Konekansan kevään aloitus Mansen Mörinät järjestettiin edellisvuosien tapaan Tampereen, Pirkkalan ja Lempäälän alueella. Kommenttien perusteella ala on lopultakin palannut kasvukäyrälle.
Wacker Neusonin uutuusmalli on noin yhdeksän tonninen ET90. Deutzin 55-kilowattisen moottorin polttoaineenkulutuksen kerrotaan olevan jopa 30 % pienempi kuin kilpailevissa malleissa. Uudistunut ”koiranluu” mahdollistaa entistä paremmat murtovoimat ja kauhan liikeradat. Astetta pienemmän, lyhytperäisen Wacker Neuson EZ80-mallin kokeilu löytyy Koneviestin numerosta 13/2016. (AT)
Metsätyö Oy edustaa myös Sandvikin tappiteriä. Asfaltinjyrsintään käytettävien tappien kerrotaan olevan hinta–laatusuhteeltaan hyvällä tasolla. Valikoimaan kuuluu myös tienhoitoon käytettävät tuotteet, kuten hammasterät. Metsätyö kilvoittelee myös yleistyvissä koneohjauksen saralla. iDig-kaivuavustusjärjestelmä toimii langattomasti ja voidaan helposti siirtää koneesta toiseen. (AT)
Laitetta käytetään asettamalla tassut liitettävien muhvillisten putkien kaulusten taakse. Yhdistäminen ja purkaminen onnistuu yhden käden liikkeellä. Realtool on saatavilla 160/100 mm putkille välittömästi. Ennakkotilauksen voi tehdä myös250/200 mm ja 200/160 mm putkille. Lisätietoja:www.realtools.fi.(AT)
Leica esitteli iCon roller -koneohjausjärjestelmää, joka on jälkiasennattavissa mihin tahansa jyrään. Järjestelmän avulla voi tarkkailla tiivistymisprosessia ja näytöltä kuljettaja näkee jyrätyt kohdat sekä jyräyskerrat. Saavutetun tiivistystason näkee parhaimmillaan 2 cm tarkkuudella. Järjestelmä myös opastaa kuljettajaa käyttämään optimaalista nopeutta. (JL)
Volvon tuotevalikoimaan kuuluu kuusi erikokoista pyöräalustaista kaivukonetta. Erityisen suosittuja ovat n. 15–16 tonnin kokoluokkiin sijoittuvat EW160E ja lyhytperäinen EWR150E, joka on suunniteltu kaventamaan eroa 14 ja 16 tonnin kokoluokkien välillä. Lisävarusteena koneisiin on saatavilla koneen omaan näyttöpaneeliin ilmestyvä 360-asteen kamera, joka helpottaa työalueelle ilmestyvien esteiden havainnointia. (AT)
Tamtron WNexus2 on jo vuonna 2007 esitellyn pilvipalvelun uusin versio, jota voidaan nyt käyttää myös erilaisilla mobiilaitteilla, kännykällä ja tabletilla. Tilaukset voidaan lähettää kännykältä suoraan vaakaan. Uusi palvelu on helppokäytöinen ja se parantaa tiedon kulkua, koska vaa’an tiedot voidaan lukea etänä ja ne voidaan tarvittaessa jakaa esim. ison projektin eri toimijoiden kanssa. (UO)
Kilpailu kauhanpyöritäjien markkinoilla on kivikovaa. Laitteiden vertailu ja hinnan tinkiminen oli Suomen Rakennuskoneen osastolla helppoa, sillä Steelwrist, Rototilt, Encon ja QTec esittelivät siellä laitteitaan rinta rinnan. (UO)
Weidemann Hoftrac 11-18 -sarjan kuormaimen voi varustaa EPS-turvakehikolla, joka on helppoa laskea alas muutamalla kädenliikkeellä, kun työskennellään matalissa, alle 2 metriä korkeissa tiloissa. Katolla varustettu kehikko täyttää ROPS- (suojaa kaatumiselta) ja FOPS- (suojaa putoavilta esineiltä) määräykset. Konekesko. (UO)
