
Maxpo, Hyvinkää - Kauppaa ja sadetta
Joka toinen vuosi järjestettävä Maxpo-näyttely keräsi yhteen maarakennuksen ja ympäristöhoidon ammattilaiset Hyvinkään lentokentälle. Näytteilleasettajien myönteisistä tunnelmista huolimatta syksyinen sää verotti kävijämäärää.

MN-Liftek Oy esitteli Manitoun malliston yläpäähän uuden ympäripyörivän ja 30 metrin nostokorkeuden tarjoavan MRT 3050 -mallin. Maksimi nostokyky on 4 999 kg ja moottori on 159 kilowattinen Perkins. Huippunopeus on 40 km/h ja omamassaa 22 860 kg. (MS)

6-nopeuksisella automaattivaihteistolla varustettu Isuzu D-Max Space Cab on rakennettu kiinteistöhoitoautoksi. Siinä on HillTipin nivelaura ja 550 Icestriker -levitin sekä led-majakka. Hinta on 49 900 euroa. (TR)

X-HiPro 232 on Hiabin uutuusnosturi, joka tarjoaa noin 18 tonnimetrin nostokyvyn ja 17,3 metrin ulottuvuuden. Ohjaimeksi voi valita joko monivipuisen tai kaksivipuisen mallin. Maxpossa nosturin käyttöä pääsi kokeilemaan taitoradalla kummallakin ohjaintyypillä. Rata sisälsi samoja tehtäviä kuin nosturinkäytön maailmanmestaruuskisoissa. (MS)

Maakone myy saksalaisia Grundomat-myyriä. Niitä on saatavissa halkaisijaltaan 45180 mm. Servo control -malleissa etenemissuunnan vaihto tehdään kauko-ohjatusti ilmansulkuventtiilin yhteydessä olevalla kahvalla. Ohjauskäsky välitetään pääletkun sisällä kulkevalla pienemmällä paineilmaletkulla. (MS)

Casen lyhytperäinen 245D-malli on yksi valmistajan syömähampaista. Japanilaisen Sumitomon valmistama kone vastaa kasvavaan suurempien lyhytperäisten koneiden kysyntään. Päästöt puhdistetaan SCR-järjestelmällä ja hapetuskatalysaattorilla. Tarkasti ohjatun hydrauliikan ennakoidaan olevan selvästi aiempaa nopeampi. (AT)

Hitachi esitteli tulevaisuuden anturiteknologiaa, joka mahdollistaa pitkälle menevän huollon etäseurannan. Uudet anturit mahdollistavat ajantasaisen öljyn laadun seurannan. Hydrauliikkaa on mahdollista anturoida kriittisistä pisteistä ja tietojen avulla ennakoivat huoltotoimenpiteet voidaan kohdistaa oikea-aikaisina tarvittaviin komponentteihin. Jatkossa ajantasainen anturiseuranta tulee osaksi ConSite-palvelua.

Lännen 8600K varustettuna Marttiinin mRoto-10-kauhanpyörittäjällä oli havainnollistamassa kaivurikuormaimen monipuolisuutta ja työskentelymahdollisuuksia rajoitetussa tilassa. Demoaitaus ei ollut suuren suuri. Vastaava tilanne oli monella muullakin osastolla, sillä messut oli rakennettu varsin tiiviiseen muotoon. (JL)

Sennebogenin maahantuonti siirtyi tämän vuoden keväällä Keskolta OP jasto Oy:lle. Maxpossa esillä oli uusi kierrätys- ja jäteasemille suunniteltu 825E-materiaalinkäsittelykone, jonka työpaino on noin 29 tonnia. (MS)

Rototilt muistutti messuyleisöä konemallikohtaisista pikakiinnikkeistään. Esimerkkinä oli mallikohtaiset S-60-kiinnikkeet Caterpillariin ja Volvoon. Tällä hetkellä valikoima kattaa suosituimpia malleja, mutta valkoima täydentyy jatkuvasti. Asiakas saa kiinikkeen halutessaan SecureLock-turvalukituksella. (JL)

Rostek-Tekniikka Oy edustaa Genien henkilönostimia ja kurottajia, joita on tarjolla todella laaja mallisto. Kurottajia on tarjolla neljä eri mallia. Terexin valmistama GTH-3007 on malliston toiseksi pienin, nostokorkeus on kuitenkin 6,89 metriä. Työpainoksi kerrotaan noin 6 000 kiloa. (AT)

