Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kauneus ei katoa vetoradoilta

Tractor Pullingia on totuttu pitämään karvaisten miesten lajina. Onneksi Johanna Herlevi mursi tämän harhakäsityksen loistavilla suorituksillaan jo vuosia sitten. Naiskauneus sai mukavasti jatkoa, kun Härmän EM-kiloissa palkintokorokkeelle nousi Hollannin Manon Kools.
Hyvin tottelee Natikka hollantilaisen Manon Koolsin käskyjä. Nimmareiden pyytäjiä riitti Härmän varikolla, ja hymy tuli aina kaupan päälle.
Hyvin tottelee Natikka hollantilaisen Manon Koolsin käskyjä. Nimmareiden pyytäjiä riitti Härmän varikolla, ja hymy tuli aina kaupan päälle. 

Hän nappasi Natikallaan super stock -luokassa pronssia. Kyse lienee pikemminkin tytöstä tai neitokaisesta, sillä Manon on juuri ja juuri 18-vuotias. Hänen mukaansa koko pullingjuttu lähti liikkeelle hänen leikkimielisestä herjanheitosta. Perheessä on harrastettu pullingia jo pitempään. Kun nelisen vuotta sitten talliin hankittiin uusi ss-luokan vetäjä, Manon sanoi isälleen osaavansa ajaa konetta häntä paremmin.

Ole hyvä!

Kun Manon 16-vuotiaana sai traktorinajokortin, isä muistutti tyttärelleen hänen parin vuoden takaisesta lohkaisusta.

”Ei siinä muu auttanut, kuin näyttää isälle, että olin oikeassa. Heti ensimmäisessä kisassa irtosi kolmas tila ja kauden päätteeksi meikäläinen sai luokassa Hollannin mestaruuden. Ja päälle päätteeksi sain vuoden traktoriurheilijan palkinnonkin”, innostuu Manon Kools selittämään.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Manon kertoo olleensa aina kiinnostunut koneista ja eritoten voimakkaista sellaisista. Kotitilalla traktorit ja kaivurit olivat tulleet tutuiksi jo pikkutytöstä alkaen. Mittavaa koneurakointia harjoittava Koolsin maatila oli otollinen maaperä myös pullingiin.

”Minä rakastan ajamista ja hevosvoimat saavat minut innostumaan entisestään”, hehkuttaa Manon silmät innosta loistaen.

Maatalouskauppa tukena

Manon on saanut tukijoikseen koko joukon paikallisia maatalous- ja konekauppaan erikoistuneita yrityksiä, jota tosin ovat melkoisen pienellä panoksella mukana kisatoiminnassa. Tiimin kausibudjetti katetaan melko mukavasti palkintorahoilla ja matkakorvauksilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tämä vain siinä tapauksessa, että kone pysyy kasassa. Pari edellistä kautta on mennyt käsittämättömän hyvin, eli pientä huolto-osaa kummempaa ei ole tarvinnut hankkia.

Mutta ison pamauksen sattuessa sponsoreiden eurot ovat enemmän kuin tarpeellisia, sillä metanolimoottorin polttoainelaiteet ja muut tekniset ratkaisut maksavat erittäin paljon. Ja kyllähän tämän tason traktorin hankintakin maksaa. Manonin isän mukaan lompsassa pitää olla yli 100 000 euroa, jos mielii hankkia vastaavanlaisen uuden super stokkerin.

Yli 30-kertainen teho

Manonin traktori on alunperin International Harvester 1066. Kuusisylinterinen diesel antoi ulosotolta 125 hevosvoimaa. Malli oli varsin menestyksekäs myös pelloilla, sillä sitä tehtiin kaikkiaan reilut 50 000 kappaletta vuosien 1971 ja 1976 välillä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mittavalla virittelyllä 9,9-litraiseksi rakennetusta kuutoskoneesta otetaan nyt kolmella turbolla ja metanolilla lähemmäksi 4000 hevosvoimaa. Metanoli eli CH3OH on bensiiniä korkeaoktaanisempi polttoaine. Mutta sen lämpöarvo on bensaa heikompi. Metanoli palaa lähes värittömällä liekillä. Lämmön lisäksi lopputuotteena saadaan vettä ja hiilidioksidia eli se on melko lailla ekologinenkin menovesi.

Ottomoottorista metanolilla saatavat huimat hevosvoimat selittyvät polttoaineen itsensä sisältämällä happimolekyylillä. Metanolikone käy huomattavasti rikkaammalla kuin bensakone eli soppaa voidaan syöttää sylinteriin todella runsaasti koneen tukehtumatta. Ja sehän tietää lyhyellä fysiikan oppimäärällä enemmän voimaa!

Kisaaminen jatkuu

Vuoden mittaan Manon Kools ajaa 12 kisaa kotimaassaan Hollannissa, puolikymmentä Eurocupin kisaa ja sitten vielä EM-kisan. Eli kesäviikonloput kuluvat koko lailla tarkkaan kisareissuilla. Kausi 2012 ajetaan suurella varmuudella nykyisellä kalustolla. Kone toimii erinomaisesti eikä siihen tarvitse tehdä muutoksia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Manon kertoo valmistautumisen seuraavaan kauteen oleva jo osittain käynnissä. EM-kisojen jälkeen on tosin vielä pari kotimaista kisaa edessä. Tämän jälkeen traktori käydään huolellisesti läpi ja vaihtoikään tulleet osat korvataan uusilla. Tämän tyylinen ennaltaehkäisy maksaa pelkästään osien hinnan. Toinen vaihtoehto on odottaa isoa pamausta, jolloin ostoslistalle on lisättävä koko lailla mittava lista eksoottista ja kallista osaa.

Härmän EM-kisa oli Manonille ensimmäinen Suomen reissu. Rataa hän piti erinomaisena ja muutenkin kisajärjestelyt tuntuivat olevan kohdallaan. Pitkä matka Pohjanmaalle oli hänelle myös elämys.

”Suomeen tulen taatusti kisaamaan aina, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus”, lupaa Manon Kools. n

Avaa artikkelin PDF