Juhani Arola on työskennellyt ruiskutuslaitteiden parissa yli 50 vuotta – ruiskutuspumppujen korjauksen maailmanmestaruuskisoissa tuli pronssia

Mitä teet nykyään?
Tänä päivänä virityshommat muodostavat suurimman osan töistä. 30 % töistä tulee ulkomailta. Nytkin on lähdössä kolme syöttöpumppua Saksaan. Olen tehnyt pumppuja myös Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan. Harrastuspohjaiset asiakkaat ovat päätyöllistäjä – Mercedes Benz pääartikkelina. Olen viime aikoina pitäytynyt näissä perinteisissä ruiskutuslaitteissa. Traktorihommia teen jonkin verran. Osien saanti vanhoihin vehkeisiin tahtoo tökkiä.
Mitä on jäänyt aktiiviajoista mieleesi?
Olin 25 vuotta Boschin, Lucaksen, Stanadynen ja Denson huoltoedustajana. Koulutuksissa olen kulkenut Englannissa ja Saksassa. Aluksi tein myös autosähkökorjauksia 1970-luvun alusta 1980-luvun alkuun, sen jälkeen pelkkää ruiskutuslaitehuoltoa.
1990-luvun puolenvälin jälkeen mekaaniset ruiskutuslaitteistot eivät ole oikeastaan enää muuttuneet. Lähdin ensimmäisenä Suomessa sähköohjattuihin Boschin ecd-järjestelmiin, tein niihin takuuhommia. Raskas kalusto jäi ensin pois, kun niissä siirryttiin pumppusuuttimiin 1990-luvun lopulla.
Olin aikanaan ruiskutuspumppujen korjauksen maailmanmestaruuskisoissa Stuttgartissa, osallistujia oli ympäri maailmaa. Tehtävänä oli osatuntemusta, korjausta ja säätöajoa. Tulin kolmanneksi.
Miten aiot jatkaa?
Minun piti jäädä eläkkeelle vuonna 2000, kun silloin tuli commonrail-järjestelmät ja niihin laitteisiin olisi pitänyt investoida. Olin kaksi kuukautta lomalla, minkä jälkeen palasin töihin. Siitä lähtien olen tehnyt taas hommia. Teen töitä omaan tahtiin. Oma tilanne ei huoleta, mutta maailman tilanne lasten ja lastenlasten kannalta mietityttää.
Lue myös edellinen Hän-esittely:
85-vuotias Lasse Ekman on sähkökorjausten ammattilainen – "Mieluisassa työssä viihtyy hyvin"
Osaston luetuimmat
- Kääntyvä aurinkopaneelisto seuraa aurinkoa automaattisesti — jopa 1,8–2 kertaa kiinteää mallia tehokkaampi20.6.
- Yleisimmät pulttien kierrejärjestelmät – huomioi nämä seikat pultin valinnassa7.10.2019
- Näin säädät puimurin, osa II — teho ylös, tappiot alas5.7.2016
- Älä säädä turhaan moottorisahaa1.2.2018
- Dieselmoottorin epänormaali savutus kertoo paljon moottorin tilanteesta ja paljastaa alkavia vikoja – jo savun väristä voi päätellä jotain moottorin viasta20.9.2021
- Varavoimayksikön hankkiminen edellyttää suunnittelua – näin selvität, mikä on oikeankokoinen aggregaatti tarpeitasi varten14.1.2021
- Tieliikennelaki uudistui 1.6.2020 – raskaamman kaluston muutokset tieliikennelain pykäliin4.6.2020