Pohjanmaan Ylijäämätuotteella kauppa käy

Pohjanmaan Ylijäämätuote on konemiehen markkinapaikka Ilmajoella. Varasto pitää sisällään kaikkea mahdollista ostettavaa moottorikelkoista lavetteihin ja auran uusista muovisiivistä käytettyihin varaosiin. 2,5 miljoonan euron vuosittainen kaupankäynti on nettiäkin nopeampaa.
Pohjanmaan Ylijäämätuotteen piha on käytetyn tavaran etsijälle ja renkaanpotkijalle paljon mielenkiintoisempi paikka kuin netin kuvat.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Tero Talvitie on perinteinen pohjalainen maatalouskonekauppias, jolle mikään tavara ei ole kauppakelvotonta. Kaikelle löytyy ostaja, kun hinta on kohdillaan. Takana Pauli Ahonen, onnellinen uuden Chieftainin lavetin ostaja.
Tero Talvitie on perinteinen pohjalainen maatalouskonekauppias, jolle mikään tavara ei ole kauppakelvotonta. Kaikelle löytyy ostaja, kun hinta on kohdillaan. Takana Pauli Ahonen, onnellinen uuden Chieftainin lavetin ostaja. Kuva: Hannu Koivisto
Teijolainen kuivurin pannu etsii uutta kotia.
Teijolainen kuivurin pannu etsii uutta kotia. Kuva: Hannu Koivisto
Käytettyjen aurojen kauppa on pässinlihaa. Iso seitsensiipinen Kverneland maksaa 12 500 euroa. Se on myös helppo myydä osina, koska jokainen siipipari on oma elementtinsä.
Käytettyjen aurojen kauppa on pässinlihaa. Iso seitsensiipinen Kverneland maksaa 12 500 euroa. Se on myös helppo myydä osina, koska jokainen siipipari on oma elementtinsä. Kuva: Hannu Koivisto
Muovisiivet ovat vuosien hittituote, joita Ylijäämätuote on myynyt vuosittain yli 1 000 kappaletta.
Muovisiivet ovat vuosien hittituote, joita Ylijäämätuote on myynyt vuosittain yli 1 000 kappaletta. Kuva: Hannu Koivisto
Mika Talvitien toimenkuvaan kuuluu kaikkea ruuvaamisen, kaupanteon ja nettipäivitysten väliltä.
Mika Talvitien toimenkuvaan kuuluu kaikkea ruuvaamisen, kaupanteon ja nettipäivitysten väliltä. Kuva: Hannu Koivisto

Pirinää taskussa: ”Haloo, Ylijäämätuote, Tero Talvitie. En mä nyt taida sellaista ostaa. Joo, no mitähän se maksaisi? No antaa nyt olla, en mä sitä nyt osta, mutta soita joskus.” Uusi pirinä: ”Saat kaks tonnia. Onko se kaikin puolin kunnossa? Joo, sen siitä saat. Annakko tilinumeron? Maksetaan heti. Joo isä käy hakemassa joskus.” Taas soi: ”Kyllä tuos sellaanen pitääs olla. Odota vähän – Mika, eikö meillä ookki? Joo se maksaa 450. No, menköön sillä, koska haet ?”

”Ihmiset säikähtää kun ostaa liian nopeasti”, sanoo Tero Talvitie.

”Usein käy niin että myyjä perääntyy ja menee puihin, eikä myykään, kun epäilee myyvänsä liian halvalla, kun heti lupaan ostaa. Usein myyjä soittaa uudelleen sen jälkeen kun on tarkistanut hinnan”.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Teron puhelin soi koko ajan, varsinkin iltapäivän lähestyessä pirinä tihenee. Viikonloputkin ovat täynnä tohinaa.

”Parhaimmillaan sille on tullut yhden puhelun aikana 27 vastaamatonta”, sanoo veli, Mika Talvitie.

