Uusi Turvallisuustietokorttisarja alkaa - "Älkää nyt teloko itteenne siellä niillä vehkeillä"
Maatalousalalla sattuu vuosittain keskimäärin 4 000-5 000 tapaturmaa, joista maatalouskonetapaturmia on n. 20-25 %. Maatalouskonetapaturmien suhteellinen osuus kaikista maatalouden tapaturmista on kasvanut kymmenen viime vuoden aikana. Sattuneet tapaturmat saattavat olla hyvin vakavia, ja niiden seurauksena voi olla elinikäinen vamma, kiusallisia terveyshaittoja, suuria aineellisia vahinkoja, henkistä kärsimystä, taloudellista tappiota tai jopa kuolema.
Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että hyviä ja turvallisia toimintatapoja noudattaville maatalousyrittäjille ei satu tapaturmia juuri lainkaan. Tapaturmien välttäminen ei ole rakettitiedettä, vaan perustuu yksinkertaisiin turvaohjeisiin ja oikeaan asennoitumiseen koneiden kanssa työskenneltäessä. Nämä turvallisuutta parantavat ohjeet ja vinkit on nyt koottu selkeiksi turvaohjeiksi Turvallisuustietokorteiksi joita noudattamalla tapaturmia voi välttää.
Eri maatalouskoneryhmät ja niille sattuneet onnettomuudet on koottu omiksi kokonaisuuksikseen. Oleellista tietokorteissa on, että niiden avulla voi tunnistaa tärkeimmät turvallisuusriskit ja tapaturmien syihin voidaan puuttua ennalta.
Eri koneryhmille oma turvakortti
Tietokortit on jäsennelty maatalouskoneiden tapaturmien osalta yleisimpiin aiheuttaja- tai ajankohtaisteeman mukaan. Käsiteltäviä teemoja ovat: traktorit, kylvö-, lannoitin- ja muokkauskoneet, etukuormaimet, työkoneiden automaatio, leikkuupuimurit, perävaunut, koneiden huolto ja korjaus, henkilönsuojaimet ja kotieläintilan koneturvallisuus. Turvakortteja julkaistaan 12 per lehti.
Tapaturmat voidaan välttää
Lähtökohtaisesti Suomessa virallisesti myynnissä oleva maatalouskone on turvallinen, kunhan sitä käytetään koneen käyttöohjeen ja turvallisuusohjeiden mukaisesti, ja siihen käyttöön, mihin kone on tarkoitettu.
Tapaturmatilastoissa näkyy myös asioiden inhimillinen puoli: yhä useammin kiire, väsymys ja huolimattomuus ovat ainakin osasyynä konetapaturmiin.
Tietokorttisarja perustuu Luonnonvarakeskuksen ja Työterveyslaitoksen yhteistyössä julkaisemaan Maatalouskoneiden turvallisuusriskien hallinta -kirjaan ja se tuotetaan Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (Mela) rahoituksella.
Tapaturmatyyppejä
- Lehtitoimittaja oli tulossa tekemään juttua maatilasta ja ajoin kiireessäni traktorilla ojaan. Seurauksena oli murtuma selkärangassa.
- Avasin varomattomasti työkoneen jäähdyttäjän, jolloin kuumat nesteet roiskahtivat käsiin ja kasvoille aiheuttaen palovammoja.
- Kuljettaja lähti hakemaan AIVrehua lehmille ja matkalla traktorista irtosi etukuormaimen kauha. Traktori ajautui kauhan ylitse ja kaatui. Kuljettaja lensi ulos ohjaamon sivuikkunasta maantielle ja sai ruhjeita kylkeen sekä pinnallisia vammoja koko kehon alueelle.
- Olin vetämässä kiinnijuuttunutta puimuria pellosta. Selkä revähti, kun hyppäsin veto-traktorin hytistä alas.
- Kävin mittaamassa ympäristötukiehtojen mukaisia suojakaistoja, kun jalkani jäi traktorin rappusten askelmien väliin ja polveni vääntyi pudotessani rappusista alas.
- Olin kytkemässä perävaunua traktoriin, kun perävaunun jalka kaatui ja sormeni jäi puristuksiin perävaunun aisan ja traktorin vetotangon väliin. Sormeen tuli murtuma.
Osaston luetuimmat
- Powershift-vaihteiston kytkimien vikaantuminen vaatii nopeita toimenpiteitä – toimi näin vian iskiessä
- Älä säädä turhaan moottorisahaa
- Ajoleikkurin terän teroitus
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa
- Ajettavan ruohonleikkurin keväthuolto säästää myöhemmiltä murheilta — näillä toimenpiteillä saat ajoleikkurin kuntoon alkukesän nurmille
- Tyhnenikö akku yllättäin? – Näin tarkistat latauksen toiminnan ja tarkennat vikapaikan
- Mitä pitäisi tehdä, kun koneen moottorin kipinä on kadoksissa? Tietoa ja huoltovinkkejä pienmoottoreiden sytytyslaitteista