Uuden Huddig 1260D:n ohjaamon ergonomiaa on kehitetty ja kosketusnäytöltä voidaan säätää laajasti toimintoja. Uutuusmalli täyttää nelospäästötason määräykset ja on varustettu Cumminsin valmistamalla moottorilla. Monitoimityökaluiksi nimettyjä kaivurikuormaimia hankitaan yhä enemmän erikoiskohteisiin. Esimerkiksi pääosa Huddigeistä myydään Ruotsissa ratatöihin. Kaivurikuormain on suhteellisen kallis investointi, mutta tarjoaa monia muita konetyyppejä parempaa liikkuvuutta. (AT, MS)

Hyvinkään Tieluiskan osastolla oli esillä Finn T-60 -emulsiokylvökone, jonka 2 271 litran säiliössä sekoitetaan veden kanssa esimerkiksi nurmikon siemenet ja lannoite, minkä jälkeen ne voidaan ruiskuttaa suuttimella jopa 27 metrin päähän. Laite sopii hyvin mm. jyrkkien luiskien tai laajojen nurmialueiden kylvötöihin. Messutarjouksessa omalla voimayksiköllä varustetun vaunun hinta oli 25 900 euroa, alv 0%. (MS)

Bobcatin uusin kaivukonemalli on pyöräalustainen E57W. Se on työpainoltaan 5 930 kg ja moottori on Bobcat D24 teholtaan 42,4 kW. Kaksinopeuksinen voimansiirto tarjoaa huippunopeutta 30 km/h. Ohjaavia akseleita on yksi. (MS)

Jarmika Oy on asiakkaiden toiveiden pohjalta kehittänyt raskaan kaluston huoltajille suunnatun työkaluvaunun, joka sisältää järeämmän kokoluokan työkaluja. Se sisältää muun muassa hylsyjä välillä 4–80 mm, pihtejä, meisseleitä, kiintolenkkejä ja ruuvipenkin. Myös led-työvalot kuuluvat varustukseen. Koko setin hinnaksi kerrottiin 5 900 euroa, alv 0 %. (MS)

NP-yhtiöiden Topi Niemelä esitteli kahden käden rasvaprässiä, joka imee rasvan tuubista, eikä siksi tarvitse tuubin sisällä painetta tekevää mäntää. Ratkaisun ansiosta rasvatuubin vaihtaminen on siistiä ja vaihto on myös erittäin nopea tehdä, varsinkin jos käyttää kuvassa näkyviä kierrettäviä tuubeja. Rasvaprässin messuhinta oli 75 euroa, alv 0 %. (MS)

KH-Koneiden osastolla oli esillä Yanmarin uutuusmalli SV60. Max- possa sen pääsi näkemään jo ennen varsinaista maailman ensiesittelyä, joka oli Ruotsissa 14.9. Kone on ”pitkäperäinen” ja työpainoltaan 5 530 kg. Moottorina on Yanmarin oma neljäsylinterinen turbodiesel, joka kehittää 32,6 kilowattia. (MS)

Uusia puskukoneita myydään nykymaailman aikaan Suomessa vain muutama harva kappale vuosittain. Dresstan Puolan tehtaalla valmistamat puskukoneet perustuvat International Harvesterin luomaan osaamiseen näistä koneista. Esa Puustisen tarjous TD-15R-mallista saattaa parhaimmillaan helpottaa päätöstä uuden puskukoneen hankinnasta. (MS, JL)

HansaDrill Mini -porapuomisto mahdollistaa 80 cm syvyisten ja halkaisijaltaan 30-45 mm reikien poraamisen. Porapuomiston ja pölynpoistoimurin yhteishinnaksi kerrottiin noin 17 000 euroa, alv 0 %. (MS)

Takeuchin innolla odotettu uutuus on lyhytperäinen TB2150R-malli, jonka työpaino on noin 15,9 tonnia. Koneessa ei ole tyvitaittoa. Moottorina hyrrittää 85 kilowattinen Deutz. Päästötaso on luonnollisesti tasoa 4. Huollettavuuteen on kiinnitetty huomiota suurentamalla huoltoluukkuja. Konetta oli jo muutaman viikon jälkeen myyty useita kappaleita. (AT)

Veteraanikoneet ja -kuorma-autot ovat perinteisesti olleet mukana Maxpossa. Tällä kertaa pääpaino oli Suomessa valmistetuissa koneissa ja autoissa. Näyttelyssä oli muun muassa vanhin säilynyt Lokomo-kaivinkone vuodelta 1950. Se ei ollut ajokunnossa toisin kuin kuvassa näkyvä Janne Riikasen Lokomo 12, joka on vuodelta 1965. Tämä kone on melko tuore eläkeläinen, sillä se on ollut työkäytössä vielä reilut 10 vuotta sitten. (JL)

Hitachi esitteli tulevaisuuden anturiteknologiaa, joka mahdollistaa pitkälle menevän huollon etäseurannan. Uudet anturit mahdollistavat ajantasaisen öljyn laadun seurannan. Hydrauliikkaa on mahdollista anturoida kriittisistä pisteistä ja tietojen avulla ennakoivat huoltotoimenpiteet voidaan kohdistaa oikea-aikaisina tarvittaviin komponentteihin. Jatkossa ajantasainen anturiseuranta tulee osaksi ConSite-palvelua.

