Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Ranskassa järjestetyn SPACE 2021 -tuotantoeläinnäyttelyn teemana oli eläinten ja kasvattajien hyvinvointi – konevalmistajat pelkäävät koronatukien lakkauttamista ja materiaalien hinnan nousua

Ranskassa 14.–19.9.2021 järjestetyt SPACE 2021 -messut olivat järjestäjien mukaan tämän vuoden ensimmäiset ja ainoat kansainväliset tuotantoeläinmessut maailmassa.
Kuva: Marja Vehkala

Rennesin messukeskuksessa järjestetyt SPACE 2021 -messut pidettiin syyskuun puolivälissä. Ilmassa oli kaivatun jälleennäkemisen tuntu. Iloisia ja innokkaita viljelijöitä ja karjankasvattajia perhekunnittain, vauvasta vaariin, risteili sankoin joukoin messuosastolta toiselle – ämpäreitä unohtamatta. Tuntuivat yllättäen olevan yhtä suosittuja kuin Suomessakin.

Space 2021 -näyttely:

  • Perinteiset tuotantoeläinmessut järjestettiin Rennesin Parc-Expossa 14.–17.9.
  • Näytteilleasettajia oli 1 118, teemana Eläinten ja kasvattajien hyvinvointi
  • Näytteilleasettajien alat ulottuivat tuotantoeläimistä ja applikaatioista koneisiin ja laitteisiin
  • Järjestäjänä Rennesin kaupunki.
Jeantil Automatic Feeding on tuotantoeläinten automaattiseen ruokintaan kehitetty moduulijärjestelmä. Itsenäisesti toimiva ruokintarobotti jakaa kullekin eläimelle suunnitellun kokoisen ja sisältöisen annoksen niin usein kuin halutaan. Se toimii äänettömästi ja päästöttömästi ja vähentää näin eläinten stressiä. Tarjolla on neljä eri laajuista ruokintaketjuratkaisua, sataprosenttisesti automaattiseen ruokintalinjaan asti. Järjestelmä on skaalattavissa 70–1 000 eläimen tiloille, ohjaus hoituu pc-tietokoneelta älypuhelinyhteydellä.
Jeantil Automatic Feeding on tuotantoeläinten automaattiseen ruokintaan kehitetty moduulijärjestelmä. Itsenäisesti toimiva ruokintarobotti jakaa kullekin eläimelle suunnitellun kokoisen ja sisältöisen annoksen niin usein kuin halutaan. Se toimii äänettömästi ja päästöttömästi ja vähentää näin eläinten stressiä. Tarjolla on neljä eri laajuista ruokintaketjuratkaisua, sataprosenttisesti automaattiseen ruokintalinjaan asti. Järjestelmä on skaalattavissa 70–1 000 eläimen tiloille, ohjaus hoituu pc-tietokoneelta älypuhelinyhteydellä. Kuva: Marja Vehkala
Itsekulkevassa Faresin Leader PF 1.14B Ecomix -apevaunussa on tehokas leikkuri ja yksi pystyruuvi. Sekoituskapasiteetti on 14 m3 ja kone sopii 105–150 eläimen tilalle. Suunnittelussa on luotettu yksinkertaisiin rakenteisiin, tämän sekä automaation avulla on pyritty toimintavarmuuteen, tasalaatuisuuteen ja taloudellisuuteen. Moottoreille luvataan pitkät huoltovälit, kun käytetään Faresinin Long Life -öljyämisjärjestelmää. Moottorin teho on 175 kW, maksimikapasiteetti appeelle 4 900 kg ja koneen paino on 12 700 kg.
Itsekulkevassa Faresin Leader PF 1.14B Ecomix -apevaunussa on tehokas leikkuri ja yksi pystyruuvi. Sekoituskapasiteetti on 14 m3 ja kone sopii 105–150 eläimen tilalle. Suunnittelussa on luotettu yksinkertaisiin rakenteisiin, tämän sekä automaation avulla on pyritty toimintavarmuuteen, tasalaatuisuuteen ja taloudellisuuteen. Moottoreille luvataan pitkät huoltovälit, kun käytetään Faresinin Long Life -öljyämisjärjestelmää. Moottorin teho on 175 kW, maksimikapasiteetti appeelle 4 900 kg ja koneen paino on 12 700 kg. Kuva: Marja Vehkala
Kubotan TIM eli Tractor Implement Management -järjestelmä luo kaksisuuntaisen yhteyden traktorin ja työkoneen välille. TIM-järjestelmässä työkone voi vaikuttaa automaattisesti muun muassa etenemisvauhtiin ja hydrauliikan toimintaan. Työkone voi optimoida toimintaansa itse ja lähettää toimintaohjeet traktorille. Kuljettajan ei tarvitse tarkkailla esimerkiksi paalin puristumista tai lannanlevitystä, koska työkone tekee sen itse. Kuvan traktori on Kubota M6002 (työkone voi olla myös muuta merkkiä kuin traktori).
Kubotan TIM eli Tractor Implement Management -järjestelmä luo kaksisuuntaisen yhteyden traktorin ja työkoneen välille. TIM-järjestelmässä työkone voi vaikuttaa automaattisesti muun muassa etenemisvauhtiin ja hydrauliikan toimintaan. Työkone voi optimoida toimintaansa itse ja lähettää toimintaohjeet traktorille. Kuljettajan ei tarvitse tarkkailla esimerkiksi paalin puristumista tai lannanlevitystä, koska työkone tekee sen itse. Kuvan traktori on Kubota M6002 (työkone voi olla myös muuta merkkiä kuin traktori). Kuva: Marja Vehkala
