Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

85-vuotias Lasse Ekman on sähkökorjausten ammattilainen – "Mieluisassa työssä viihtyy hyvin"

Kauhavalainen Lasse Ekman on tehnyt autojen sähkökorjauksia jo yli puoli vuosisataa. Ekman aloitti sähköopinnot 16-vuotiaana Vaasan Autolassa. Vuodet 1957–1965 Ekman toimi kuorma-autoilijana, jonka jälkeen mies on pyörittänyt omaa autosähkökorjaamoa. Vapaa-ajalla Lasse Ekman soittaa Kauhavan Big Bandissa.
Kuva: Heikki Haapakoski

Kuinka ala on muuttunut työurasi aikana?

Se on muuttunut täysin. 1960–70 luvuilla korjattiin kaikki startit ja laturit. Tällä hetkellä ei kannata tehdä henkilöautojen startteihin ja latureihin korjauksia, ellei kyseessä ole jokin harvinaisempi laite.

Järjestelmät ovat parantuneet niin paljon, että harvoin henkilöautoon tarvitsee vaihtaa sen eliniän aikana starttia tai laturia – ja jos pitää, niin se on vaihtolaitehomma. En pysty kilpailemaan hinnalla vaihtolaitteiden valmistajien kanssa. Siinä vain täytyy olla tarkkana, että kenen tekemiä vaihtolaitteet ovat.

Entä työsi, kuinka se on muuttunut?

Ennen tuon minun testerini avulla säädettiin kaikki bensiinimoottorit. Olen korjannut mielettömän paljon kaasuttimia elämäni aikana. Nykyisin bensiinimoottorien säätötyöt tehdään pääasiassa läppärin avulla. Raskas kalusto ja työkoneet ovat sellaisia, joiden sähkölaitteita pääasiassa vielä korjaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Minkä työn teit viimeksi?

Juuri sain valmiiksi CAV45-starttimoottorin vanhasta pyöräkuormaajasta. Vaihtolaitetta ei saanut, ja uuden hinta olisi ollut huomattavasti kalliimpi verrattuna korjauksen kustannuksiin. Rakensin kolmesta aihiosta yhden ehjän. Tämä CAV45 on äärimmäisen tarkka kaikista pikkuasioista. Tällä hetkellä enää on niin vähän hengissä niitä miehiä, jotka oikein osaavat korjata näitä.

Vieläkö jatkat korjaamista?

Olen sanonut, että kun täytän 85 vuotta, niin laitan pakin kannen kiinni – mutta on se vieläkin hieman raollaan, vaikka olen 85 vuotta täyttänytkin. Mieluisassa työssä viihtyy hyvin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lue myös edellinen Hän-esittely:

Viljelijä Antti Rinkinen kertoo kokemuksistaan luomuviljelyyn siirtymisestä - "Olisi pitänyt aloittaa jo aikaisemmin luomussa"