Movax Oy:n simulaattori tarjosi messukävijöille autenttisen kokemuksen ponttien käsittelyyn ja iskentään. Yritys käyttää simulaattoria pääasiassa koulutustarkoituksiin tehtaallaan Hämeenlinnassa. (JL)

Sähkökaapeleiden vetoon ja pitkäsujutukseen tarkoitettu vinssi oli Dynasetin osastolla. Vinssi on sinällään tuttu laite, mutta nyt se oli asennettu tela-alustalle. Tämä mahdollistaa vinssin siirtämisen omin voimin maastossa, johon autolla ei ole pääsyä. (JL)

Avantin näytöksessä havainnollistettiin 4-toimikauhan erilaisia käyttötapoja. Tämä 60 vuotta sitten Suomeen ensi kertaa tullut kauhakeksintö oli aikoinaan erittäin suosittu telakuormaajissa. Se pääsi kuitenkin unohtumaan 70-luvulla huolimatta kiistattomista eduistaan. Avantin demossa 4-toimikauhaa käytettiin leukojen väliin otetun terälevyn kanssa tasauslanana. (JL)

Steelwrist toi tämän vuoden keväällä markkinoille OQ-nimeä kantavan pikaliitinadapterin, joka mahdollistaa Engconin OilQuick-järjestelmää hyödyntävien työlaitteiden kytkemisen Steelwristin pyörittäjällä ja liittimellä varustettuihin kaivinkoneisiin. Turvalukituksella varustetun S-60 liittimen hinta on noin 1 500 euroa (alv 0 %). (JL)

Maansiirtopalvelu Ky Vetoko myy sekä käytettyjä että uusia osia maansiirtokoneisiin. Yritys on pitkän historiansa aikana purkanut suuret määrät koneita, joten valikoima on varsin kattava. Petri Savinainen muistutti, että he myös pystyvät etsimään tarvittavan osan ulkomailta, mikäli sitä ei heidän varastostaan löydy. (JL)

Hydrauliseen epäkeskotäryyn perustuvat paalujen ja ponttien asennuslaitteet ovat laajassa käytössä. Italialainen Ghedini Attachments valmistaa usean kokoluokan täryttimiä, joista pienimmät soveltuvat esimerkiksi aidan tolppien asennukseen. (JL)

Yksinkertaisimmillaan kantojyrsin voi olla pelkkä terä, jolla kanto vuollaan pois. Havel V5 painaa vain 50 kg, mutta tarvitsee vähintään 5 tonnin kaivinkoneen. Ovh 570 euroa (alv 0 %). (JL)

Hassisen Veljekset Oy on kehittänyt uusia versioita leikkaavasta kantojyrsimestään. Havel L16 on kouratyyppinen jyrsin 1,5–13 tonnin kaivinkoneisiin. Jyrsin painaa noin 160 kg ilman kiinnikettä. Hinta on 3 300 euroa (alv 0 %). (JL)

Ruotsissa peräkärryn vetäminen pyörä-alustaisella kaivukoneella on maan tapa. Valitettavasti Suomessa lainsäädäntö rajoittaa toimintaa oleellisesti. Mönkän Kaivin on kuitenkin ennakkoluulottomasti liikkeellä. Yrityksen uusi yhdistelmä herättänee huomiota myös erikoisvärityksellään. (AT)

Enemmänkin autopuolelta tunnettu Rinta-Jouppi panostaa myös raskaamman kaluston kauppaan. Osastolla oli esillä Suomessa harvinainen John Deere 245G, joka vastaa Hitachin ZX225-mallia. Yritysten yhteistyösopimuksen mukaan uusia Deeren maarakennuskoneita myydään ainoastaan Euroopan ulkopuolella, vanhalla mantereella merkkinä on Hitachi. (AT)

Snowekin Trombia-puhdistusmenetelmälle on myönnetty ensimmäinenä vedettömänä työlaitteena maailmassa Euroopan Unionin EUnited PM10 -katupölysertifiointi. Toiminta perustuu mekaanisen lian irrotuksen ja suljetulla kierrolla toteutetun imuilman yhteistehoon. Laitetta voidaan käyttää myös pakkaskelillä, puhdistusnopeus voi olla jopa 15–20 km/h. (AT)

