Metsäalan konevalmistus elää kovassa noususuhdanteessa. Se näkyi tämän vuoden FinnMetkossa useina uutuuslanseerauksina, joiden myötä suomalaisvalmistajat ottivat niskalenkin muista valmistajista.
FinnMetko on Suomen tärkein metsäalan näyttelytapahtuma.
FinnMetkossa Sampo Rosenlew ensiesitteli peräti kolme täysin uutta konemallia: kaksi kuormatraktoria ja yhden harvesterin. Nelisylinterisellä moottorilla varustettu FR48-kuormatraktori on aikaisemman FR28-mallin isoveli kantavuudeltaan 12 tonnia. Kuusisylinteriset FR68-kuormatraktori (14 tonnin kantavuus) ja järeä HR86-harvesteri ovat Sampo Rosenlewin ostaman Logmannin suunnittelemien tuotteiden pohjalta kehitettyjä malleja. Koneviesti palaa näiden koneiden tarkempiin esittelyihin myöhemmin. (TH)
Ponssen uutuusmalleista erittäin mielenkiintoinen on uusi 16 tonnin kantavuuden Bison-kuormatraktori. Se on ensimmäinen sarjatuotantoon tuleva CVT-vaihteistollinen kuormatraktori. Vaihteiston valmistaa ZF, ja voimansiirto tarjoaa portaattoman nopeudensäädön 020 km/h -nopeusalueella vetotehon kärsimättä. Suuren ajonopeuden vuoksi konetta valmistetaan vain keinuvalla Active Frame -eturungolla varustettuna. (TH)
Kesla on uudistanut metsäperävaunumallistonsa kokonaisuudessaan. Uudet 4-sarjan vaunut ovat kaikki yksipalkkirunkoisia ja niiden varusteluvaihtoehdot ovat lisääntyneet reilusti. Samalla malliston pienimmän mallin kantavuus on 10 tonnia, mikä johtuu vetokoneiden järeytymisestä. Koneviesti palaa seuraavan numeron Metsäkoneviestissä FinnMetkon metsäperävaunujen tarjontaan. (TH)
Ruotsalainen rotaattorivalmistaja Indexator toi ensiesittelyyn täysin uudentyyppiset järeät mallinsa. Perinteinen akselirakenne on korvattu ulkokehän laakeroinnilla, jolloin laakerin koko on mahdollisimman suuri. Parantuneen vetokeston lisäksi pyörittäjät kestävät reilusti enemmän akselin suuntaisia iskuja, joita syntyy järeiden runkojen kaadossa. (TH)
Nisula Forest juhlisti 40-vuotista taivaltaan järeän, 1 400 kilon painoisen, 755X-hakkuupäämallin esittelyllä. Näyttelyyn tuodusta ensimmäisestä yksilöstä puuttui vielä letkutus. 755X:n myötä yritys vahvistaa mallistoaan kaivukoneasennusten osalta. Yritys suuntaa panostuksia entistä enemmän vientimarkkinoille ja esimerkiksi eukalyptuksen hakkuuvarusteluihin. (TH)
Lapinlahtelainen Lametal Oy sai kevällä uudet omistajat, kun Lapinlahden Konepajat Oy osti yrityksen osakekannan. Stark-tuotemerkin alla valmistetaan mm. hiekoittimia, joiden tilavuus on 300–3 000 litraa. Kaikissa malleissa on vakiona mm. kaksoispaineen varoventiili, virtauksensäätöventtiili sekä murskainakseli. Uutuusmallila voidaan hoitaa niin hiekoitus kuin suolauskin. (AT)
F-kone Oy:n rakentaman Iveco Trakker AT410T50:n viides akseli on kääntyvä ja varustettu paripyörillä. 13 tonnin akselipaino mahdollistaa telivälin pidentämisen. Auton kokonaismassa on 44 tonnia ja kantavuus on 28,5 tonnia. (TR)
Metsäkoneiden käyttöön liittyvistä uutuuksista merkittäviä olivat kuvan John Deere Timbermatic Kartat (kuvissa) ja Ponsse OptiMap2 -sovellukset. Molemmissa sovelluksissa harvesterin järjestelmä merkitsee karttapohjalle katkotut puutavarakappaleet. Näin kuormatraktorin kuljettajalle saadaan tietoon puutavaran sijantitiedot ja mukaan otettava erä löytyy lumenkin alta. Deeren järjestelmä on reaaliaikainen, Ponssen perustuu tiedonsiirtoon. (TH)
