Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Helppoa hallintaa

Pienkuormaajasta tulee oitis mieleen pyöräkuormaaja, jota ollaan raskaalla kädellä kutistettu. Eli kuski istuu edelleenkin takavaunussa ja työlaitteet ovat nivelen toisella puolella edessä. Tämä ei kuitenkaan aina päde, sillä Avantissa istutaan työlaitteen ja kuormaajan kanssa samassa vaunussa. Tämä aiheuttaa pyöräkuormaajatyyliin tottuneelle äkkinäisiä tilanteita ja lieviä säikähdyksiäkin. Avantilla peruuttamaan lähdettäessä liike tuntuu aluksi menevän väärään suuntaan, kun takavaunu siirtyy oikeaan suuntaan ja etuvaunun takaosa siirtyy hitusen vastakkaiseen suuntaan. Tähän ominaisuuteen kuitenkin tottui kohtuullisen pian.

Yleishavaintona pienkuormaimista voi sanoa, sen, että niiden käyttö on yllättävän yksinkertaista ja helppoa. Vähänkään koneiden kanssa puuhaillut pääsee pian jyvälle niin työlaitteiden kytkennästä kuin hydrauliikan käytöstäkin. Hallintalaitteiden sijoittelussa olisi hyvä päästä jonkinlaiseen standardiin ja yhdessä sovittuun sijoitteluun. Yhdessä koneessa työlaitteiden lukitusnappi oli kojelaudassa ja toisessa katon rajassa, jonne ei heti tullut vilkaistuksi.

Hallintalaitteiden symbolit olivat valtaosin kunnossa, mutta parantamisen varaakin löytyi.

Pienkuormaaja on pieni, mutta se ei tarkoita sitä, että kuskinkin täytyisi olla pieni. Luonnollisesti valmistustekniikka ja kuormaimelle määritellyt painorajat asettavat omat rajoituksensa koneiden valmistamiseen. Mutta yli sata kiloa painavalla, 48-numeron kenkiä käyttävällä ja lähes 190-senttisellä ukolla oli ohjaamoon menossa ja sieltä poistumisessa omat ongelmansa. Saapas tuppasi tarttumaan useamman kerran lattian rakenteisiin ennen kuin sopiva pujottelujärjestys ohjaamossa liikehtimiseen oli saavutettu. Tässä suhteessa eri merkkien välillä on isoja eroja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Parin päivän koeajojen loppupäätelmänä kokematon kuski voisi todeta sen, että pienkuormaajan käytön helppous yllätti. Kaikki neljä konetta oli suunniteltu kuskia silmällä pitäen ja myös sellaista kuskia, jolla moisesta pikkuhärvelistä ei ole aiempaa kokemusta.

Moni varmasti miettii pienkuormaimen hankkimista, mutta epäilee omia taitojaan pienkuormaimen kuljettajana. Hänelle voin sanoa: Pelko pois, pienkuormain istuu nopeasti käyttäjän käteen.

Visa Vilkuna