KH-Koneiden toiminta on kovassa nosteessa. Hiljattain uutisoitiin Sievi Capitalsin ostaneen enemmistön KH-koneitten ja sen tytäryhtiöiden osakekannasta. KH-Engineeringin edustuksiin siirtyi myös Kobelco. Kuvan Kobelco SK500LC edustaa malliston suurempaa päätä. Erityisen kysytty on ollut 18 tonnin Kobelco SK180. (AT)

Maxpon rakentaminen on suuren luokan logistinen ponnistus. Osastoilla esiteltävien koneiden ja laitteiden tuominen messuille vaati satojen kuorma-autojen käymisen Hyvinkään lentokentällä. Lavettikuljetuksia oli kolmatta sataa. Kuljetusliike Mäntylä E&E:n tuoma Caterpillar 988K painaa 51 tonnia ja oli siten yksi suurimmista rahdeista. Maxpon mittavuus näkyi myös näyttelyn pystyttämisen ja pyörittämisen vaatimassa henkilömäärässä. Messuorganisaation puolelta tarvittiin pyöreästi sadan ihmisen työpanos. Valmistelutyö seuraavaa Maxpoa varten käynnistyy taas puolen vuoden päästä. (JL)

NY-TEK Oy on tehnyt traktorin hydrauliikalla käytettävän harjalaitteen, joka on asennettu hydraulisesti käännettävän Wieska-takalanan runkoon. Sillä on helppo harjata seinävieriä tms. kohteita. Harjan tilalle voidaan muutamassa minuutissa asentaa lanan terä. (UO)

Trelleborgin Brawler sarjan renkaat ovat pyöräkuormaajiin suunniteltuja umpikumipyöriä. 26.5-25 koon HPS Solidflex rengas tarjoaa reilun 18 tonnin kantavuuden pienillä nopeuksilla ja kulutuspintaa kerrotaan olevan 3 kertaa enemmän kuin ilmatäytteisissä renkaissa. (UO, MS)

Trelleborg valmistaa useimpiin konemerkkeihin sopivia teloja. CRT-800-telat ovat miellyttävät siirtoajossa, koska pintakuvio ja tarkka vetopyörien rei’itys aiheuttavat vain vähän tärinää. (UO)

Michelin Bibload on pintaratkaisu, joka parantaa työkonerenkaan vauriokestävyyttä. Renkaan käsiteltävyys on hyvä, sillä kuvion mutterinmuotoiset palat tekevät siitä kaikkiin suuntiin toimivan. Lisäetuna renkaan tärinä on vähäisempää kuin vastaavissa muissa renkaissa, kerrottiin Micheliniä markkinoivasta Euromaster Oy:stä. Vasen rengas on tarkoitettu vastaavaan käyttöön kuin ripakuvioidut renkaat. Oikeanpuoleinen rengaskuvio sopii kuormaajiin ja muihin vastaaviin konetyyppeihin. (UO, JL)

Greten-maaporaa käytetään 13 mm:n istukalla varustetulla akkuporakoneella. Laite teki nopeasti tolpanreiän lentokentän hiekkaiseen reunaosaan. Vihdin Kone myy maaporaa hieman alle satasella. (UO)

Caterpillar AP555E sekä AP655D -asfaltinlevittäjiin on saatavissa erillisjousitettu Mobil-trac-kumitelasto. Se mahdollistaa korkean siirto- ja levitysnopeuden, hyvän pidon ja tarkan työn laadun. (UO)

Volvo L260H oli näyttelyn harvoja todellisia uutuuskoneita. Työpainoltaan 34 tonninen on varustettu 310 kilowattisella moottorilla, jonka taloudellisuuden kerrotaan parantuneen 10 %. Asiaan vaikuttaa mm. erilaiset ajoavustimet. Nostoaisaston ja hydraulijärjestelmän uudelleensuunnittelun myötä nostovoima on 15 % suurempi edelliseen mallin verrattuna. (AT)

Venieri pyrkii alle 10 tonnisten pyöräkuormainten markkinoille uudella 7.63C-mallilla, jonka työpainoksi ilmoitetaan noin 7 800 kiloa. Moottori on 3B-päästötason Yanmar. Parannuksiin kuuluu mm. aiempaa parempi työergonomia. Koneen kokeiluartikkelin voit lukea tämän lehden sivulta 72. (AT)

