Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kverneland Accord TS Evo

Urakoitsija–viljelijä Teemu Mattilan aika on keväisin kortilla, joten isäntä halusi lisää tehoa kylvötöihin. Valinta oli 6-metrinen Kverneland kylvöäes.

Kylvöäkeen idea ei ole uusi, mutta menetelmälle näyttää olevan tilausta, kun traktoritekniikka sallii nyt myös kätevän ja riittävän leveän nostolaitekiinnityksen. Kylvön tuntiteho nousee parhaimmillaan yli 6 hehtaariin. Kylvöäes sopii hyvin olkisiin – jopa suorakylvön olosuhteisiin – ja myös kosteille maalajityypeille.

Accord TS Evo on täysverinen ISOBUS-laite, joka pelaa suoraan yhteen standardin täyttävien traktori-monitorien kanssa. Kiertokokeesta alkaen toiminnot hallitaan joko traktorin monitorin tai Kvernelandin oman IsoMach Telluksen kautta.

Mekaniikan osalta kyse on 1-säiliöllisestä ratkaisusta, joten väkilannat levitetään joka etusäiliöstä tai omana työvaiheenaan. Tähän löytyy useita vaihtoehtoja. Usein käytetään kahden ajon tekniikkaa, jolloin ensimmäinen äestys/lannoitteen sijoitus tehdään jo Evo:lla. Toisella ajokerralla kylvetään.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nostolaitekone on osoittautunut käteväksi vaihtelevilla lohkoilla. Kokonaisteho nousee huimaksi, kun säiliökokoa voidaan kasvattaa nostolaitteen kapasiteetin mukaiseksi.

Kylvömielessä lievästi ottavalla S-piikillä ja ilman takapyöriä varustettu Evo jättää kuohkean kylvöjäljen. Piensiementen kylvö aluskasviksi näyttää pneumatiikan ansiosta sujuvan ns. automaattisesti. Orastuvuuden tarkistuksen mukaan pääviljan kylvösyvyyden ollessa vakio 4 senttiä, jäivät saman vantaan kautta kylvetyt heinänsiemenet sopivasti oikeaan syvyyteen, eli pariin senttiin.

Jussi Knaapi