Nyt nähtiin ensimmäistä kertaa John Deere 910G varustettuna pyörivällä ohjaamolla, 24.5” renkailla ja normaalimittaisella telillä. Tämä versio tullee olemaan pohjoismaissa suosittu harvennushakkuiden peruskuormatraktori. John Deeren metsäkoneille on myönnetty myös avainlipputunnus, koska valmistuksesta suuri osa tehdään Suomessa. (TH)
Logset toi esille vastavalmistuneen version 5F GT -kuormatraktoristaan. Pehmeiden maiden korjuuseen suunnitellussa versiossa on mahdollisuus käyttää takana peräti 120 senttiä leveitä teloja. Esitellyssä koneyksilössä olivat varusteena uudet Olofsfors CoverX -telat. Pankkoratkaisu mahdollistaa sisäänpäin levitettyjen telojen ansiosta vain 290 sentin kokonaisleveyden. (TH)
Näyttelyssä luovutettiin Rottnen markkinointipäällikkö Arne Isakssonille (vas) todistus pohjalaisesta sitkeydestä. Vinssivarusteisen ja kunnostetun Rottne Blondininsa kuvan luovutti Rottnen osastolla Arto Vuorijärvi, joka on vinssillään vetänyt yli 800 uponnutta konetta kovalle maalle. ”Tämä taulu päätyy tehtaan aulan seinälle”, totesi Isaksson. Paikalla tilaisuudessa olivat Suomen työkoneen Henrik Fridlund, Tatu Rintamäki ja Timo Yli-Hakola. (TH)
Ponssen tavoin myös Ecolog on rakentanut kevennetyn version järeämmästä harvesterimallista. 550 T-Pro on pienempitehoinen versio 560D-mallista, tai toisaalta 6-pyöräinen versio 550-mallista. (TH/UO)
Ecologin Suomen toiminnoilla on nyt uusi vetäjä. Mikko Laurilan (oik.) tilalle on tullut urakointitaustainen Kasperi Rumpu. (TH/UO)
Monien suureksi yllätykseksi Prosilva vaihtoi moottoritoimittajaa siirtyessään päästötasolle 5. Deutz vaihtui Cumminsiin, joka on tyypiltään B6.7 ja teholtaan 187 kW. Moottorissa ei ole takaisinkierrätystä, vaan päästötaso saavutetaan urearuiskutuksella ja Cumminsin kehittämällä pienemmällä polttokennoratkaisulla. (TH)
Eurooppalainen tela-alustaisen metsäkoneen kaksivuotinen kehitysprojekti päättyi Metkon aikana. Ponsse Buffalosta Prinoth-telastoilla muokattu koneyksilö on kiertänyt useissa maissa ja tuloksista on tulossa myöhemmin raportti. Telastot ovat mekaanisella vedolla ja vaihdettavissa suoraan tavallisten telien tilalle. (TH)
Ensimmäistä kertaa Metkossa omalla osastollaan mukana ollut Malwa oli tuonut paikalle kuvan 4,7 tonnin omapainon 560F-kuormatraktorin ja hakkuun suoritti 5,4 tonnin painoinen 560H-harvesteri. Molemmat perustuvat samaan 6-pyöräiseen peruskoneeseen. Voimansiirto on hydrostaattis-mekaaninen ja moottorina on 55 kW:n tehoinen Caterpillar 3.4B. (TH)
Uudistunut 4-pyöräinen Nisula N5 oli saanut 6wd-version rinnalleen. Yksinkertaisella ja rakenteeltaan patentoidulla apuakselistolla, sekä telolla varustettuna N5-koneen pintapaineet laskevat huomattavasti. Ratkaisun tuoma lisäpaino on vastaavasti vähentänyt tarvetta renkaiden nestetäyttöön ja etupään lisäpainoihin. Ilman teloja N5 6wd painaa 14 860 kiloa (4wd, 14 150 kiloa). (TH)
Ponssen 1990-luvun tuotemerkki Cobra palasi takaisin mallistoon. 2018 versio on käytännössä varustelultaan yksinkertaistettu Ergo. Hydrauliikka on yksipumppuinen, kierrostilavuus on 210 cc. Tällä tuottotasolla hakkuupään toiminnot ovat todella rivakat. Malli asettuu Ergon ja Foxin väliin mahdollistaen H6-hakkuupään ja 11 metrisen nosturin yhdistelmän. (TH)