Uniliten valaisimilla kaamos valkenee myös työmaaolosuhteissa. Vasemmanpuoleiselle lampulle luvataan 3 000 lumenin valoteho ja kolmen tai kuuden tunnin toiminta-aika. Kuoret ovat polykarbonaattia. Valaisimessa on myös usb-liitäntä, jonka kautta voi ladata vaikka kännykän. (AT)

Several Oy:n maahantuoma Liquid Hammer on biohajoava betonin poistoaine. Aineen kerrotaan soveltuvan kovettuneen betonin poistoon lähes kaikilta pinnoilta. Kevyt kertymä puhdistuu yhdellä käsittelykerralla, paksumpi massa saattaa vaatia pari kertaa. Aine on saatavan nestemäisenä tai geelinä. (AT)

Kotimainen Rodo valmistaa erilaisia rumpujyrsimiä, joita voidaan käyttää yli 5-tonnissa kaivukoneissa. Laitetta on käytetty asfaltin jyrsinnän lisäksi myös routaisen maan ja betonin jyrsinnässä. Samaan peruskoneeseen voidaan vaihtaa useita eri työkaluja. Omat mallinsa on mm. salaojantekoon tai kannonjyrsintään. (AT)

Pneumacon myy kanadalaisia Rad-momenttivääntimiä kokoluokissa 35–15 000 Nm. Voimanlähteenä voi toimia paineilma, akku tai verkkovirta. Valikoimiin kuuluvat myös mielenkiintoiset digitaaliset RAD Smart Socket -hylsyt, jotka mittaavat momentin suoraan kiristyksestä 10 400 Nm saakka. Tarkkuudeksi luvataan +-1%. (AT)

Ranskalaisen Mecalacin uudet ympäripyörivät pyöräalustaiset kaivukoneet herättivät kiinnostusta rohkealla muotoilullaan. MWR-sarja sisältää tällä hetkellä kolme mallia kokoluokissa 7–11 tonnia. Koneiden kerrotaan yhdistävän tela-alustaisen vakaus pyöräalustaisen liikkumiskykyyn. Erikoislaatuisen puomin ansiosta trukkipiikeillä saavutetaan jopa 6,5 metrin nostokorkeus. (AT)

MN-Liftek Oy on viime aikoina vahvistanut myyntiorganisaatiotaan useilla rekrytoinneilla. Uutuuksiin kuului kompakti Manitou MT420H-kurottaja, jonka suurin nostokorkeus on 4,3 metriä ja nostokyky 2 000 kg. Kone on 190 cm korkea. Kubotan moottorin tehoksi ilmoitetaan 49 hevosvoimaa. (AT)

Lundberg vankistaa mallistoaan 8240-mallilla, joka on tuoteperheen suurin. Nostotehoa on tarjolla peräti 7 000 kiloa ja nostokorkeutta 3,84 metriä. Nelospäästötason täyttävän moottorin teho on 105 kilowattia. Työpaino on noin 7 tonnia ja työlaitehydrauliikan tuotto jopa 220 litraa minuutissa. Valmistajan mukaan tehokkuus on saavutettu tinkimättä ketteryydestä. (AT)

KH-Koneiden toiminta laajenee hitaasti, mutta varmasti. Syömähampaisiin kuuluu edelleen Kramer, joka tarjoaa myös teleskooppipuomillista 5065-versiota. Nostokorkeus on hieman yli kolme metriä, vaikka omapaino on ainoastaan 3 800 kiloa. Moottori on 35 kilowattinen Yanmar. (AT)

Komatsu PC55MR on uusiutunut. Koneen työpaino on noin 5,3 tonnia. Moottori on 29,5 kilowattinen Komatsu 4D88E-6. Uudistuksiin kuuluu mm. oven muuttaminen saranamalliseksi, minkä ansiosta kulkuväylä on selvästi aiempaa leveämpi. Tarkemman moottoriohjauksen myötä polttoaineenkulutuksen luvataan olevan aiempaa pienempi. (AT)

Kobelcon uusi maahantuoja KH Tekninen kauppa myy nyt myös valmistajan minikoneita, joita ei Konekeskon aikaan valikoimaan kuulunut. Japanissa valmistettuja pieniä malleja on todella runsaasti alkaen alle 1 000 kilon moottorilapiosta. (AT)

Dinolift esitteli uuden 3,5-tonnisen autoalustaisen Dino 230VT -nostimen, joka on asennettu MB Sprinterin alustalle. Muutkin alustavaihtoehdot ovat tulossa. Kuljettaminen onnistuu B-kortilla. Nostimessa on uuden sukupolven puomi, jossa käytetään ohuempaa terästä. Tämä optimoi suorituskyvyn nostamatta painoa. (AT)

