Kauhanpyörittäjien takuut pitenevät ja lisälaitevalikoima kasvaa - Tiukka kilpailu

Kauhanpyörittäjävalmistajien välinen kilpailu markkinaosuuksista on tiukentunut parin viime vuoden aikana. Myyntiorganisaatioita on vahvistettu, takuuaikoja pidennetty ja tuotevalikoimaa kasvatettu. Valmistajien keskinäisestä väännöstä ei ole puuttunut yllättäviäkään vetoja.
Kauhanpyörittäjiä valmistavat yritykset ovat hanakasti pyrkineet tekemään sopimuksia kaivinkonevalmistajien kanssa. Tavoitteena on ollut joko pääsy kaivinkonevalmistajan ensiasennuslisälaitteeksi tai vähintään oman kauhanpyörittäjän ja sen ohjausjärjestelmän asennusta helpottavien valmiiden liitäntöjen tuominen kaivinkoneeseen. Steelwrist solmi kymmenen vuotta sitten ensimmäisen sopimuksen Volvo CE:n kanssa saaden suosituimmuusaseman lisälaitetoimittajana. Sen jälkeen Steelwrist on tehnyt sopimuksen Yanmarin kanssa ja vuonna 2015 Steelwrist ja JCB sopivat ensiasennusvarusteyhteistyöstä. Myös muut kauhanpyörittäjävalmistajat ovat tehneet sopimuksia konevalmistajien kanssa. Rototilt ja Caterpillar ilmoittivat yhteistyöstä 2016 Bauma-messujen aikaan.

Kauhanpyörittäjä – tai rototiltti, jos niin halutaan – on olennainen osa nykyajan kaivinkonetta. Pyörittäjästä on kehittynyt välttämättömyyshyödyke, jota ilman monia töitä ei enää osaa edes kuvitella tehtävän.

Kauhanpyörittäjä on teknisenä laitteena kehittynyt jatkuvasti ja nykyisillä malleilla on hyvin vähän yhteistä 90-luvun mallien kanssa. Täytyy muistaa, että kauhanpyörittäjiä on ollut jo neljännesvuosisadan ajan ja siinä ajassa edistystä kuuluukin tapahtua.

Kilpailu tuotteiden kehittämisestä on ollut tiukkaa

Tärkeää kehitystä on tapahtunut varsinkin ohjausjärjestelmissä ja siihen liittyvässä hydrauliikassa. Valmistajasta riippuen on tuotevalikoima tai vaihtoehtoisesti tuotteiden muunneltavuus kasvanut, jolloin erilaisiin koneisiin ja erilaisiin töihin löytyy entistä paremmin sopivat laitteet.

Ohjausjärjestelmät ovat luonnollisesti oleellisessa osassa kauhanpyörittäjien tekniikkaa. 3D-

koneohjauksen hyödyntäminen on yleistynyt työmailla ja kauhanpyörittäjän täytyy nykyisin sekä tukea että hyödyntää 3D-ympäristöä koneen työssä.

Tämä on vaatinut kauhanpyörittäjää ohjaavan järjestelmän ja koneohjausjärjestelmien sovittamista toisiinsa. Koska koneohjausjärjestelmillä on useita valmistajilta, on asian läpivieminen vaatinut työtä ja aikaa.

Viime vuosien kehityksessä tärkeä askel oli anturitekniikan kehittyminen niin, että tieto kauhan huulilevyn todellisesta asennosta saadaan koneohjausjärjestelmään. Nyt tähän kokonaisuuteen on viimeisimpänä sovellutuksena tuotu kauhan automaattinen kallistus koneohjaustiedon avulla.

Kilpailua yhteensopivuuksista

Kukin kauhanpyörittäjävalmistaja onkin kertonut vuorollaan oman asennontunnistuksensa ja eri valmistajien koneohjausjärjestelmien yhteensovittamisesta. Kehityksen käynnisti Rotorilt esittelemällä ICS-ohjausjärjestelmään liitettävän Rototilt Positioning Solution (RPS) -nimellä kulkevan toiminnon 2016.

Aluksi toiminto oli saatavissa vain Scanlaserin (Leica) iEX2- ja iEX3-koneohjausjärjestelmiin, mutta laajeni pian myös Trimblen, Topconin ja viimeisimpänä Novatronin järjestelmiin. Se antoi koneohjausjärjestelmään tarkan tiedon kauhan huulilevyn sijainnista ja asennosta 2- tai 3-ulotteisessa avaruudessa.

Seuraava vaihe oli antaa koneohjausjärjestelmälle mahdollisuus ohjata kauhan kallistusta. Tämä tuli mahdolliseksi Rototilitin ICS-järjestelmässä syksyllä 2017.