Työnäytösten vähentyessä ovat valmistajat panostaneet enemmän koeajomahdollisuuksiin. Komatsu Forestin osastolla oli mahdollista kokeilla Smart Flow -venttiilistöllä varustettua kuormatraktorin nosturia. (TH)
Logsetin osastolla on mahdollisuus kokeilla uutta Logset Smooth Ride -ohjaamojousitusta. Logsetin järjestelmä perustuu puhtaasti iskunvaimentimiin ja jousiin. (TH)
JAK-Metallin energiapuukouriin on nyt saatavilla myös keräyspihdit. Sakset voidaan jälkiasentaa kaikkiin valmistajan olemassaoleviin kouriin. Malleja on tarjolla niin kaivukoneisiin, traktoreihin kuin pyöräkuormaimiin ja kurottajiin. (AT)
Moisio Forest esitteli uuden 450 EFI -mallin järeiden giljotiinileikkuristen ja kaivukoneisiin asennettavien kaatopäiden markkinoille. Täyshydraulisen kaatopään leikkuukapasiteetiksi ilmoitetaan pehmeällä puulla peräti 45 senttiä. Painoa järkäleellä on ilman soviteosia 850 kiloa. Alustakonesuositus alkaa 12 tonnista. (TH)
Caldaro tarjoaa oikeanpuoleisen, suositun, ja kuormatraktoreissa lähes standardiksi muodostuneen minivipumallinsa vaihtoehdoksi myös ”kaivukonetyyppistä” vipumallia. Siinä portaattoman liikkeen peukalovipu on kohden käyttäjää. Lisäksi vipuun saa lisänappeja yläosaan ja myös vivun takapuolelle. (TH)
Naarvan järeä kaivukoneiden kaatopää perustuu piikkimallin kahmariin, johon on liitetty keräilypihti ja giljotiinileikkuri. Järeiden kaatopäiden käyttöä kaivukoneissa on lisännyt esimerkiksi rautatiealueiden ja johtolinjojen levenemisen myötä tapahtunut raivausten lisääntyminen. Laajennettavilla alueilla kaadettava puusto voi olla hyvinkin järeää. (TH)
Biojack 650S -kaatopää on suunniteltu kaivukoneisiin. Omalla kääntökehällä varustetussa kaatopäässä on sahalaippakatkaisu. Erikoisominaisuus on sahaushetkellä toimiva automaattinen kaadon avustin, jonka sylinteri näkyy koneen yläosassa. Sahauksen aikana käyttäjän ei tarvitse avittaa kaatoa peruskoneen liikkeillä, vaan sylinteri avittaa kaatumista, eikä sahalaippa jää puristuksiin. (TH)
Pirttisen Konepaja tuo maahan KTS-tuotteita. Nyt esillä oli painoltaan vain 91 kiloinen giljotiinikaatopää, joka soveltuu maataloustraktoreiden pienempiikin nostureihin. (TH)
Lintexon-telamallistoon esiteltiin uudentyyppinen telakenkämalli. Active Track on keskeltä avara ja varustettu V-muotoisella telakengällä. Lisäkantavuutta tuovat telakengän pään tasaiset kohdat, joihin sijoitetut pitonastat eivät vaurioita esimerksi varastopaikan tietä. (TH)
Finrotor esitteli uudet nelikanavaisella läpiviennillä varustetut rotaattorimallinsa. Aikaisemmin vastaavia ratkaisuja on ollut markkinoilla vain järeiden metsäkoneiden rotaattorien kokoluokassa. Nyt Finrotor tarjoaa myös kevyisiin metsäkoneisiin ja maatalouskuormaimiin sopivaa versiota. Ratkaisulla voidaan esimerkiksi muuttaa energiapuukaatopään tiltti itsenäisesti toimivaksi. (TH)
Koneosapalvelun Vahva-kahmarimalliston C-mallisarja on uudistunut ja saanut lisäyksen pienempään 0,21 neliön kokoluokkaan. Uudistuksen yhteydessä kahmareiden avautumismittaa on suurennettu mallista riippuen jopa 18 senttiä, jolloin leukojen kärjet asettuvat enemmän pystyasentoon. Se helpottaa kahmarin tunkeutumista kuormaan. (TH)
