Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Automaatiota nautojen ruokintaan

Automatisoitu ruokinta on vahvasti tulossa nautakarjan ruokintaan. EuroTier-näyttelyssä Hannoverissa oli esillä monia uutuuksia eri valmistajilta.

Nautakarjan, erityisesti lypsylehmien, automaattinen ruokinta on yleistynyt pikkuhiljaa. Yleisintä ruokinnan automatisointi on automaattilypsyä hyödyntävillä tiloilla, mutta yhtä hyvin se soveltuu muihinkin karjoihin. Erityisen helposti automatisointi voidaan tehdä ape- eli seosrehuruokintaa hyödyntävillä tiloilla, kun työn kulku on selkeää ja yksinkertaista.

Perinteisissä traktorikäyttöisissä apevaunuissa kehitys näyttää elävän jonkinlaista tasaantumisvaihetta. Ei ihme, sillä perusperiaatteeltaan varsin simppeliä työkalua ei voi rajattomasti tuunata. Vaunujen perustekniikka ja rakenteet ovat parin vuosikymmenen saatossa vahvistuneet ja löytäneet muotonsa.

Uusin trendi näyttää EuroTier-näyttelyn perusteella Keski-Euroopassakin olevan sähköinen apesekoitin. Syyt yleistymiseen eivät ole pelkästään tuotantoteknisiä, sillä ainakin Hollannissa automaattiruokintainvestointeihin on saatavilla investointitukea.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vaihtoehtoja sähköiseen rehun sekoitukseen ja jakoon näyttää olevan kaksi – joko kiinteään apesekoittimeen ja mattoruokkijaan pohjaava järjestelmä tai itsenäisesti liikkuvan sekoitus- ja jakovaunuun perustuva järjestelmä.

Molemmista vaihtoehdoista on markkinoilla jo useita sovellutuksia, mikä on asiakkaan kannalta tietenkin etu. Kilpailu kirittää valmistajia kehittämään ruokinnan automaatiota, ja pitää ehkä hintaakin kurissa.

Sähkö tekee vahvasti tuloaan myös ajettavaan rehukalustoon. Saksalainen Siloking esitteli jälleen uuden sähköä voimanlähteenään hyödyntävän rehukoneen, eSilokammin. Enemmänkin Keski-Euroopan markkinoille suunnattu työkalu on karkearehun jakoon suunniteltu ajettava jakovaunu. Se seuraa kaksi vuotta sitten esiteltyä ja markkinoilla varsin hyvän vastaanoton saanutta TruckLine-vaunusarjan eTruckia.