
Rengaspaine ratkaisee - Agritechnica 2017, renkaat














Rengasvalmistajien osuus Agritechnica-näyttelyssä oli vahva. Työkoneiden koko kasvaa, minkä vuoksi hinattavat koneet syrjäyttävät nostolaitekiinnitteisiä laitteita, mikä sopii varmasti rengasvalmistajille. Yokohaman Rubber Companyn omistaman ATG-Groupin edustaja kertoi, että näyttelyssä oleviin koneisiin on asennettu noin 600 Alliance-rengasta.
Ensiasennusrenkaiksi pääsy kasvattaa merkin tunnettavuutta ja avaa tuotekehitykselle kanavia, joiden välityksellä saadaan täsmätietoa isojen konevalmistajien suunnitelmista. Alliance onkin tehnyt vahvaa yhteistyötä esimerkiksi Claasin kanssa, yksi yhteistyön tuloksista on nopean luokituksen työkonerengas, jonka kestoikää on saatu pidennettyä.
Uusien renkaiden kysyntä on tällä hetkellä todella hyvä, koska konevalmistus lähti edellisvuonna nousuun. Hyvä menekki näkyy varsinkin uutta rengasteknologiaa edustavien renkaiden pitkinä toimitusaikoina.
Traktoreiden ja työkoneiden nopeuksien ja massojen noustessa myös renkaiden kulutus suurenee, mikä tulee kasvattamaan renkaiden jälkimarkkinoita.
Kaksineuvoiset renkaat esillä
Useammallakin valmistajalla oli esillä erilaisia uusia yhdistelmärenkaita, joiden tavoitteena on yhdistää maatalouskäyttö ja nopea tieajo sekä aikaisempaa pitempi käyttöikä. Tällaisia renkaita löytyy traktoreiden lisäksi ajettaviin työkoneisiin. Ajettavat ruiskut ovat vaativa kohderyhmä, koska renkaat ovat tallaantumisen minimoimiseksi kapeat, mutta niiden tulee silti pystyä kantamaan säiliö täynnä olevan ruiskun paino myös nopeassa siirtoajossa.
Renkaiden nopea paineensäätö yleistyy varsinkin lietteen ajossa, sillä peltoajossa tarvitaan tiivistymisen välttämiseksi matalaa painetta. Maantieajossa vaaditaan kantavuutta ja myös korkeamman painetason tuomaa suuntavakavuutta.
Michelinin Roadbib-rengas on suunniteltu siten, että renkaan muoto muuttuu todella paljon, kun sen painetta säädetään. Maantiellä rengas kulkee pääasiassa sen keskiosassa olevan nappulakuvion varassa, jolloin myös renkaan muodonmuutoksista johtuva vierintävastus pienenee. Pellolla rengas painuu, jolloin sen sivut alkavat kantaa ja sivujen harvempi ripakuvio saa otteen pellon pehmeästä pinnasta.
Paineensäätöjärjestelmät yleistyvät
Michelin uskoo renkaiden paineensäätöjärjestelmien yleistymiseen, koska se osti viime vuonna kaksi alan valmistajaa.
Renkaiden nopea paineensäätö on tehokkain keino sopeuttaa renkaan ominaisuuksia pelto- ja tieajoon. Urakointikäytössä paineen säädön on tapahduttava todella nopeasti: rengaspaine on pystyttävä nostaman maantieajoon sopivaksi sillä aikaa, kun traktorilla ja perävaunulla siirrytään pellolta lietesäiliölle. Paineen laskun on tapahduttava vielä nopeammin. Renkaiden kantopinta-alan pitää olla mahdollisimman suuri, kun ajetaan kuorman kanssa pellolla.
