Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Uusi Turvallisuustietokorttisarja alkaa - "Älkää nyt teloko itteenne siellä niillä vehkeillä"

Mitä ovat turvalliset ja hyvät toimintatavat maatalouskoneiden käytössä? Millä keinoin tapaturmia voidaan välttää? Mikä on yleisin onnettomuus traktorityössä? Näihin ja lukuisiin muihin kysymyksiin vastaa Koneviestissä julkaistava tietokorttisarja maatalouskoneiden turvallisesta käytöstä.
Kuvassa on irlantilainen Norman Bradley, joka menetti kätensä tapaturmassa selvittäessään rehunjakovaunun tukkeutumaa.
Kuvassa on irlantilainen Norman Bradley, joka menetti kätensä tapaturmassa selvittäessään rehunjakovaunun tukkeutumaa. 
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maatalousalalla sattuu vuosittain keskimäärin 4 000-5 000 tapaturmaa, joista maatalouskonetapaturmia on n. 20-25 %. Maatalouskonetapaturmien suhteellinen osuus kaikista maatalouden tapaturmista on kasvanut kymmenen viime vuoden aikana. Sattuneet tapaturmat saattavat olla hyvin vakavia, ja niiden seurauksena voi olla elinikäinen vamma, kiusallisia terveyshaittoja, suuria aineellisia vahinkoja, henkistä kärsimystä, taloudellista tappiota tai jopa kuolema.

Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että hyviä ja turvallisia toimintatapoja noudattaville maatalousyrittäjille ei satu tapaturmia juuri lainkaan. Tapaturmien välttäminen ei ole rakettitiedettä, vaan perustuu yksinkertaisiin turvaohjeisiin ja oikeaan asennoitumiseen koneiden kanssa työskenneltäessä. Nämä turvallisuutta parantavat ohjeet ja vinkit on nyt koottu selkeiksi turvaohjeiksi Turvallisuustietokorteiksi joita noudattamalla tapaturmia voi välttää.

Eri maatalouskoneryhmät ja niille sattuneet onnettomuudet on koottu omiksi kokonaisuuksikseen. Oleellista tietokorteissa on, että niiden avulla voi tunnistaa tärkeimmät turvallisuusriskit ja tapaturmien syihin voidaan puuttua ennalta.

Eri koneryhmille oma turvakortti

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tietokortit on jäsennelty maatalouskoneiden tapaturmien osalta yleisimpiin aiheuttaja- tai ajankohtaisteeman mukaan. Käsiteltäviä teemoja ovat: traktorit, kylvö-, lannoitin- ja muokkauskoneet, etukuormaimet, työkoneiden automaatio, leikkuupuimurit, perävaunut, koneiden huolto ja korjaus, henkilönsuojaimet ja kotieläintilan koneturvallisuus. Turvakortteja julkaistaan 12 per lehti.

Tapaturmat voidaan välttää

Lähtökohtaisesti Suomessa virallisesti myynnissä oleva maatalouskone on turvallinen, kunhan sitä käytetään koneen käyttöohjeen ja turvallisuusohjeiden mukaisesti, ja siihen käyttöön, mihin kone on tarkoitettu.

Tapaturmatilastoissa näkyy myös asioiden inhimillinen puoli: yhä useammin kiire, väsymys ja huolimattomuus ovat ainakin osasyynä konetapaturmiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tietokorttisarja perustuu Luonnonvarakeskuksen ja Työterveyslaitoksen yhteistyössä julkaisemaan Maatalouskoneiden turvallisuusriskien hallinta -kirjaan ja se tuotetaan Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (Mela) rahoituksella.

 

Tapaturmatyyppejä

- Lehtitoimittaja oli tulossa tekemään juttua maatilasta ja ajoin kiireessäni traktorilla ojaan. Seurauksena oli murtuma selkärangassa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

- Avasin varomattomasti työkoneen jäähdyttäjän, jolloin kuumat nesteet roiskahtivat käsiin ja kasvoille aiheuttaen palovammoja.

- Kuljettaja lähti hakemaan AIVrehua lehmille ja matkalla traktorista irtosi etukuormaimen kauha. Traktori ajautui kauhan ylitse ja kaatui. Kuljettaja lensi ulos ohjaamon sivuikkunasta maantielle ja sai ruhjeita kylkeen sekä pinnallisia vammoja koko kehon alueelle.

- Olin vetämässä kiinnijuuttunutta puimuria pellosta. Selkä revähti, kun hyppäsin veto-traktorin hytistä alas.

- Kävin mittaamassa ympäristötukiehtojen mukaisia suojakaistoja, kun jalkani jäi traktorin rappusten askelmien väliin ja polveni vääntyi pudotessani rappusista alas.

- Olin kytkemässä perävaunua traktoriin, kun perävaunun jalka kaatui ja sormeni jäi puristuksiin perävaunun aisan ja traktorin vetotangon väliin. Sormeen tuli murtuma.