KiesiTech esitteli uuden syöttörullamallinsa. Kiesin versio perustuu hammastuksen muodostavien irtopalojen kiinnittämiseen puristusliitoksella keskikappaleeseen. Ratkaisu mahdollistaa vaurioituneiden osien vaihtamisen. (TH)
Moisio Forest Oy on muuttanut syöttörullamallinsa kumivaimentimen päälle asennettavien pitolattojen kiinnityksen aikaisemmasta hitsatusta versiosta pulttikiinnitteiseksi. Tämäkin ratkaisu mahdollistaa vaurioituneiden osien vaihtamisen. (TH)
Mecanil esitteli G2-mallisarjan kaatopäänsä. Ilman lisäletkutuslinjaa toimivat kaatopäät ovat nyt varustettu välitetyllä sahalaitteella. Hammashihnavälityksellä nostetaan georoottorityyppisen sahamoottorin kierroslukua, jotta 22 m/s ketjunopeus saavutetaan. Ratkaisun ansiosta letkutukseksi riittääkin 1/2” koko, mikä helpottaa asennusta. (TH)
Fomatec toi esille tuotantoversion mallinsa Hybrid Tracks -telasta. Siihen on nyt kehitetty teräksisen kantavuutta lisäävän lisäkengän lisäksi valettu muovinen kenkä. Muovinen versio on erittäin kevyt, minkä ansiosta koneen kokonaispaino ei nouse teräsversion tavoin. (TH)
Uutuutena Fomatec esitteli kevyen ja asiakkaan haluamalla muotoilulla ja tiheydellä valmistettavan pyörätelamallin.
JCB:n X-sarjan kaivukoneet esiteltiin viime keväänä. Veljekset Korkala Oy:lle myyty 210X LC tarjoaa mm. aiempia mallisarjoja mukavamman ohjaamon, jonka kerrotaan vastaavan autoteollisuuden standardeja. X-sarjaa kehitettiin huolella neljän vuoden ajan. Esimerkiksi eri komponenttien kulutuskestävyyttä testattiin rasituskokeilla. (AT)
Hitachin suosittu metsä-alustainen ZX135USL päivittyi kutossarjaan. Uusimman päästötason täyttämiseksi koneeseen on lisätty SCR-järjestelmä. Muihin uudistuksiin kuuluu mm. entistäkin järeämpi alavaunu, esimerkiksi ylärullia on vahvistettu. Hallintalaitteet ovat pääpirteissään entisellään. Vakiovarustukseen on lisätty sivukamera. (AT)
Kobelcon myynti on lähtenyt maahantuojamuutoksen myötä uuteen lentoon. Metsätöihin passeli malli on n. 14,5-tonninen SK140SRLC-5. Lyhytperäisen koneen moottori on 78-kilowattinen Isuzu. Kobelcolla on tarjolla myös 23-tonninen hybridikaivukone. (AT)
Lännen Tractorsin osastolla oli mahdollista kokeilla radio-ohjattua 8600K-monitoimikonetta. Koneeseen oli asennettu myös langaton Kava-kallistusmittari, jonka avulla kuljettaja saa tietää tarkasti kauhan asennon. Tästä on hyötyä esim. asfaltin pohjien muotoilussa. (AT)
Maarakennusmonttuna pidetyllä hiekkakuopalla oli esillä lähinnä hakkureita ja murskia sekä erilaisia lisälaitteita, koska maahantuojat haluavat mieluummin osaston pääportin läheisyydestä. (AT)
Caterpillar teki kaikkien aikojen suurimman lanseerauksen vuosi sitten esittelemällä uuden mallisarjan kaivukoneensa. Sähköisesti esiohjatut 320- ja 323-mallit ovat saaneet hyvän vastaanoton myös Suomessa. 22,7 ja 25,5 tonnia painavien koneiden ominaisuuksiin kuuluu mm. laaja kattaus tehdasasenteisia kaivuavustimia. (AT)
Saksalaisen Weycorin pyöräkuormaimet ovat saaneet uuden maahantuojan, sillä jatkossa koneita edustaa Iisalmelainen Konevel Oy. Yrityksen edustajat olivat luottavaisia menestyksen suhteen. Esimerkiksi suorituskyvyn kerrottiin olevan erinomaista tasoa.Weycorin mallisto kattaa kuormaimet kokoluokissa 2 100–13 800 kiloa. (AT)