Amerikkalaiset ovat brändäyksen mestareita. Caterpillarin tunnettua tuotemerkkiä pyritään hyödyntämään myös oheistuotteissa, sillä nyt saatavilla on myös erilaisia valaisimia. Myöhemmin valikoima laajenee myös suojavarusteisiin. (AT)

Nokia Rock Proof on kevyisiin kuorma-autoihin tai maastureihin suunnattu off road-rengas, joka on tarkoitettu erityisesti louhoksille tai muihin vaativiin olosuhteisiin. Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota viillonkestävyyteen. 16 tuumaisena vaihtoehtoja on kaksi, 17 tuumaisena runsaammin. (AT)

Wacker Neuson valmistaa myös akkukäyttöisiä täryvasaroita. Malleja on kaksi: AS30e ja AS50e. Toiminta-ajoiksi luvataan 45 ja 30 minuuttia. Pikalaturilla latausaika on n. 80 minuuttia. Laitteiden kerrotaan olevan markkinoiden ainoita päästöttömiä hyppy-heikkejä. Konetyyppi on Euroopassa erittäin yleinen varsinkin kaivantojen tiivistämisessä. (AT)

Hyundain pyöräkuormainmalliston vankin on HL980, mikä tarkoittaa noin 31 tonnin työpainoa ja 4,8–5,6 kuution kauhaa. Moottori on 283 kilowattinen Scania. Järeään lastaustyöhön suunnattu kuormain voidaan varustella myös esim. vaihteistoöljyn lauhduttimella. Monipuolisessa näyttöpaneelissa on myös Eco-mittari, joka auttaa tehokkaaseen ajotapaa pyrittäessä. (AT)

Casen G-sarjan pyöräkuormaimet tekivät ensiesiintymisensä Suomessa uuden maahantuoja Rentin osastolla. Uuteen mallisarjaan kuuluu 7 kuormainta kokoluokissa 12,2–30 tonnia. Kehitystyössä on pyritty parantamaan erityisesti työmukavuutta. FPT:n moottorit saavuttavat nelospäästötason käyttäen pelkästään SCR-järjestelmää. 621G-mallin työpaino n.12,6 tonnia. (AT)

Allun Transformer-seulakauhojen kerrotaan soveltuvan erittäin moniin työkohteisiin. Mallisarjaan lukeutuu seuloja traktoreista kaivoskoneisiin. Myös terä ja rumpuvaihtoehtoja on useita. Esimerkiksi Transformerin D-sarja sisältää malleja 1–2,3 kuutiota. Suositellut konekoot ovat kuormainten osalta 8–30 tonnia. (AT)

Pomen uutuuksiin lukeutuivat kevyet Scandinavian Blue Steel -seulakauhat. Joustavien tähdenmuotoisten Poly Star -rullien kerrotaan takaavan laajan seulontapinta-alan. Hydraulivaatimus on 25 litraa minuutissa, tankkilinjaa ei tarvita. Kokoja on kolme, joista suurin soveltuu alle 10 tonnisiin kaivukoneisiin tai alle kolme tonnisiin kuormaimiin. (AT)

Myös Liebherr on huomannut isompien lyhyeperäisten olevan kysyttyjä koneita. R920 Compactin työpaino on noin 20 tonnia. Päästöteknologiana on SCR ja hapetuskatalysaattori. Piukoista ulkomitoista huolimatta ohjaamon kerrotaan olevan erittäin tilava. (AT)

JCB:n pyöräalustainen Hydradig on viime aikoina hallinnut brittivalmistajan julkisuuskenttää, vaikka myös pienemmissä tela-alustaisissa tapahtuu. Esimerkiksi noin 4,8 tonninen JCB 48Z-1 on nollaperäisenä valmiina urbaaneille työmaille. Modernin muotoilun ja laaja lasipinta-alan myötä näkyväisyys ympäristöön on hyvä. (AT)

Esa Puustinen edustaa myös Atlaksen maarakennuskoneita. Osaston vetonaula oli pyöräalustainen Atlas 140W Bigfoot, jonka kerrotaan kykenevän työskentelemään samoissa olosuhteissa tela-alustaisten kanssa. Rengaskoko on 710/45-26.5 20 PR. Maavaran kerrotaan olevan markkinoiden suurin ja pintapaineen pienin. Työpaino on noin 16 tonnia. (AT)

Volvo FMX:n voi tilata tehdasvalmiina X-Pro-päälirakenteella varustettuna maansiirtoautona. X-pro-varustelu käsittää 7 100 mm pitkän, 10 mm paksulla pohjalla olevan ja Nummi/Wipro-kipillä varustetun lavan. Pakettiin kuuluu Elgin kasettivarustus, täry ja lavalämpö sekä mekaaninen jätemaapeitto ja liemilukko. (TR)