Kauppaa koko perheen voimin

Miehillä ei ole tarvetta jaaritella, vaan tehdä kauppaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

”Isä sanoi, että jos ei seitsemän vanhana tee kauppaa, ei kauppiasta sen jälkeen tulekaan. Itse olemme myyneet jo pikkupoikina arpoja ja kaikenlaista”, valottaa Tero Talvitie varhaista myyntimiehen taustaa.

Kauppa on nopeatempoista ja jämäkkää. Lauseet ovat lyhyitä. Päätökset nopeita. Asiat vaihtuvat, yhteen kauppaan ei passaa liiaksi jämähtää. Ylijäämätuotteen miehiä ei kaupanteko jännitä. Hinnoitteluun on tullut tuntuma, jota ei netistä opi. Kaikelle löytyy Mikan mukaan ajan mittaan aina ostaja. Tavara ei ole järin kiiltävää, mutta kauppakelpoista.

Kevään kynnyksellä erityisesti aurat ja kylvökoneet tekevät äkeiden ohella kauppansa. Isä, Matti Talvitie, on omien puheidensa mukaan logistiikkapäällikkö. Firma on edelleen hänen nimissään, mutta kaupantekoon hän ei enää paljoa sekaannu.

Isä-Matti kulkee pitkin maakuntaa ja kuljettaa tavaraa. Pohjanmaan puhetta tulee häneltäkin kuin rännistä vettä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mikan pojat ruuvaavat ja Teron tyttäret hoitavat nettiä ja juoksevia asioita. Hommat sujuvat kevyellä ja topakalla organisaatiolla. Kaisu-äitee on mukana kuin kansi kattilassa.

Ajat ovat muuttuneet

Muutamia vuosia sitten Mika lähti rekalla tavaran hakuun usein Etelä-Suomeen, joskus Ruotsiin. Kun kuorma oltiin saatu kyytiin, oli jo seuraava kuorma ostettuna.

”Enää ei aivan samaan tapaan jaksaisi. Kokonaisia rekkakuormia meiltä ei ole enää ostettavissa. Mikan mukaan koneita ei oteta enää isoihin liikkeisiin vaihdossa samalla siivolla kuin muutama vuosi sitten. Ostotoiminta on sikäli helpottunut, että kone liikkeet tarjoavat jo suoraan Talvitien veljeksille tavaraa. Talvella pihasta vaihtuu yli 300 moottorikelkkaa ja paljon varaosia.

Valikoimassa myös uustuotantoa

Pohjanmaan Ylijäämätuote on myynyt Chieftain-lavetteja yli 200 kappaletta vuosien mittaan. Vuosien aikana omaa tuotantoa olevien aurojen muovisiipiä on myyty useimpiin merkkeihin vuosittain yli tuhat. Myös auran uusien kulutusosien myynti on kasvanut koko ajan. Moottorikelkan mukana myydään rekeä, joka valmistetaan omassa pajassa. Haastattelutuokion aikana pihaan tuotiin kuorma Kosiarkan uusia lieriöniittokoneita. Valikoimaan kokeillaan koko ajan uusia tuotteita.

Vuonna 1987 alkanut iltapuhde muuttui Tero Talvitien kohdalla täyspäiväiseksi vuonna 1998, Mika aloitti päätoimisen osto- ja myyntimiehen hommat vuonna 2000. Veljekset jatkavat katoavaa pohjalaista maatalouskauppiasperinnettä. Aikojen huonontuessa käytetyn tavaran kysyntä kasvaa, eikä vanhoille koneillekaan enää naureta.

Tavarasta maksetaan kunnon hinta ja se myydään sopivasti. Ylijäämätuotteen toiminta perustuu maineeseen, ei mainontaan. Brändiä voidaan rakentaa, mutta maine pitää ansaita. Kovan kauppakoulun käyneet veljekset pitävät puolensa, mutta satsaavat myös jälkimarkkinointiin: ongelmatilanteissa ei hiuksia tavata halkoa.