Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Agritechnican projektijohtaja: ”Suomalaiset suosittuja vieraita näytteilleasettajien keskuudessa” – nämä asiat ovat näyttelyssä muuttuneet neljässä vuodessa

Koneviestin haastatteli Agritechnica-näyttelyn projektijohtajaa. Mikä on muuttunut vuodesta 2019?
Timo Zipf on Agritechnica-näyttelyn projektijohtaja.
Timo Zipf on Agritechnica-näyttelyn projektijohtaja. Kuva: DLG

Agritechnica 2023:

  • Näyttelyala 39 hehtaaria, 24 näyttelyhallia.
  • Odotuksissa yli 400 000 näyttelyvierasta.
  • Pohjoismaista osallistuu yli 22 000 näyttelyvierasta ja 132 näytteilleasettajaa.

Agritechnica-näyttelyä ei ole järjestetty vuoden 2019 jälkeen, sillä vuoden 2021 tapahtuma jäi välistä maailmanlaajuisen pandemian vuoksi. Niinpä Koneviesti teki haastattelun vuoden 2023 Agritechnicasta, mikä on muuttunut neljän vuoden aikana. Haastattelussa oli Agritechnican projektijohtaja Timo Zipf.

Zipfin mukaan tänä vuonna näyttelyssä on enemmän Saksan ulkopuolelta tulleita näytteilleasettajia kuin koskaan aiemmin. Suomesta näytteilleasettajia on 46 kpl. Näyttelyssä on myös ns. Suomi-osasto. Näyttelyssä on yli 2 800 näytteilleasettajaa 53 maasta. Näyttely on loppuunmyyty.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Näyttelyyn on lisätty uusi halli, joten näyttelyhalleja on nyt yhteensä 24 kpl. Uutena hallina on kaikki uudet innovaatiot viljelijöille tarkoitetuista uutuuksista aina Agrifuture-konsepteihin, jotka tulevat markkinoille vasta 5 – 10 vuoden kuluttua. Lisäksi näyttelyssä saa ensi-iltansa kaikkiaan 218 uutta rekisteröityä innovaatiota, jotka tulevat saataville ensi vuoden aikana.

Trendejä

”Aiemmasta laajennetulla startup-alueella on nyt 69 yritystä 17:sta maasta, joista yksi on Suomesta”, Zipf kertoo. DLG.prototype.club on myös uutta. Sen puitteissa ohjelmistokehittäjät ottavat vastaan näytteilleasettajien lähettämiä digitaalisia haasteita, ja yrittävät kehittää niihin ratkaisuja muutaman viikon ajan ennen näyttelyä.

Älykkään viljelyn tiimoilta näyttelyssä on käytännön demonstraatioita ohjelmistoratkaisuista tietojen vaihtoon koneiden ja suunnitteluohjelmistojen välillä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Zipfin mukaan avaintrendinä voidaan pitää lisääntynyttä digitaalisten järjestelmien ja IT:n käyttöä ajourasuunnittelussa, koneautomaation yleistymistä sekä erilaisia hallintajärjestelmiä ja sovelluksia kasteluun, kasvinsuojeluun ja lannoituksen hallintaan.

Valmistajat saavuttavat myös aiempaa korkeampia työnopeuksia ja parempaa työn laatua uusimmilla ratkaisuillaan. Älykkäät konseptit mahdollistavat osaltaan korkeammat työnopeudet ja sähkökäyttöisyys parantaa koneiden dynamiikkaa ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

Kameroiden ja anturiteknologian lisääntyvä käyttö yhdessä tietojärjestelmien kanssa helpottaa koneiden ja työlaitteiden käyttöä ja parantaa myös työn laatua.

Erilaisten anturien fuusio on Zipfin mukaan trendi, jota myös kannattaa seurata. Useista eri antureista tulevaa tietoa voidaan seurata samaa skenaariota varten ja saada näin luotettavampi ja tarkempi lopputulos.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Haasteellisia vuosia

Zipfin mukaan viimeiset vuodet ovat osoittaneet miten maailmanlaajuinen ja vakiintunut yhteistyöverkosto voi katketa. Koronaviruspandemia ja sodat ovat aiheuttaneet toimitusketjuihin häiriöitä, mitkä ilmenevät sulkemisina tai pakotteina. Ajat ovat haastavat eikä pelkästään maatalouskonesektorille.

Venäjän käymä sota muuttaa perusoletuksia, eurooppalainen vihreä siirtymä (European Green Deal) rajoittaa toimintaresursseja, korkopolitiikka edellyttää tulevaisuuteen suuntautuvia investointeja ja ilmastonmuutos vaatii nopeasti mukautuvia tuotantoprosesseja Zipf luettelee. Hän näkee, että näitä voidaan usein kompensoida innovaatioilla, joista monet ovat Agritechnicassa esiteltäviä teknisiä ratkaisuja.