Kuviot kehittyvät
Riparenkaiden kuviot ovat viime vuosina alkaneet muistuttaa enemmän toisiaan. Rivat kaareutuvat siten, että ne ovat renkaan keskiosassa lähdes kehän suuntaiset. Ripojen kärjet ovat osittain limittäin, mikä vähentää renkaan tärinää. Ripa kaartuu renkaan ulkosyrjää kohden, jotta renkaan reunaosat saavat pitävän otteen pellon pinnasta. Vredestein on yksi tämän ripamallin kehittäjistä.
Perävaunujen renkaiden harvat sivurivat ovat saaneet tiheän keskialueen kaverikseen. Sivun harvemmat rivat taasen parantavat pyörimistä pehmeällä alustalla ja lisäävät puhdistuvuutta.
Selkeä trendi oli ripakuvioisissa vetorenkaissa ripojen välinen matala kuviointi, joka parantaa renkaan puhdistuvuutta. Valmistajat muotoilevat nämä harjanteet toisistaan poikkeavasti, vaikka perusperiaate on kaikilla sama. Erilainen muotoilu on keino välttää kopiointisyytökset.
Nokian Renkaiden Consept Tyre on poikkeus muiden ”kaksineuvoisten” renkaiden joukossa. Siinä on yhdistetty erittäin pureva, pehmeiden olosuhteiden kuvio ja tiekuvio. Lisäksi ripojen palakoko on erittäin suuri, mikä lisää kulutuskestävyyttä. Näyttelyn aikaan kerrottiin testauksessa olevan kolme erilaista kuvioversiota, joista lopullinen tullaan valitsemaan.
Lisää leveyttä
Puimureiden, raskaiden traktoreiden sekä ajettavien työkoneiden ensiasennusrenkaina käytetään nykyään IF- ja VF-luokiteltuja renkaita. Haluttu kantavuus saavutetaan IF-renkaalla 20 % matalammalla rengaspaineella kuin vakiorenkaalla, toisaalta rengas kantaa 20 % enemmän kuin vakiorengas. VF-renkaan vastaavat prosentit ovat tuplasti paremmat, eli sillä voidaan kantavuuden kärsimättä ajaa 40 % matalammalla rengaspaineella kuin perinteisellä renkaalla.
IF- ja VF-renkaat on alun perin tarkoitettu leveille renkaille, minkä vuoksi niiden jälkiasennus on vaatinut yleensä myös vanteiden uusimisen. European Tyre and Rim Technical Organisation (ETRTO) on kehittänyt NRO-standardia, jonka täyttävissä renkaissa ei tarvita leveää erikoisvannetta.
Vanhat valmistajat palaavat
Continental ja Pirelli luopuivat toistakymmentä vuotta sitten maatalousrenkaiden valmistuksesta ja keskittyivät muiden ajoneuvojen renkaisiin. Pirelli myi rengasvalmistuksensa Trelleborgille ja Continental Mitakselle. Edustusten myynneistä on kulunut jo niin paljon aikaa, että aikanaan määräajaksi tehdyt kilpailun rajoitussopimukset ovat rauenneet, minkä vuoksi yritykset ovat voineet aloittaa maatalousrenkaiden valmistuksen uudelleen.
Pirellin maatalousrenkaita tehdään Etelä-Amerikassa, joten niiden markkinoiden painopiste on todennäköisesti kotimantereella. Continentalin uusi traktorirengastehdas valmistui Espanjassa olevan rengastehtaan viereen. Continentalin mallisto on vielä rajoitettu, minkä vuoksi ”paluumuuttajat” panostavat tässä vaiheessa renkaiden korvausmarkkinoille. Valikoimassa on perinteisellä 85 % profiilisuhteella oleva rengas sekä astetta matalampi 70-sarjalainen.
Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- DC-3 sunnuntaina 2.9. Hyvinkään taivaalla!
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Tuurin konehuutokauppa 28.–29.04.2012 – kaivukone huutokaupasta -
- Koneammattilaiset Maria Hiironen ja Annukka Markkula rohkaisevat muitakin nuoria kokeilemaan konetöitä – ”Konetekniikan ymmärtäminen ja koneen korjaaminen on siistiä”
- Fendtin Variokerho – portaaton poikakerho