Engconilla ePS-ohjausjärjestelmään liitettiin kauhan asennon ilmaiseva ominaisuus 2016. Toiminto oli käytettävissä, jos kaivinkoneessa on Leican, Trimblen, Topconin tai Novatronin koneohjausjärjestelmä.

Vuoden 2017 alussa Engcon ilmoitti ohjausjärjestelmien DC2 ja ePs keskustelevan Leican iXE2, iXE3 ja iXE CoPilotin kanssa siten, että kauhankallistusta voidaan jatkossa ohjata automaattisesti.

SMP puolestaan kertoi viime vuoden alussa sopineensa yhteistyöstä Leican kanssa molempien yritysten järjestelmien entistä tiiviimmästä yhteensovittamisesta. Ensimmäisessä vaiheessa SMP:n MACS ST -ohjausjärjestelmä ja Leica iCon integroidaan niin, että kauhan asentotietoa voidaan hyödyntää koneohjauksessa täydellisesti.

Myös Novatronin kanssa yhteensopivuus on viime vuoden aikana saatu valmiiksi. Tällä hetkellä SMP:llä on menossa kauhanpyörittäjissä neljäs sukupolvi, joka esiteltiin 2015.

Steelwristillä vaihtoehtoja

Steelwrist ilmoittaa olleensa 2017 nopeimmin kasvanut kaivinkoneiden kauhanpyörittäjien ja pikakiinnikkeiden valmistaja. Vastatakseen kasvaneeseen kysyntään on yhtiöllä tarkoitus tänä vuonna avata uusi tuotantolaitos Tukholman pohjoispuolelle, mikä tuplaa toimitilat.

Vuoden 2017 alussa Steelwrist aloitti omalla turvalukituksella varustettujen Powertilt-kauhankallistajien myymisen. Powertilt on Helac Corporationin kehittämä niin sanottu sylinteritön kallistaja. Steelwrist näkee Powertiltin tärkeänä tuotteena Keski-Euroopan markkinoilla, missä asiakkaille usein riittää pelkkä tilttitoiminto, eivätkä he välttämättä halua kauhanpyörittäjää.

Sen jälkeen keväällä Maskin-Expo-messuilla julkistettiin Steel-wristin uusi suurvirtausläpivienti ja siihen liittyen automaattinen hydrauliikan pikaliitin. Se oli tehty yhteensopivaksi OilQuick-järjestelmän kanssa ja nimetty esikuvasta muistuttavalla kirjainyhdistelmällä OQ. Steelwrist joutui pian muuttamaan pikaliittimensä nimen muotoon SQ tuotenimien sekoittamisen välttämiseksi.

Steelwristin ohjausjärjestelmä kulkee nimellä X-Control. Kuten kilpailijoilla, myös se toimii yleisimpien koneohjausjärjestelmien kanssa.

Keskustelua turvallisuudesta

Engconin perustaja Stig Engström avasi keskustelun työkoneiden turvallisuudesta viime vuoden alussa kirjoittamalla muun muassa seuraavasti: ”eri toimittajien tuotteita yhdistellään tietämättä, sopivatko ne todellisuudessa yhteen. Lisävarusteiden asennuksen standardoimiseksi ja helpottamiseksi monet jälleenmyyjät toivovat, että koneisiin asennetaan standardoidut ohjausjärjestelmät jo etukäteen, mielellään tehtaalla, minkä jälkeen ohjaukseen voidaan yhdistää vapaasti valittavan valmistajan valinnaisia tuotteita. Eri toimittajien rototilttien, työlaitekiinnikkeiden, tela- ja pyöräohjauksen, koneohjauksen jne. yhdisteleminen keskenään on pikemminkin sääntö kuin poikkeus.”

Engströmin ehdotus tulevaisuuden toimintatavaksi oli, että lisävarusteiden, kuten rototiltin, tela- ja pyöräohjauksen sekä ohjausjärjestelmän, on oltava peräisin samalta toimittajalta.

Vaikka kaikki osapuolet varmasti olivat samaa mieltä turvallisuusajattelun lisäämisen tärkeydestä, herätti ehdotus yhden laitetoimittajan mallista kritiikkiä monien laitevalmistajien keskuudessa.

Viimeisen vuoden sisällä kauhanpyörittäjävalmistajat ovat mainostaneet näkyvästi parantuneita takuitaan. Kahden vuoden takuuta tarjosi ensimmäisenä SMP vuonna 2015. Rototilt ilmoitti viime vuoden alussa, että myös se antaa kahden vuoden takuun tuotteilleen.

Engcon seurasi perässä ja kertoi myöntävänsä 2 vuoden takuun automaattisesti kaikille kauhanpyörittäjilleen, jotka on ostettu vuoden 2018 alusta lukien. Aikaisemmin takuulle sai lisävuoden rekisteröitymällä ja käyttämällä valmistajan huolto-ohjelmaa.

Kiinnostuitko aiheista?