Renault Trucks esitteli raskaan maansiirron C-sarjan. Kuvan C460 Optitrackissa on kytkettävä hydraulinen etuveto, ilmajousitettu taka- akseli ja rautajouset edessä. 6-sylinterisestä, 10,8-litraisesta moottorista irtoaa 338 kW:n teho. Vaihteistona on 12 nopeuksinen Optidriver automaattisella kytkimellä. Päälirakenteena on Turta Oy:n 6,5 m pitkä ja 2,38 m sisäleveyksinen 15 m3 maansiirtolava. Lämpölavassa on ylä- ja alalaudat sekä täry. (TR)

Iveco tuo vuodenvaihteen tienoilla Suomeen kuvan Straliksen rinnalle uuden Stralis X-WAY -malliston. Sen etuina ovat monipuoliset mahdollisuudet yhdistellä eri ohjaamoja, moottoreita, akselistoja ja maavaroja. Raimo Haavikko Ivecon suurasiakasmyynnistä kertoo, että uusi malli antaa etenkin sorakasetti- ja puutavara-autoilijoille aiempaa merkittävästi enemmän mahdollisuuksia muokata auto tarpeita vastaavaksi. (TR)

Avolava muokkautuu moneksi. Toyota Hiluxiin on asennettu Ficon FC2025ET -kylmävesipesuri ja 500 litran vesisäiliö. 200 barin tehoisen pesurin painepumpussa on alennusvaihde. Voimanlähteenä on 18 hv tehoinen B&S Vanguard bensiinimoottori sähkökäynnistyksellä. Lisävarusteena on saatavilla viemärinavausletku, vesihiekkapuhalluslaite ja lieteimuri. Auton kantavuus ja käyttötarpeet huomioiden saatavilla on 350–800 litran vesisäiliö pysty- tai vaakamallina. (TR)

Maxpon merkittävin tuoteuutuus oli Scanian XT-mallisto. XT-mallin voi valita kaikkien P-, G-, R- ja S-ohjaamojen yhteyteen, moottorista riippumatta. XT:n perusta on järeä puskuri, joka ulottuu 150 mm auton eteen. Scania XT-varustus on räätälöity eri tehtävien mukaan maansiirto-, rakennus- ja metsäkuljetusautoihin, jotka työskentelevät vaativissa olosuhteissa niin tiellä kuin maastossa. Autojen toimitukset Suomessa alkavat loka–marraskuun taitteessa. (TR)

Sisulta saa tehdasvarustelun tarpeen mukaan, vaihtoehtona on mm. tienhoitovarustus. Se käsittää mm. AM Teho 6S kiinteän alusterän vakiopainatuksella ja peruutusautomatiikalla, sivuaurakiinnikkeet, sirotinholkit, säädettävän paineilmaulosoton, Sisu HD -kippausvarustuksen sekä CAN-ohjatun hallintajärjestelmän. (TR)

Mercedes-Benz Unimogiin on saatavana yli 1 000 erilaista lisälaitetta. Kuvan U423 on varustettu Hauerin etukauhavarustuksella. Sen saa myös euro-kiinnikkeellä sekä haarukoilla. Kippauskorkeus on 2,8 metriä 1 700 kilon maksimikuormalla. Lisälaitteet käyttävät normaalia Unimogin työlaitehydrauliikkaa. (TR)

MAN TGS 26.500 6X4H on varustettu hydraulisella etuvedolla. Kytkettävä etuveto saattaa pelastaa pinteestä liukkaalla tai pehmeällä pinnalla ajettaessa. (TR)

Myös Suomessa muokataan avolavoja yhä monipuolisemmin erilaisia työtehtäviä ajatellen. VW Amarok XL -mallista on muokattu kevyen kaluston hinausauto. Perusmalli on edellisen sukupolven nelisylinterisellä 132 kW tehoisella moottorilla varustettu versio. (TR)

