Video: Antti Linna kertoo, miten moottoritekniikka on kehittynyt turboahtimen ja päästörajoitusten myötä – ”Dieselmoottoria tullaan hyödyntämään vielä pitkään tulevaisuudessa”
Antti Linna työskentelee HeEMS Oy:ssä turboahtamisen asiantuntijana. Moottorioptimointiin ja moottorin suorituskyvyn laskentaan keskittyvä HeEMS tulee sanoista High efficiency Engine Matching Service.
Linnan mukaan dieselmoottorin kehitys on ollut jo pitkään samanlainen. Moottoritekniikassa turboahtimen tulo dieselkoneisiin on ollut viimeisten vuosikymmenten aikana yksi suurista hyppäyksistä, jolla moottorin tehotiheyttä on saatu kasvatettua.
Turboahtimen yleistyminen on ollut muihin ahtimiin verrattuna kustannuskysymys, sillä mekaanisiin ahtimiin verrattuna turboahdin tekee moottorissa tarvittavan työn melkein ilmaiseksi. Turboahtimen etuina ovat myös, että se on yksinkertainen ja hyvin toimintavarma. Nykyisten työkoneiden korkean viristyasteen dieselmoottoreissa 25 % akselitehosta on turboahtimen aikaansaamaa tehoa.
Päästönormien tulon myötä 1990-luvun puolesta välistä alkaen moottorien kehitys on entisestään kiihtynyt. Päästönormien Stage 1 ja Stage 2 aikakaudella rajoitettiin hiukkasten määrää eli moottorin savutusta sekä ääntä. Hyvin nopeasti normeihin tuli kuitenkin mukaan myös typenoksidipäästöjen rajoittaminen.
Nyt päästönormeissa ollaan Stage 5 -aikakaudella, joka tuli voimaan 2019. Lähtötasoon eli Stage 1:seen verrattuna ollaan tultu noin kymmenesosaan kaikista päästöistä. Moottoreihin on tullut muun muassa hiukkassuodattimet, joilla saadaan hiukkasmassaa entistä alemmaksi.
Linnan mukaan nykypäivän Stage 5 -moottorit alkavat olla käyttäjänäkökulmasta katsottuna kohtuullisen luotettavia, sillä koneissa olevat apulaitteet ovat kehittyneet kestävimmiksi. Jotta päästönormit täyttyvät, moottoreiden täytyy hallita erilaiset toimintaympäristöt paremmin kuin ennen ja adaptoitua entistä paremmin valitseviin olosuhteisiin.
Linnan näkemyksen mukaan dieselmoottoria tullaan työkoneissa hyödyntämään vielä hyvin pitkään tulevaisuudessa ainakin hybridijärjestelmän kautta. Vaihtoehtoisia polttoaineita on toki tulossa markkinoille, mutta dieselmoottori tulee olemaan pitkään kulmakivi raskaiden töiden työkoneissa.
Linna antaa myös koneammattilaiselle neljä vinkkiä, joilla he voivat pidentää laitteiston ja moottorin elinikää. Katso vinkit videolta!
Osaston luetuimmat
- Powerliftillä työskentelevän Anu Virtasen intohimona on nostaminen – ”Jos voittaisin lotossa, kotipihani olisi täynnä kurottajia”
- KoneAgriassa enemmän näytteilleasettajia kuin koskaan – tila ei riittäisi, jos kaikki isot toimijat olisivat mukana
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Stihl kehittää lähivuosina uusia akkulaitteita ja latausinfraa – myöskään polttomoottorilaitteita ei ole unohdettu
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Koneammattilaiset Maria Hiironen ja Annukka Markkula rohkaisevat muitakin nuoria kokeilemaan konetöitä – ”Konetekniikan ymmärtäminen ja koneen korjaaminen on siistiä”
- Agco Power: Lisää moottoreita Linnavuoresta