Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Juhani Arola on työskennellyt ruiskutuslaitteiden parissa yli 50 vuotta – ruiskutuspumppujen korjauksen maailmanmestaruuskisoissa tuli pronssia

71-vuotias mynämäkeläinen Juhani Arola on työskennellyt ruiskutuslaitteiden parissa yli 50 vuotta. Juhani korjasi traktoreita jo alle rippikouluikäisenä. Juhanin isä aloitti vuonna 1956 Mynä-Diesel Oy:n toiminnan, johon Juhani tuli mukaan 1968. Isä jäi pois yrityksen toiminnasta vuonna 1971. Juhanin harrastukset ovat Lapissa lomailu, metsätyöt sekä kiinteistöjen kunnostus.
Kuva: Heikki Haapakoski

Mitä teet nykyään?

Tänä päivänä virityshommat muodostavat suurimman osan töistä. 30 % töistä tulee ulkomailta. Nytkin on lähdössä kolme syöttöpumppua Saksaan. Olen tehnyt pumppuja myös Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan. Harrastuspohjaiset asiakkaat ovat päätyöllistäjä – Mercedes Benz pääartikkelina. Olen viime aikoina pitäytynyt näissä perinteisissä ruiskutuslaitteissa. Traktorihommia teen jonkin verran. Osien saanti vanhoihin vehkeisiin tahtoo tökkiä.

Mitä on jäänyt aktiiviajoista mieleesi?

Olin 25 vuotta Boschin, Lucaksen, Stanadynen ja Denson huoltoedustajana. Koulutuksissa olen kulkenut Englannissa ja Saksassa. Aluksi tein myös autosähkökorjauksia 1970-luvun alusta 1980-luvun alkuun, sen jälkeen pelkkää ruiskutuslaitehuoltoa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

1990-luvun puolenvälin jälkeen mekaaniset ruiskutuslaitteistot eivät ole oikeastaan enää muuttuneet. Lähdin ensimmäisenä Suomessa sähköohjattuihin Boschin ecd-järjestelmiin, tein niihin takuuhommia. Raskas kalusto jäi ensin pois, kun niissä siirryttiin pumppusuuttimiin 1990-luvun lopulla.

Olin aikanaan ruiskutuspumppujen korjauksen maailmanmestaruuskisoissa Stuttgartissa, osallistujia oli ympäri maailmaa. Tehtävänä oli osatuntemusta, korjausta ja säätöajoa. Tulin kolmanneksi.

Miten aiot jatkaa?

Minun piti jäädä eläkkeelle vuonna 2000, kun silloin tuli commonrail-järjestelmät ja niihin laitteisiin olisi pitänyt investoida. Olin kaksi kuukautta lomalla, minkä jälkeen palasin töihin. Siitä lähtien olen tehnyt taas hommia. Teen töitä omaan tahtiin. Oma tilanne ei huoleta, mutta maailman tilanne lasten ja lastenlasten kannalta mietityttää.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lue myös edellinen Hän-esittely:

85-vuotias Lasse Ekman on sähkökorjausten ammattilainen – "Mieluisassa työssä viihtyy hyvin"