Särmäharju Ky:n MB Arcos 3558L -vaihtolava-autolla urakoidaan pääasiassa jäte- ja kierrätyslavojen kuljetuksissa. Autossa on 8 t ohjaava ja ilmajousitettu taka-akseli sekä Multilift XR26S -koukkulavavarustus. Nosturina on HMF 2620, joka on irroitettavissa noin viidessä minuutissa. Takana on 14 kpl 80 W työvaloa sekä valot akseleiden välissä. Hyvien valojen ansiosta lavojen käsitettely helpottuu. (TR)
Maxpo 2017 -näyttely järjestettiin jo 17. kerran. Tapahtuman takana on Rakennuskonealan Näyttely -yhdistys, johon kuuluu konekauppiaita ja- vuokraamoja, on perustettu jo 1960-luvulla. Ensimmäinen Maxpo-järjestettiin Keimolassa vuonna 1970. Hyvinkään lentokenttä oli paikkana viidettä kertaa. Kolean kesän jatkoksi myös näyttelypäivien sää oli varsin epävakainen, mikä verotti hieman kävijämäärää. Kolmen päivän aikana vierailijoita oli yhteensä 15 500, mikä on yli tuhat vähemmän kuin edellisellä kerralla. Näytteilleasettajia tosin oli paikalla 276, eli 50 enemmän kuin vuonna 2015. Näyttelyalueen koko oli 60 000 neliömetriä, jossa on kasvua 19 % kahden vuoden takaiseen verrattuna.
Näyttelyjärjestäjät haluavat yhteisesti kiinnittää huomiota työvoimapulaan, joka rajoittaa tällä hetkellä yritysten toimintaa ja koko toimialan kasvua. Kuljettajien ja huoltomiesten lisäksi pulaa on myös tietotekniikan osaajista ja myyntihenkilöstöstä. Siksi opiskelijat pääsivät torstaina vapaasti näyttelyyn.
Lievästä kävijämäärän laskusta huolimatta paikalle saapui yritysten kannalta oikeita asiakkaita. Useat eri näytteilleasettajat kertoivat, että kauppoja ja kontakteja syntyi pienemmästä vierailijamäärästä huolimatta edelliskerran malliin, sillä paikalla oli ostomielellä olleita urakoitsijoita. Tämä ei olekaan ihme, sillä konemyynti on pitkästä aikaa kasvussa. Alkuvuonna myyntimäärät ovat olleet noin 15 % suuremmat kuin vastaavana aikana viime vuonna. Myös ne maahantuojat, joiden myynti kääntyi kasvuun jo viime vuonna, kertoivat kuluvan vuoden sujuneen vähintäänkin edellisvuoden tasolla.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Päästömääräysruljanssin hetkellisen taukoamisen myötä myös koneiden uutuustulva on rauhoittunut. Esillä oli lähinnä jo aiemmin esiteltyjä tai pienesti päivitettyjä malleja. Monella kävijällä huomio kiinnittyi edustusvaihdoksiin, esimerkiksi Kobelco Center osallistui ensimmäistä kertaa alan tapahtumaan.
Kulkuväylällä ruuhkaa
Maxpo-näyttelyn toinen päivä oli säältään selvästi selkein, minkä ansiosta alueella oli ajoittain runsaasti innokkaita messuvieraita. Valitettavasti liikennejärjestelyt eivät olleet aivan kävijämäärän edellyttämällä tasolla, sillä parkkipaikalle johtanut tie ruuhkautui pahasti. Pahimmillaan jonot olivat 3–4 kilometrin pituisia, mikä tarkoitti jopa 1–1,5 tunnin jonotusaikoja, mikä on ehdottomasti liikaa. Bussit ja henkilöautot ohjattiin Hyvinkään pohjoiselta kehätieltä yhden risteyksen kautta alueelle, missä puutteelliset opasteet viivästyttivät parkkialueelle ajoa vielä lisää. Maxpon liikenteestä vastaavien kannattaa tehdä ensi kesänä opintomatka Oripäähän, missä huomattavasi suuremman automäärän parkkeeraus sujuu huomattavasti ripeämpää tahtia. Hyvinkään lentokenttä sopii näyttelyalueeksi hyvin, mutta mikäli tapahtumaa halutaan kasvattaa, täytyy myös liikennejärjestelyihin panostaa enemmän.
Seuraava Maxpo-näyttely järjestettäneen jälleen vuonna 2019. Tarkka aika selviää myöhemmin.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Video: Antti Linna kertoo, miten moottoritekniikka on kehittynyt turboahtimen ja päästörajoitusten myötä – ”Dieselmoottoria tullaan hyödyntämään vielä pitkään tulevaisuudessa”
- Seinäjoella toimiva HC Petersen Finland Oy toimittaa Zetor- ja Deutz-traktoreiden varaosa Pohjoismaihin – varaosavarastossa osia myös yli 70-vuotiaisiin traktoreihin
- Kymen Linjaraivauksella on raivauskäytössään monipuolista konekalustoa – yrityksen omistaman välineistön merkitys korostuu haasteellisissa kohteissa
- Sleipner Finland Oy – 500 tonnia kumipyörille
- Huonon kesän hyviä koneita - Masinistikesä 2017