Viljelijöiden tarvitsema kestävä tuottavuuden kasvu tarkoittaa hänen mukaansa parempaa maan kasvukuntoa pienemmällä energian ja muiden tuotantopanosten käytöllä, sekä vähäisempiä vaikutuksia ilmastoon ja biologiseen monimuotoisuuteen. Painopistettä kestävämpään luonnonvarojen, kuten maaperän, vesivarojen, ilmaston ja biodiversiteetin hyödyntämiseen on siis vahvistettava Zipf linjaa. Juuri tämä on hänen mukaansa lähtökohtana Agritechnica 2023 -näyttelyteemalle – Vihreä Tuottavuus (Green Productivity).

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Zipf määrittelee, että osaaminen, innovointi ja teknologia tulisi integroida yhteen, jos halutaan parantaa tuottavuutta ja kestävyyttä. Tällaisten innovaatioiden on oltava hänen mielestään koko tuotantojärjestelmän laajuisia kattaen kaikki koneet ja tarvittavat suunnittelujärjestelmät.

Viljelijät tarvitsevat monikäyttöisen työkalupakin sekä innovatiivisista että perinteisistä menetelmistä ilmaston, maaperän, kasvien ja eläinten välisen monimutkaisen vuorovaikutuksen vuoksi, sillä olosuhteet eivät ole homogeenisia globaalisti, alueellisesti eikä edes lohkotasolla. Zipf perustelee, että insinööriosaaminen ja maatalousteknologia ovat avain molempien haasteiden ratkaisemiseksi.

Zipf muistuttaa, miten Max Eyth, Agritechnicaa järjestävän organisaation DLG:n eli Saksan maatalousseuran perustaja oli sitoutunut tähän maatalouden ja elintarviketeollisuuden edistykseen jo vuonna 1885.

Suomalaiset Agritechnicassa

Zipf kertoo, että Agritechnicaan odotetaan yli 400 000 näyttelyvierasta. Pohjoismaista saapuu perinteisesti runsaasti kävijöitä. Edelliseen Agritechnicaan osallistui yli 22 000 kävijää ja 132 näytteilleasettajaa pohjoismaista, Ruotsista, Norjasta, Suomesta ja Tanskasta. Zipfin mukaan suomalaiset näyttelyvieraat ovat suosittuja näytteilleasettajien keskuudessa, ja saavat kiitosta kyvystään nähdä asiat toisessa valossa. Tämä auttaa tuotekehitystä.

”Tänä vuonna kunnioitamme näyttelyjen vakiovierasta Erkki Holmaa, joka on käynyt jokaisessa Agritechnica-näyttelyssä perustamisestaan lähtien vuodesta 1985”, Zipf kertoo. Erkki on johtanut useita delegaatioita Suomesta ja hänet tunnetaan Saksassakin Koneviestin toimittajana. DLG kunnioittaa Erkin työpanosta Agritechnica-näyttelyn kansainvälisessä vierailijaloungessa.

Mobiiliapplikaatio helpottaa muun muassa suunnistusta näyttelyalueella, merkitsemään suosikkikohteita, sekä lataamaan tuoteinformaatiota näyttelyosastoilta.
Mobiiliapplikaatio helpottaa muun muassa suunnistusta näyttelyalueella, merkitsemään suosikkikohteita, sekä lataamaan tuoteinformaatiota näyttelyosastoilta. Kuva: DLG

Peruspalvelut

Zipf kertoo, miten DLG huolehtii, että näytteilleasettajat on sijoitettu loogisesti konetyypin mukaan, jotta vierailijat voisivat optimaalisesti tavata tarpeelliset maatalouskontaktit. Tavoitteena olisi, että vierailija löytäisi etsimänsä välittömästi. Näyttelyn pinta-ala on 39 hehtaaria, mikä vastaa pienikokoista eurooppalaista maatilaa.

Zipf mainitsee Agritechnica-mobiiliapplikaation, johon voi merkitä suosikit, löytää lyhimmät reitit 24 näyttelyhallissa ja ladata tuotetietoja näytteilleasettajien osastoilta. Näyttelyalueella on myös ilmainen kuljetuspalvelu.

DLG kertoo tarjoavansa yhteistyökumppaniensa kanssa yhteensä 5 asiantuntijafoorumia, 300 presentaatiota, 5 kansainvälistä konferenssia, 470 esiintyjää, 2 spotlight-tilaisuutta ja 6 palkintoseremoniaa 7 päivän aikana. Zipf toivottaa suomalaiset maatalouden ammattilaiset tervetulleeksi Agritechnica 2023 -messuille.

Pääsyliput luetaan porteilla digitaalisesti.
Pääsyliput luetaan porteilla digitaalisesti. Kuva: DLG