Atlas Copco täryjuntan tiivistysteho vastaa valmistajan mukaan jopa 10 kertaa painavamman, tavanomaisen tärylevyn tiivistysvaikutusta. Atlas Copcon täryjuntat ovat erittäin suosittuja Keski-Euroopassa, koska ne mahtuvat kaivannoissa olevien putkien ja seinämien välin sekä muihin ahtaisiin kohteisiin. ” Suomessa täryjunttaa ei tunneta niin hyvin, minkä vuoksi olemme antaneet asiakkaidemme kokeilla Atlas-täryjunttaa työmaalla. Se on erittäin usein johtanut myyjän kannalta onnelliseen lopputulokseen, sillä laite on jäänyt saman tien työmaalle”, kertoo Tuomas Kuivamäki Talhu Oy:stä. (UO)
Noin vuosi sitten esitelty JCB:n Hydradig on saanut hyvän vastaanoton myös Suomessa. Noin 11,5 tonnia painava kone poikkeaa perinteisistä pyöräalustaisista rakenneratkaisultaan, sillä moottori ja hydrauliikan komponentit on asennettu koneen alavaunuun. Ratkaisun myötä ylävaunu on pieni ja näkyvyys hyvä. Myös painopiste on matalalla. (AT)
Telastojen kulutusosia tarvitsevalle oli Mörinöillä tarjolla reilusti vaihtoehtoja. Konevalmistajien omien alkuperäisosien lisäksi telasto-osia oli saatavana puolen tusinan tarvikemyyjän osastolla. Muun muassa Hägg-blom, Suomen kulutusosa, JH-Center ja Entrack olivat mukana. Kuvassa Telakeskuksen näyttelysomistusta Mörinöillä. (JL)
TMK-energiakoura oli tuonut Mörinöille myös uuden pienen energiakouran. Kevyeen puutavarakuormaimeen liitettävä koura pystyy katkaisemaan läpimitaltaan 20 senttisen puun. Koura kiinnitetään kuormaimen puomiin riipukkeen tilalle tappiliitoksella. Koura ei ole vapaasti riippuva, vaan sitä kallistetaan hydraulisylinterillä. (JL)
TMK:n hydraulinen teleskooppipuomi on nyt sarjatuotannossa. Se painaa noin 400 kg ja sitä voi energiakouran lisäksi käyttää myös kuormauskouran kanssa antamassa lisäulottuvuutta. (JL)
Nämä koottavat telaprässit löytyivät Telakeskus Oy:n osastolta. Rakenne mahdollistaa kuljettamisen osina. Pumppuja lukuun ottamatta prässit valmistetaan Suomessa. Pienemmän puristusvoima on 60 tonnia ja hinta 1 750 euroa (alv 0 %), suuremman 100 tonnia ja 2 250 euroa. (JL)
Englantia puhuvissa maissa tätä kauhaa kutsutaan Grapple Bucket -nimellä ja se on hyvin yleinen varuste sekä maatalouden töissä että purkutyömailla tapahtuvassa jätteiden käsittelyssä. Suomalaista nimeä laitteelle ei ole vielä vakiintunut, mutta olisiko kourakauha sopiva? (JL)
Robby Bosch oli saapunut jälleen Hollannista Suomeen. Robbyn virtuoosimaista ajoa oli ilo seurata. Hän itse kommentoi ajamistaan toteamalla, että ei siinä ole mitään ihmeellistä, onhan hän harjoitellut jo neljäkymmentä vuotta. (JL)
Robby Bosch oli saapunut jälleen Hollannista Suomeen. Robbyn virtuoosimaista ajoa oli ilo seurata. Hän itse kommentoi ajamistaan toteamalla, että ei siinä ole mitään ihmeellistä, onhan hän harjoitellut jo neljäkymmentä vuotta. (JL)
Doosan-kaivinkoneiden komeassa rivistössä kaikkein näyttävin on pitkäpuominen DX 380 LC-5, joka oli menossa lammilaiselle Tupala-Yhtymä Oy:lle. Tässä tapauksessa 18,5-metrinen puomi on lisävaruste, sillä DX 380 ei kuulu vakiomallisiin pitkäpuomikoneisiin, kuten SLR-mallit 255, 300 ja 530. Vakiovarusteisten DX 380 -mallien hinnat alkavat 239 200 eurosta (alv 0 %). (JL)