JCB TM 420 S on teleskooppikuormain TM 420:n päivitetty versio. Voimaa on lisätty, tehoa on nyt 173 hv ja vaihteita 8, ajonopeus 50 km/h. Painon ja tehon suhde on näin parantunut. Runkonivel sallii 10° pitkittäisen kiertymän, minkä ansiosta pyörien kosketus maahan säilyy. Uutuutena on yhtenäinen ohjaamon etulasi.
JCB TM 420 S on teleskooppikuormain TM 420:n päivitetty versio. Voimaa on lisätty, tehoa on nyt 173 hv ja vaihteita 8, ajonopeus 50 km/h. Painon ja tehon suhde on näin parantunut. Runkonivel sallii 10° pitkittäisen kiertymän, minkä ansiosta pyörien kosketus maahan säilyy. Uutuutena on yhtenäinen ohjaamon etulasi. Kuva: Marja Vehkala
Deutz Fahrin Warrior-sarjan 934 TTV oli messujen katseenvangitsija. Moottorin kerrottiin olevan täynnä viimeisintä teknologiaa. Tehoa on 247 kW ja suurin vääntömomentti 1 372 Nm. Uutta ovat mm. ohjaamo, 47 000 lumenin työvalot ja näyttöpaneeli iMonitor 3.0. Musta väri on lisävaruste.
Deutz Fahrin Warrior-sarjan 934 TTV oli messujen katseenvangitsija. Moottorin kerrottiin olevan täynnä viimeisintä teknologiaa. Tehoa on 247 kW ja suurin vääntömomentti 1 372 Nm. Uutta ovat mm. ohjaamo, 47 000 lumenin työvalot ja näyttöpaneeli iMonitor 3.0. Musta väri on lisävaruste. Kuva: Marja Vehkala
Energreen RoboEvo on radio-ohjattava monitoimilaite, joka voi toimia jopa 55° rinteessä. Kauko-ohjauksen toimintaetäisyys on 150 metriä. Koneen moottori on Yanmar 40 hW Stage V -diesel. Laitteeseen on saatavissa yli 20 erilaista lisälaitetta niin kuormaukseen, ojitukseen, kasvillisuuden murskaukseen, pintamaan rouhintaan kuin myös lumen linkoamiseen talvella.
Energreen RoboEvo on radio-ohjattava monitoimilaite, joka voi toimia jopa 55° rinteessä. Kauko-ohjauksen toimintaetäisyys on 150 metriä. Koneen moottori on Yanmar 40 hW Stage V -diesel. Laitteeseen on saatavissa yli 20 erilaista lisälaitetta niin kuormaukseen, ojitukseen, kasvillisuuden murskaukseen, pintamaan rouhintaan kuin myös lumen linkoamiseen talvella. Kuva: Marja Vehkala
Dieci Agri T70 Pivot -kuormaimessa on teleskooppipuomi. Perkins-moottorin teho on 85,9 kW. Koneen omapaino on 7 150 kg ja maksimi nostokyky 3 000 kg. Pituus on 5,6 m, leveys 2,2 m, kääntösäde 4,55 m ja suurin nostokorkeus 5,2 m.  Sarjassa on neljä versiota tehoalueella 75–153 kW. Uusi DCS-järjestelmä varmistaa puomin suuren laskunopeuden myös moottorin tyhjäkäynnillä.
Dieci Agri T70 Pivot -kuormaimessa on teleskooppipuomi. Perkins-moottorin teho on 85,9 kW. Koneen omapaino on 7 150 kg ja maksimi nostokyky 3 000 kg. Pituus on 5,6 m, leveys 2,2 m, kääntösäde 4,55 m ja suurin nostokorkeus 5,2 m. Sarjassa on neljä versiota tehoalueella 75–153 kW. Uusi DCS-järjestelmä varmistaa puomin suuren laskunopeuden myös moottorin tyhjäkäynnillä. Kuva: Marja Vehkala
Vogelsang PreMix -laitteistolla saadaan jätevirrasta nesteet pois ja kiinteä aines jauhettua tasa-aineiseksi massaksi. Laitteistoa voidaan käyttää esimerkiksi biokaasun tuotannossa.  7 mallia, virtaamat 30–85 m3, työskentelypaine 4–8 bar, sähkömoottorin teho pumpussa 7,5–18,5 kW ja leikkurissa 8,3–20,4 kW.
Vogelsang PreMix -laitteistolla saadaan jätevirrasta nesteet pois ja kiinteä aines jauhettua tasa-aineiseksi massaksi. Laitteistoa voidaan käyttää esimerkiksi biokaasun tuotannossa. 7 mallia, virtaamat 30–85 m3, työskentelypaine 4–8 bar, sähkömoottorin teho pumpussa 7,5–18,5 kW ja leikkurissa 8,3–20,4 kW. Kuva: Marja Vehkala
Kronen Easycut F 400 CV Fold on teräspiikkimurskaimella varustettu etuniittokone, jossa on pyritty yhdistämään mahdollisimman suuri työleveys ja helppo kuljetettavuus. Työleveys on 4,04 m, mutta koneen saa kuljetusta varten taitettua kolmen metrin levyiseksi. Taitto tehdään hydrauliikan avulla.
Kronen Easycut F 400 CV Fold on teräspiikkimurskaimella varustettu etuniittokone, jossa on pyritty yhdistämään mahdollisimman suuri työleveys ja helppo kuljetettavuus. Työleveys on 4,04 m, mutta koneen saa kuljetusta varten taitettua kolmen metrin levyiseksi. Taitto tehdään hydrauliikan avulla. Kuva: Marja Vehkala