Case Rodeo -kuljettajakilpailun karsinta järjestettiin Finnmetkossa. Tehtävänä oli kasata laatikoita päällekkäin. Kilpailun finaali järjestetään lokakuussa Pariisissa, jolloin kuljettajan pitää hallita useita konetyyppejä. Suomen Janne Leppänen on voittanut loppukilpailun useaan otteeseen. (AT)
Koneviesti järjestää syksyn aikana noin 8 tonnin painoisten kaivukoneiden vertailun. Mukaan on ilmoittautunut myös ECM Es85. Minikone Oy:n maahantuoman koneen työpainoksi ilmoitetaan 8,3 tonnia. Vertailun tulokset julkaistaan vielä tämän vuoden aikana. (AT)
Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia aktivoi nuorisoa järjestämällä 10–15 vuotiaille kuskilupauksille oman taitokilpailun. Alle 10 vuotiaiden oli mahdollista testata osaamistaan simulaattorissa. Nuorten aktivoiminen onkin erittäin tärkeää, sillä alaa vaivaa osaavien kuskien pula. (AT)
Sitech Finlandin demoalueella oli esillä Caterpillar 323 kaivinkone, jonka CAT Grade -järjestelmään oli liitetty Trimble Earthworks -koneohjausjärjestelmä. Catin 2D-järjestelmä pitää sisällään puomiston anturoinnin ja sähköisesti esiohjatun hydrauliikan, joilla saadaan toteutettua myös automaattinen puomiston kaivuliike mallin pintaa pitkin. (MS)
Caterpillar 323 -kaivinkoneen 2D-järjestelmä pitää sisällään puomiston anturoinnin ja sähköisesti esiohjatun hydrauliikan, joilla saadaan toteutettua myös automaattinen puomiston kaivuliike mallin pintaa pitkin. (MS)
Metson Lokotrack Urban LT106 -leukamurskauslaitoksella kivet voidaan käsitellä myös taajama-alueilla. Tämän mahdollistavat uudet ratkaisut, jotka vähentävät melutasoa laitteen ympärillä jopa 60 %. Pöly pysyy laiteen sisällä koteloidun kuljettimen ja korkeapainevesisuihkutuksen ansiosta. Käytännössä LT106:lla voidaan murskata tontilta louhittavat kivet paikan päällä, mikä vähentää kuljetustarvetta. (AT)
Tapio Pirttinen Oy tuo maahan Alpine vesakkoraivaimia. Yritys on parannellut alkuperäistä leikkuupäätä koneistetulla ketjupesällä, johon nosturiketjun vaihtaminen on helppoa ja nopeaa. Laitteen paino on 820 kiloa ja työleveys 160 cm. Kallistuskulmaksi ilmoitetaan 115 astetta. Hydrauliikaksi riittää yksi yksitoiminen ja yksi kaksitoiminen liitäntä. (AT)
Arctic-Freetec myy lumetusjärjestelmien lisäksi myös Prinoth-työkalunkantajia. Kippilavan tilalle voidaan asentaa myös esim. nosturi tai putkenlaskulaite. Suurimman T12-mallin kantavuus on yli 11 tonnia, mutta pintapaine on pieni. Moottori on 186 kilowattinen Caterpillar. (AT/MS)
Multavexin uutuus on 40-50S vibrakauha, joka on malliston suurin. Seulakauhan tilavuus on 2 000 litraa. Peruskoneeksi suositellaan 40–50 tonnista kaivukonetta. SSAB ojensi Multavexin toimitusjohtaja Eero Paskille tunnustuksen korkealaatuisen Hardox-teräksen käyttämisestä. Paskin mukaan kauhojen kysyntä etenkin vientimarkkinoilla on yllättänyt. (AT)
Takeuchin uusi 2,4 tonnia painava TB225 minikaivinkone on laajentaa mallistoa uuteen kokoluokkaan. Kone sopii painonsa puolesta 3,5 tonnin perävaunulla kuljetettavaksi. TB225:ssä on kokoluokassa harvinainen levitettävä alavaunu. Telojen leveyttä voi säätää välillä 110150 cm. Ominaisuuksiin kuuluu myös automaattinen ajonopeusalueen vaihto sekä tarvittaessa neljä lisähydrauliikkaparia. (MS)