LiuGong 925E on uusi 25-tonninen malli, jonka hinnaksi oli ilmoitettu 129 700 euroa (alv 0 %). Tekniikan puolesta kone ei tarjoa mitään poikkeuksellista. Se muistuttaa läheisesti monia vastaavan kokoluokan Kaukoidän tuotteita, sillä Liugong on pitäytynyt tunnetuissa komponenteissa. Pumput ovat Kawasakin tuotteita, venttiilien valmistaja on Rexroth ja moottorina on Cummins. Viimeksi mainittu on mallia QSB6.7 ja täyttää 4-päästöluokan. (JL)
Dressta-puskukoneet ovat jääneet tuntemattomiksi suurelle osalle suomalaisia. Kysymys on kuitenkin alallaan merkittävästä valmistajasta, joka tekee noin 30 puskukonemallia kahdeksaan kokoluokkaan alkaen 8-tonnista ja päätyen yli 67-tonnin malleihin. Alun perin amerikkalaista Dresstaa on valmistettu viimeiset pari kymmentä vuotta Puolassa ja vuodesta 2012 alkaen Dressta on ollut osa LiuGong Machinerya. TD-15 -sarja kuuluu myydyimpään keskikokoisten 21 tonnin koneiden luokkaan. Lempäälässä Ideaparkin edessä oli maahantuojalla Esa Puustisella näytteillä sarjan uusin versio TD-15R Extra, jonka veroton hinta on 198 900 euroa. (JL)
Witraktorin pihalla oli Caterpillareiden lisäksi Wille-kiinteistönhoitokoneita. Uuden Wille 465 -mallin valmistus alkoi viime vuonna ja sen odotetaan tulevan eniten myydyksi malliksi edeltäjänsä 455B:n tapaan. Koneen voimanlähteenä on Kohler KDI2504TCR -diesel. Yhteispaineruiskutuksella, hapetuskatalysaattorilla ja EGR:llä varustettu moottori täyttää 3B-päästöluokan. (JL)
Sähkötrukkien koko kasvaa. Linden uudessa sähkötrukkimallistossa suurin on 8 tonnin E80. Tämä trukki muistuttaa monilta osiltaan vastaavaa polttomoottorimallia, mutta ohjaamo on kymmenisen senttiä korkeammalla, jotta koneen keskellä olevalle akkupaketille on saatu riittävästi tilaa. Trukissa on kaksi 11 kW:n ajomoottoria ja kaksi 21 kW:n nostomoottoria. Suuri teho vaatii jäähdytystä, mitä varten myös sähkömallissa on nestejäähdytin samassa paikassa kuin polttomoottorimalleissa. Akun kesto riittää työpäiväksi kevyessä työskentelyssä, mutta täydellä kuormituksella päästään noin kolmeen tuntiin. Kolme tonnia painavan akkupaketin voi vaihtaa helposti toisella trukilla. Tässä kokoluokassa sähkötoimisuus lisää trukin hintaa noin 10 000 eurolla. (JL)
Sähkötrukkien koko kasvaa. Linden uudessa sähkötrukkimallistossa suurin on 8 tonnin E80. Tämä trukki muistuttaa monilta osiltaan vastaavaa polttomoottorimallia, mutta ohjaamo on kymmenisen senttiä korkeammalla, jotta koneen keskellä olevalle akkupaketille on saatu riittävästi tilaa. Trukissa on kaksi 11 kW:n ajomoottoria ja kaksi 21 kW:n nostomoottoria. Suuri teho vaatii jäähdytystä, mitä varten myös sähkömallissa on nestejäähdytin samassa paikassa kuin polttomoottorimalleissa. Akun kesto riittää työpäiväksi kevyessä työskentelyssä, mutta täydellä kuormituksella päästään noin kolmeen tuntiin. Kolme tonnia painavan akkupaketin voi vaihtaa helposti toisella trukilla. Tässä kokoluokassa sähkötoimisuus lisää trukin hintaa noin 10000 eurolla. (JL)