Niukasti uusia tuotteita esillä

Suuri osa näyttelyosastoista oli varsin pieniä, ehkä siksi että ”kaikki” halusivat tulla mukaan. Osastot oli pakattu täyteen laitteita, ja yleisvaikutelmasta tuli näin sekava, mutta sopu ja hyväntuulisuus auttoivat. Näkyi että juhlatunnelmasta huolimatta – tai sen vuoksi – tehtiin myös kauppaa. Tilauslehtiöitä näkyi kädessä monella osastolla. Eli toiveikkuutta oli näyttelyvierailla, niin kuin osalla haastatelluistakin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lemken J-Luc Farges kertoi hyväntuulisuudelle ainakin yhden syyn: viljelijät. Viljelijät olivat hänen mukaansa erityisen iloisia, sillä ääripäissä heittelehtivistä säistä huolimatta hehtaarisadot ovat Ranskassa olleet tänä vuonna keskimäärin tavallista korkeammat. Viljelijöillä on tästä syystä enemmän rahaa käytössä, vaikka tuottajahinnat eivät olleet nousseet. Karjataloudessa ilmeet eivät olleet kovin iloiset, sillä rehujen hinnat ovat nousseet.

Monella valmistajalla oli kuitenkin huolia. Ranskan valtio on antanut viime vuodesta lähtien runsaskätisesti erilaisia tukirahoja ja valtion takaamia lainoja koronapandemian koettelemien talouden alojen tukemiseksi sekä ostovoiman takaamiseksi. Presidentti Macronin lanseeraama motto on ”Maksoi mitä maksoi”, ja maksamiseen on varattu vähintään 240 miljardia euroa.

Tuet ovat auttaneet, pelättyä konkurssiaaltoa ei ole tullut. Päinvastoin, yritykset ovat nyt paremmassa kunnossa kuin ennen koronaa. Tälle vuodelle odotetaan talouden 6 % nousua ja ensi vuodelle povataan 4 %. Työttömyyskin on hieman alhaisemmalla tasolla kuin ennen koronaa, kahdeksassa prosentissa.