Suomalainen Risutec on valmistanut jo 40 kaivukoneiden istutuspäätä, joita on toimitettu myös vientiin. Kuvan istutuspää on yrityksen kehittämä eukalyptuksen istutuspää. Alaosan käpälä kääntyy hydraulisesti pystyasentoon, sillä maa muokataan pystysuuntaisilla pistoliikkeillä. Näin maan mururakenne säilyy sopivana ja kantojen juuret katkeavat. Taimikasetti on viistossa levyssä. (TH)
WBG-maavälppä on toteutettu jousiteräksisillä tangoilla. Tankojen paikkoja vaihtamalla on valittavissa useita erilaisia tiheyksiä. Tankojen vaihto tapahtuu ilman työkaluja, sillä tangot pysyvät paikoillaan päässä olevan holkin avulla. Välpästön jousto saa tangot värisemään, mikä nopeuttaa seulontaa ja kivien jumiutuminen on vähäistä. Välpästön siirto onnistuu pyöräkuormaimen kauhalla. (TH)
Leican uusi MCP80-koneohjauspaneeli pitää sisällään entistä tehokkaamman prosessorin ja isomman sekä tarkemman näytön. Tämä sallii entistä isompien mallien käsittelyn. Näyttö soveltuu kaikkiin työkoneiden koneohjaussovelluksiin ja se on helppo vaihtaa koneesta toiseen. Laite on täysin vesi- ja pölytiivis. Myöskään mitään liittimiä telakan ja näytön välillä ei ole, vaan tiedonsiirto
tapahtuu optisesti ja sähkönsyöttö induktiivisesti. (MS)
Airrex-lämmittimien maahantuoja Rex Nordic on lanseerannut tuotteisiinsa 24 h -pikahuollon, eli n huoltoauto lähtee arkisin vuorokauden kuluessa asiakkaan luokse. Lämmittimiin luvataan löytyvän kaikki mahdolliset komponentit varaosina. Takuuta luvataan kolme vuotta, kunhan takuu on aktivoitu maahantuojan verkkosivuston kautta. (AT)
Salo Machineryn edustukseen kuuluvat tsekkiläiset Novotny kuormatraktorit ja liukuohjatut kuormaimet. Malleja on kaksi – työpainoiksi ilmoitetaan 3 350 ja 3 580 kiloa. Voimanlähteenä toimii Cumminsin moottorit, suuremman mallin menoa ryydittää turbo. Hydrauliikka on Bosch-Rexrothin käsialaa. Pumput ovat puolestaan Sauerin valmistamia. (AT)
Volvo satsaa materiaalinkäsittelykoneisiin, sillä kaupungistumisen ja väestönkasvun myötä jätteenkäsittelyyn tarvitaan yhä enemmän konevoimaa. Volvo EW240E MH:n työpaino on 26 tonnia. Koura- ja puiomivaihtoehtoja on useita. Hytti nousee tarvittaessa 577 cm korkeudelle. Työskentelyvakautta parantavat puomin kelluntatoiminto ja puomisylinterien vaimennus. (AT)
Kallistuvien kauhanpyörittäjien valmistajat esittelevät kilvan uusia kiinnikevaihtoehtoja. Steelwristin SQ-pikaliitin on täysin yhteensopiva alkuperäisen Oilquickin kanssa. Järjestelmän avulla työlaite voidaan vaihtaa poistumatta ohjaamosta, sillä esim. hydrauliikka ja sähköt kytkeytyvät automaattisesti. (AT)
Nokian Renkaiden uusi ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu on/off-road R-Truck-tuotesarja tarjoaa versiot ohjaavalle akselille (Steer, vas.), vetävälle akselille (Drive) sekä perävaunuun (Trailer). Renkaat on optimoitu niin äänettömään maantieajoon kuin pehmeille pinnoille. (TR)
Nokian renkaiden toinen uutuus on mm. talvisiin puunkuljetuksiin tarkoitettu Truck T -perävaunurengas (oik.). (TR)
VBG:n MFC automaattinen vetokytkin mahdollistaa paineilma-, sähkö- ja hydrauliikkaliitäntöjen kytkennän ja irrotuksen ohjaamosta käsin ajoneuvosta poistumatta. Ratkaisu vähentää riskejä ja parantaa kuljettajan työskentelyolosuhteita. (TR)
