Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tarkasti säädettävää valaistusta

Jokaisen työvalon kirkkautta on mahdollista säätää mobiiliapplikaation kautta. CanBus-koneissa myös koneen oma järjestelmä on hyödynnettävissä.
Jokaisen työvalon kirkkautta on mahdollista säätää mobiiliapplikaation kautta. CanBus-koneissa myös koneen oma järjestelmä on hyödynnettävissä. Kuva: Arto Turpeinen
Älykkäiden työvalojen kirkkautta voidaan säätää myös koneen ulkopuolelta kaukosäätimellä.
Älykkäiden työvalojen kirkkautta voidaan säätää myös koneen ulkopuolelta kaukosäätimellä. Kuva: Arto Turpeinen

Pohjoismaissa urakoiden olosuhteet ja työkohteet vaihtelevat suuresti, eivätkä tehokkaatkaan työvalot toimi aina tilanteen vaatimalla tavalla. Esimerkiksi kesäyössä tai räntäsateessa valaistukselle asetetaan aivan erilaisia vaatimuksia.

Työvalovalmistaja Tyri esitteli uudentyyppistä älykästä valojärjestelmää, joka voidaan säätää olosuhteisiin sopivaksi. Perusvaloina käytetään neljän ledin 1010 IL-valoja, joiden valon määrä on 0–4 600 lumenia. Inteli-Light-järjestelmän juju perustuu lamppukohtaisesti erikseen säädettävään valaisuvoimaan.

Valaistuskirkkautta säädetään mobiililaitteen sovelluksen kautta – CanBus-väylää hyödyntävissä koneissa tämä onnistuu myös suoraan koneen omasta järjestelmästä. Kokonaisuus mahdollistaa myös esitallennettujen kuskikohtaisten säätöjen käytön. Kaukosäätimen avulla valotehoa voi muuttaa myös koneen ulkopuolelta, mikäli vaikkapa lapiomies haluaa lisävalaistusta tietylle alueelle. Lisävarusteena saatavan tunnistimen avulla laitteisto osaa myös automaattisesti säätää valaistustehoa, mikäli valot heijastuvat jostakin tarpeettomasti. Ominaisuutta voi hyödyntää myös vastaantulevia ajoneuvoja kohdatessa. Valaistuskokonaisuus on koodattu siten, että tietyt valot toimivat ainoastaan oman piirinsä yhteydessä, joten pitkäkyntiset eivät voi käyttää valoja muissa koneissa.