Suurin osa tuista lakkaa vuoden vaihteessa, ja tämän vaikutuksia pelätään, sillä materiaalien hinnan nousu iskee valmistajiin täydellä voimalla ensi vuonna. Ruusunpunainen tulevaisuuden näkymä oli vain Faresinilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Messuilla julkistettiin niukasti uusia tuotteita. Tuoteparannuksia esiteltiin sen sijaan lukuisilla osastoilla. Viime vuoden lopulla ja tänä vuonna markkinoille tulleet laitteet olivat siinä mielessä uutuuksia, että näyttelyissä ei niitä ole aiemmin nähty.

Robottisektorin kysyntä on vielä pientä, mutta uutuuksia silti näkyi. Myös Jeantilin myyntipäällikkö Martin Jeantil kertoi heidän esittelevän ensi vuoden syksyllä robotti-uutuuden. He näkevät robotiikan olevan tulevaisuuden suuntaus. Robottien käyttö karjatiloilla vähentää palkatun työvoiman tarvetta ja siitä aiheutuneita kuluja, joten rahaa jää hieman enemmän tilille.

Monella osastolla kerrottiin, että vasta maaliskuun Agritechnicassa on nähtävillä todellisia uutuuksia.

Manitoun Eco Stop -toimintoa esiteltiin MLT 635-140 V+ -teleskooppikuormaimessa. Systeemi pysäyttää koneen, kun kuljettaja poistuu koneesta. Ajan voi säätää 3–30 minuutiksi. Toiminto säästää energiaa, koneaikaa ja vähentää päästöjä.
Manitoun Eco Stop -toimintoa esiteltiin MLT 635-140 V+ -teleskooppikuormaimessa. Systeemi pysäyttää koneen, kun kuljettaja poistuu koneesta. Ajan voi säätää 3–30 minuutiksi. Toiminto säästää energiaa, koneaikaa ja vähentää päästöjä. Kuva: Marja Vehkala

Näyttelyjärjestäjä: Vapauttava kokemus

Aiemmin nelipäiväisillä SPACE-messuilla näytteille- asettajia on ollut keskimäärin 1 400 ja kävijöitä 100 000. Tänä vuonna 35:nen kerran järjestetyt kolmipäiväiset messut keräsivät 1 118 näytteilleasettajaa, joista 323 ulkomailta, ja 74 772 vierailijaa, joista yli 4 000 oli ulkomaisia. Neljäs päivä toteutettiin digitaalisena, ja näin tapahtuu myös ensi vuonna. Kelpo luvut, varsinkin kun portilla vaadittiin joko rokotuspassi tai negatiivinen koronatestitulos.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yhteistyö näkyi ja tuntui lämpimänä tunnelmana. Mahdollisuus järjestää suuri, onnistunut yleisötilaisuus oli henkisesti vapauttava kokemus matkalla kohti uutta normaalia.

Haastateltavana Faresinin Ranskan myyntipäällikkö Franco Negretto.
Haastateltavana Faresinin Ranskan myyntipäällikkö Franco Negretto. Kuva: Marja Vehkala

Kone-edustajan puheenvuoro: Faresilla ruusunpunaiset näkymät

Millainen covid-vuosi oli Faresinille?

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet myynnin kannalta vaihtelevat. Viime vuoden kevät oli lupaava. Kysyntä oli voimakasta, vallitsi suorastaan buumi. Sitten tuli covid, joka hiljensi vauhdin täysin. Vuosi oli erittäin vaikea, mutta selvisimme.

Miten järjestitte tuotannon uudessa tilanteessa?

Teimme sopeuttamistoimia ja järjestelyjä, emmekä joutuneet sulkemaan tehdasta kokonaan missään vaiheessa. Tänä vuonnakaan meillä ei ole ollut varsinaista pulaa komponenteista tai muista materiaaleista. Elämme niukkuudessa, mutta tulemme toimeen.

Mitä painotatte tuotantoprosessissanne?

Tasalaatuisuutta ja prosessin hallintaa, nämä ovat meille erittäin tärkeitä asioita. Olemme muun muassa palauttaneet aiemmin ulkoistettuja palveluita ja tuotantoa takaisin Faresinille, jotta voisimme hallita niitä paremmin. Voimme esimerkiksi seurata kaapelointien luotettavuutta, koska teemme ne itse. Tämä on myös turvallisuuskysymys.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Tämän vuoden keväällä oli toiveita herättävä piikki maataloussektorin tuotteiden kysynnässä. Kesällä rakennusalan kysyntä nousi maatalouspuolen tasaantuessa. Odotamme syksystä vilkasta. Kokonaisuutena katsoen toiveemme ensi vuodelle ovat ruusunpunaiset.