtoi apesekoittimen teräpultteja, kun avain lipesi mutterin kannasta ja oikea ranne osui viereiseen terään. Ranteeseen tuli iso haava.”
Kunnon huoltotila korjauksia varten
Onko maatilasi koneiden huoltotilan työympäristö ja järjestelyt kunnossa? Huoltotilan tulee olla riittävän tilava ja siellä pitää olla työkaluille asianmukaiset säilytyspaikat. Hyvässä korjaushallissa on riittävä valaistus, lämmitys, riittävästi sähköpistorasioita, painavien koneiden nostomahdollisuus, helppohoitoiset ja puhdistettavat pintamateriaalit sekä useita paineilmaliitäntäpisteitä. Lisäksi konehalliin tai sen lähelle kannattaa järjestää pesupaikka koneille.
Koneiden huoltotarkastus
Koneen kunto tulee tarkastaa silmämääräisesti joka päivä. Perushuollossa käydään läpi koneen turvallisuus- ja huoltokohteet käyttöohjeiden mukaisesti. Kiinnitä huomiota suojuksiin, sekä pulttien, hihnojen ja ketjujen kiinnityksiin ja säätöihin. Lisäksi tarkistetaan käyttövoiman, kytkentälaitteiden, voimanoton, hydrauliikan, sylintereiden ja sähköliitosten kunto.
Vaarojen välttämiskeinoja
Tärkeimmät:
- Käytä asianmukaisia, sopivia ja kunnossa olevia henkilönsuojaimia.
- Työskentele huolellisesti. Liiku varovasti koneen päällä pitäen aina kiinni tukipisteistä.
- Tue korjattavat koneet, etteivät ne pääse liikahtamaan tai romahtamaan alas korjauksen aikana.
- Älä mene käynnissä olevan koneen liikkuvien osien lähelle ja pysäytä koneet huoltotöiden ajaksi!
- Korjauksen tekijällä tulee aina olla riittävät tiedot ja taidot työhön.
Muita huomioitavia asioita:
- Sähkö, kaasu ja nesteiden paine ja virtaus pitää voida tarvittaessa katkaista.
- Automatisoitujen koneiden odottamaton käynnistyminen korjauksen aikana tulee estää luotettavalla tavalla.
- Jos teetät korjaustöitä muilla kuin ammattikorjaajilla, opasta ja seuraa korjaustöitä. Harkitse, mitä korjaustöitä voit teettää muilla.
- Pyydä tarvittaessa apua ja anna selkeät ohjeet avustajalle.
- Käytä tarkoitukseen sopivia ja kunnossa olevia työkaluja.
- Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta, jos huollon aikana sisätiloissa syntyy myrkyllisiä kaasuja.
- Pidä ensiapulaukku saatavilla huoltopaikassa ja ylläpidä laukun tarvikkeita.
- Huolehdi paloturvallisuudesta ja alkusammutusvälineistä huoltotilassa.
- Pidä kännykkä mukana, kun teet huoltotöitä yksin.
- Huolehdi riittävästä valaistuksesta konetta korjatessa.
Suurimmat riskitekijät
Maatalouskoneiden huoltotöissä tyypillisiä tapaturmien aiheuttajia ovat käsityökalun hallinnan menettäminen, liukastuminen, putoaminen tai kaatuminen, korjattavan esineen putoaminen tai romahtaminen, sirpaleiden lentäminen rikkoutuvasta esineestä ja aineen ylivaluminen. Huolehdi turvallisuudesta ja työskentele rauhallisesti ilman kiirettä koneita korjatessasi.
Lisätietoja ja lähteitä: Leppälä, J., Nysand, M., Ronkainen, A., Kauppi, K., Tuunanen, L., Mäittälä, J., Kotilainen, E., Rautiainen, R. 2016. Maatalouskoneiden turvallisuusriskien hallinta. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 43/2016. Luonnonvarakeskus. Helsinki. Kivinen, T. ja Lätti, M. 2011. Huolto- ja korjaustilojen toteutusmalleja maatiloille. TTS:n tiedote. Maataloustyö ja tuottavuus 1/2011 (628). 8 s. Lätti, M. 2011. Maatilan huolto- ja korjaustyöt. TTS tutkimuksen tiedote. Luonnonvara-ala: maatalous 7/2010 (626). 8 s. Mela. 2016. Mata-tilastot.
Osaston luetuimmat
- Kylvössä tapahtunut virhe aiheutti kylvökoneen laakeriremontin – se johti ajatukseen vaihtaa kestovoitelu nippavoiteluun
- Puukäyttöinen kamiina on tehokas lämmitysmuoto konehalliin – tarvittavat luvat kannattaa tarkistaa oman kunnan viranomaisilta
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa
- Älä säädä turhaan moottorisahaa
- Ajoleikkurin terän teroitus
- Ajettavan ruohonleikkurin keväthuolto säästää myöhemmiltä murheilta — näillä toimenpiteillä saat ajoleikkurin kuntoon alkukesän nurmille
- Sähkötekniikan perustaa – sähkötermit tutuiksi