Hitachin kutossarjan kaivukoneisiin esiteltiin uusia malleja. ZX135US-6 reilut 14 tonnia painava urakoi Isuzun 75 kilowattisen moottorin voimin. Viimeisin päästötaso saavutetaan nykytyyliin ilman DPF-suodatinta. Uudistuksiin kuuluu mm. entistä hiljaisempi ja värinättömämpi ohjaamo. Kone on saatavana myös metsä-alustaisena versiona. (AT)
Rentti esitteli viime syksynä NC:n pienoisdumpperin, joka on konetyyppinä erittäin yleinen Euroopassa. Mörinöitten uutuuksiin kuului telaversio, jonka kantavuus on 1 500 kiloa. Kolmikaatokippilavan vesitilavuudeksi ilmoitetaan 520 litraa. Huippunopeus on 6,5 km/h. (AT)
Liebherr vastaa suosiotaan kasvattavaan yli 20 tonnisten tela-alustaisten kaivukoneiden kilpailuun 920 Compact -koneella. Myyntivalteiksi mainitaan mm. mukava ja tilava ohjaamo, esimerkiksi ilmajousitettu istuin on vakiovaruste. Moottori on Liebherrin oma 110-kilowattinen. Paino on 20 tonnin kieppeillä. Saksalaisvalmistajan koneet ovat kattavasti varusteltuja jo tehtaalta saapuessaan. (AT)
Honka Trading esitteli pari uutta Hidromekkia. HMK140W on työpainoltaan 15,8 tonninen pyöräalustainen. Koneen voimanpesänä toimii Mitsubishin 92,5 kilowattinen moottori. Toinen mielenkiintoinen malli oli suoraan satamasta saapunut 23 tonninen HMK220LC, jonka Isuzun moottori täyttää nyt Taso 4 -päästövaatimukset. 3B-mallia on jo myyty Suomeen muutamia kappaleita. (AT)
Caterpillar panostaa lyhytperäisyyteen. Mörinöillä oli esillä koko lyhytperäisten kaivukoneiden repertuaari, joita on tarjolla kokoluokissa 5–35 tonnia. Erityisen suosittu on ollut 25 tonninen 325F-malli. Pyöräalustaisten lyhytperäinen uutuuskone on mallimerkinnältään M315F, jonka työpainoksi ilmoitetaan noin 16 tonnia. Erikoisteippauksella somistettu kone oli jo myyty nurmijärveläiselle VJ Maa-aines Oy:lle. (AT)
Uusi pirkanmaalainen innovaatio RealTool tekee putkien liittämisestä lastenleikkiä. Putkenasennustyökalulla viemäriputket saa helposti yhdistettyä yhden miehen voimin. Perinteisesti operaatio on vaatinut kaksi miestä monttuun ja lapiolla nitkuttelua. Uuutuuden ansiosta putket limittyvät toisiinsa yhdellä liikkeellä. (AT)
Komatsu WA500 päivittyy seiskasarjaan. Työpaino on jämäkät 35 tonnia. Tehoa on tarjolla 266 kilowattia. Ominaisuuksiin kuuluu mm. Komatsu SmartLoader Logic -ohjausjärjestelmä, joka kerää tietoa koneesta ja säätää moottorin vääntömomenttia työtehtävän mukaan. Koneen kerrotaan olevan erittäin vakaa, mutta samalla myös ketterä. (AT)
Suomessa suurin myytävä Kobelco on mallimerkinnältään SK500LC-10. Työpaino on noin 50 tonnia. 271-kilowattinen moottori on Hinon käsialaa. Polttoainetehokkuutta parantaa mm. vähävastuksinen hydraulijärjestelmä. Uutena ominaisuutena puomin laskussa syntyvä öljyvirtaus kierrätetään kaivusylinterille, mikä vähentää energian tarvetta. Kobelcolla on myös 70 tonninen malli, mutta se ei vielä ole CE-hyväksytty. (AT)
Irus Deltrak on kauko-ohjattava rinneleikkuri, jolla voidaan leikata kaltevuudeltaan jopa 50 asteen rinteitä. Radio-ohjaimen kantama on 300 metriä. Piennarleikkurin lisäksi laitteeseen voidaan asentaa muita työlaitteita, kuten kantojyrsin. Työhydrauliikkoja on kaksi kappaletta. Moottori on 38 hevosvoimainen Kubota, jonka voimin laite kiitää jopa 10 km/h. (AT)
