Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Classic Motorshow Lahdessa 4.–5.5.2019 – monipuolista nähtävää

Classic Motorshow on monipuolinen harrasteajoneuvotapahtuma, jonka teemoina olivat tänä vuonna urheiluautot ja sporttipyörät. Nähtävillä oli yhteensä 400 erilaista ajoneuvoa. Niiden joukossa oli myös tavallisen kansan kulkuneuvoja sekä kuorma- ja pakettiautoja, moottoripyöriä, traktoreita, moottorikelkkoja.
Vuodelta 1969 peräisin oleva Winha 500 -moottorikelkka on tuore "latolöytö", kelkka löydettiin helmikuussa 2019. Alkuperäiskunnossa oleva kelkka on ollut Rajavartioston käytössä. Kelkan nokkaan on maalattu numero KM 0011, kelkan valmistusnumero on 0065. Onnellinen omistaja on Reijo Juhola.
Vuodelta 1969 peräisin oleva Winha 500 -moottorikelkka on tuore "latolöytö", kelkka löydettiin helmikuussa 2019. Alkuperäiskunnossa oleva kelkka on ollut Rajavartioston käytössä. Kelkan nokkaan on maalattu numero KM 0011, kelkan valmistusnumero on 0065. Onnellinen omistaja on Reijo Juhola. Kuva: Uolevi Oristo
Vuosina 1938–40 valmistettu Steyr 55 on muotoilultaan edistyksellinen auto, joita tuotiin Suomeen 18 kpl vuonna 1939. Auton huippunopeus on 95 km/h ja paino 830 kiloa. Vesijäähdytetyn nelosbokserin teho on 25 hv.
Vuosina 1938–40 valmistettu Steyr 55 on muotoilultaan edistyksellinen auto, joita tuotiin Suomeen 18 kpl vuonna 1939. Auton huippunopeus on 95 km/h ja paino 830 kiloa. Vesijäähdytetyn nelosbokserin teho on 25 hv. Kuva: Uolevi Oristo
Lähinnä Toyota Crown -piilofarmari muistuttaa Suomen autoverotuksen järjettömyyksistä. Piilofarmarit olivat kevyemmin verotettuja, koska ne oli tarkoitettu tavarankuljetukseen. Takapenkkiä ei ollut, tai se oli pehmustamaton penkki, jolla istuttiin selkä menosuuntaan.
Lähinnä Toyota Crown -piilofarmari muistuttaa Suomen autoverotuksen järjettömyyksistä. Piilofarmarit olivat kevyemmin verotettuja, koska ne oli tarkoitettu tavarankuljetukseen. Takapenkkiä ei ollut, tai se oli pehmustamaton penkki, jolla istuttiin selkä menosuuntaan. Kuva: Uolevi Oristo
Bentleykin ruostuu, totesi Bentely Drivers Clubin jäsen Harry Rose 60-luvulla. Niinpä hän päätti valmistaa tyyliin sopivan lasikuitukorin, jossa pahoin ruostuneen ajoneuvon tekniikka saattoi jatkaa matkaansa. Näitä autoja kutsutaan siniveristen Hot Rodeiksi. Kuvan auto on Vuoden 1948 Bentley Special Mk IV.
Bentleykin ruostuu, totesi Bentely Drivers Clubin jäsen Harry Rose 60-luvulla. Niinpä hän päätti valmistaa tyyliin sopivan lasikuitukorin, jossa pahoin ruostuneen ajoneuvon tekniikka saattoi jatkaa matkaansa. Näitä autoja kutsutaan siniveristen Hot Rodeiksi. Kuvan auto on Vuoden 1948 Bentley Special Mk IV. Kuva: Uolevi Oristo
Traktorit korvasivat paikallismoottorit puimakoneiden, sirkkeleiden, myllyjen ja muiden koneiden voimalähteenä, mitä Nuffield Leyland Club Finland osastolla ollut Nuffield havainnollisti hyvin. Teho siirtyi tukevan lattahihnan välityksellä remmisiivalta työkoneeseen. Voimanoton pyörittämä, avoin ruuvihalkaisija ei täytä nykyajan turvamääräyksiä.
Traktorit korvasivat paikallismoottorit puimakoneiden, sirkkeleiden, myllyjen ja muiden koneiden voimalähteenä, mitä Nuffield Leyland Club Finland osastolla ollut Nuffield havainnollisti hyvin. Teho siirtyi tukevan lattahihnan välityksellä remmisiivalta työkoneeseen. Voimanoton pyörittämä, avoin ruuvihalkaisija ei täytä nykyajan turvamääräyksiä. Kuva: Uolevi Oristo
Harrastamisen pitää olla hauskaa. Moottoripyöräkerho Russian Iron Finland ry on keskittynyt Varsovan liiton maissa neuvostoaikana valmistettuihin moottoripyöriin ja muihin kaksipyöräisiin ajoneuvoihin.
Harrastamisen pitää olla hauskaa. Moottoripyöräkerho Russian Iron Finland ry on keskittynyt Varsovan liiton maissa neuvostoaikana valmistettuihin moottoripyöriin ja muihin kaksipyöräisiin ajoneuvoihin. Kuva: Uolevi Oristo
Tyrvään Zetoristit antoivat esimakua Zetkalla ajon ihanuudesta pyörittämällä osastollaan "simulaattoria". Maisemat vaihtuivat konepellille kiinnitetyssä näyttöruudussa ripeään tahtiin Zetorin omintakeisen käyntiäänen saattamana.
Tyrvään Zetoristit antoivat esimakua Zetkalla ajon ihanuudesta pyörittämällä osastollaan "simulaattoria". Maisemat vaihtuivat konepellille kiinnitetyssä näyttöruudussa ripeään tahtiin Zetorin omintakeisen käyntiäänen saattamana. Kuva: Uolevi Oristo
Veteraanikuorma-autoseura Vetku ry on museoikäisistä hyötyajoneuvoista kiinnostuneiden harrassatajien yhteenliittymä. Se esitteli osastollaan kolmen eri Vanajan entisöintiprojekteja hylätystä metsäaihiosta valmiiksi museoajoneuvoksi.
Veteraanikuorma-autoseura Vetku ry on museoikäisistä hyötyajoneuvoista kiinnostuneiden harrassatajien yhteenliittymä. Se esitteli osastollaan kolmen eri Vanajan entisöintiprojekteja hylätystä metsäaihiosta valmiiksi museoajoneuvoksi. Kuva: Uolevi Oristo

Takatalvi rajoitti varmasti Lahden Classic Motorshow:n kävijämäärää, sillä keli ei ollut paras mahdollinen moottoripyöräilyyn tai avo-autoiluun.

Classic Motorshow järjestetään Lahden Messukeskuksessa, jonka pihalle pysäköidään tapahtumaan saapuvia mielenkiintoisia harrasteajoneuvoja. Osa autoista vaihtuu nopeasti, mutta muutamien ajoneuvojen omistajat seisovat autojensa vieressä kertomassa ajokistaan.

Näyttelyssä on merkkikerhojen lisäksi erilaisten muiden yhdistysten osastoja. Urheiluautomerkit oli ryhmitelty maittain, mikä helpotti näyttelyyn tutustumista.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Traktorit ja kuorma-autot oli kerätty omaan halliinsa, jossa raskaamman kaluston omistajat voivat vaihtaa kuulumisia.

Veteraanimoottorikelkkailijat olivat keränneet edustavan kokoelman vuoden -69 Winha-moottorikelkkoja 50-vuotisen taipaleen kunniaksi.