Witraktor on edustanut Caterpillarin maansiirtokoneita jo 70 vuotta. Juhlan kunniaksi yritys on entisöinyt vaihtokoneena tulleen legendaarisen 988A-pyöräkuormaimen. Koneen ajomääräksi arvioidaan noin 100 000 työtuntia. Maalauksen lisäksi myös ohjaamoa entisöitiin, mutta esimerkiksi voimansiirto on alkuperäisessä kunnossa. Moottori on ilmeisesti vaihdettu kertaalleen. (AT)
Varmaksi kevään merkiksi muodostunut Mansen Mörinät juhlittiin jälleen. Pirkkalan konekaupan keskittymästä alkunsa saanut tapahtuma on laajentunut Lempäälän Realparkkia myöten, jossa oli esillä lukuisten yhteistyökumppaneiden tuotteiden lisäksi myös monenlaista viihdeohjelmaa. Perjantaina kylmä ja sateinen sää hieman hillitsi intoa. Aalloittain liikkuneet kävijät aiheuttivat pysäköintiongelmia lähinnä Pirkkalan Tuottotielle.
Kevät on kiireistä aikaa niin urakoitsijoille kuin maahantuojillekin. Keskusteluissa nousikin esille ajatus, että pitäisikö Mörinät järjestää jo hieman aikaisemmassa ajankohdassa.
Sisätiloihin rakennettavat näytteilleasettajapaikat ja muut fasiliteetit saattavat haitata yritysten normaalia toimintaa – esimerkiksi koneiden varustelu saattaa pysähtyä useiksi päiviksi. Toisaalta talvella järjestettäessä pysäköintiongelmat voisivat olla pahempia lumipenkkojen vuoksi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Kasvua havaittavissa
Vielä tänä vuonna Mörinöillä oli esillä liuta uutuusmalleja. Tiheään tiukentuneiden päästömääräysten myötä mallipäivityksiä on viime vuosina tullut tiuhaan tahtiin, mutta on todennäköistä, että parin seuraavan vuoden ajaksi uutuustulva rauhoittuu.
Taso 4 -määräykset eivät koske alle 55-kilowattisia moottoreita, mutta päästötaso 5 sen sijaan tulee koskemaan niitäkin, joten vuosikymmenen lopussa on odotettavissa päivitystarvetta myös pienille koneille. Vielä toistaiseksi pienemmässä päässä samat mallit pysynevät pieniä viilauksia lukuun ottamatta tuotannossa.
Maarakennusalalla on ollut odottava tunnelma jo useita vuosia: infraan ei ole investoitu riittävässä määrin, ja talouden matalalento on hidastanut myös muuta rakennustoimintaa. Tilanne on kuitenkin muuttunut, sillä rakennusprojekteja on käynnistetty ympäri Suomen. Tämä heijastuu myös konemyyntiin, sillä useat maahantuojat kertoivat alkuvuoden liikevaihdon olleen jopa 20 % paria edellisvuotta suurempi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Vaihtokoneongelma
Pitkään alhaisena jatkunut konemyynti on aiheuttanut erikoisen tilanteen vaihtokonepuolella. Uuden koneen oston yhteydessä koneliikkeelle tuleva vaihtokone on hyvin usein jopa 15 000 tuntia ajettu ja sille on vaikea löytää ostajaa Suomesta. Sen sijaan vähän ajetuille pari vuotta vanhoille vaihtokoneille riittäisi kysyntää.
Myynnin kasvun myötä yrityksen panostavat myös jälkimarkkinoihin. Tästä on esimerkkinä mm. uusien korjaamoilla varustettujen toimipisteiden avaaminen. Huoltosopimukset ovat nykyisin erityisesti isojen yritysten suosiossa. Niiden ansiosta yritys voi keskittyä täysipainoisesti päätoimialaansa.