Ajokone rakentaa vuodessa noin 25 koneenkuljetusautoa ja osa menee vientiin. Kuvan Volvo 500 on myyty Chileen. Auto on varustettu PAK-5 hydraulisella kuormankiristimellä. Kuorma kiristetään hydromekaanisesti kiristinlenkin ja sylinterin avulla. Yhden sidontapisteen lujuus on 120 kN. Järjestelmä mahdollistaa koneen kiinnittämisen maasta käsin noin 30 sekunnissa. (TR)
Ruotsalaisvalmisteisten FTG V-Kran -puutavaranosturien myynti on käynnistynyt Suomessa. Mallisto käsittää nyt nosturit. (TR)
Lokakuussa FTG V-Kranilta tarjolle tulee V11PZ-paralleelinosturi, jonka ulottuvuus kiinteällä taitepuomilla on 8,3 metriä ja 1-jatkeisella teleskoopilla 10 metriä. Pekka Huikko listaa nosturin eduiksi ulottuvuuden lisäksi nopeuden, helppokäyttöisyyden ja tarkkuuden. (TR)
Konekoot kasvavat ja pian puoliperävaunulavetti alkaa olla seuraava askel suurempien metsäkoneiden kuljetukseen. Siimet Oy:ltä löytyy 2-akselinen, 35 tonnin kantavuuden lavetti. Kuormatila on säädettävissä hydraulisesti 6–9 metrin välillä. Akselit ovat hydraulisesti pakko-ohjatut. Kaikki hydrauliset toiminnot ovat radio-ohjattuja. (TR)
Hyötyajoneuvokeskus aloitti BOTT-huoltoautokalusteiden maahantuojana vuonna 2016 ja nyt on käynnissä jälleenmyyntiverkoston rakentaminen. Toimitusjohtaja Samuel Turunen kertoo, että BOTT-kalusteet saa joko vakioituna tai käyttäjäkohtaisten toiveiden mukaan räätälöitynä. 3D-suunnittelun avulla saadaan syvyys, pituus ja korkeus mallinnettua tarkasti. Merkittävimpiä kalusteiden käyttäjiä ovat hänen mukaansa kone- ja huoltoliikkeet, kunnallissektori sekä sähkö- ja lämpölaitokset. (TR)
4-akselinen Agados Dona B4 on räätälöity asikkaan toiveen mukaisesti leventämällä lavettia 7 cm 254 sentin kokonaisleveyteen. Lavetilla kuljetetaan tukkipankkoja. Alla on 13” matalaprofiilirenkaat ja navoissa on normaalia vahvemmat laakerit. Kokonaispituus on
613 cm ja kantavuutta on 2 600 kg. (TR)
Amarok Highlineen ja Aventuraan saatavilla olevat uudet V6-moottorit kehittävät tehoa 190 kW. Vääntmomentti on kasvanut 550:stä 580 Nm:iin. Mallin saa jatkossa rekisteröityä myös kaksipaikkaiseksi pakettiautoksi, jolloin kantavuutta on yli 1 000 kg. (TR)
Kiesitech CB on hydraulisesti ohjattava mekaaninen kuormankiristin, jonka nimellislujuus on noin 23 tonnia. Kiristysliike aikaansaadaan hydraulimoottorin pyörittämän trapetsikierteen avulla. Kiristimet on mahdollista jälkiasentaa mihin tahansa lavettiin. Kiristinten ohjaus tapahtuu kauko-ohjaimella ja erilaisten kiristysvoimien asettaminen on mahdollista. (MS)
Kiesitechin pienemmän Compact CB -kiristinparin veroton hinta on noin 3 000 euroa. (MS)
Fomatec on perustanut metsäkoneyrittäjille suunnatun kokonaisvaltaisen Green Line -palvelukonseptin. Yrittäjälle toimitetaan samassa kokonaisuudessa öljyt, voiteluaineet ja harvesterin teräketjut ja -laipat. Paketti sisältää myös oman voiteluainepatruunamallin ja sille suunnitellun rasvaprässin. Kaikki pakkaukset ovat kierrätettäviä eli jätettä ei synny ja Fomatec hoitaa täydennykset. (TH)
”Eaton on ainoa, jonka valikoimista löytyy korkealle 500 bar paineelle tarkoitettu letku/liitinpaketti,” PMC Hydrailics Oy:n myyntipäällikkö Ville Korkki kertoo. Eaton Dynamax EC850 on tarkoitettu erityisesti hydraulisiin ajovoimansiirtoihin. (TR)
Kotimainen Sick on eräs maailman johtavista anturien ja niiden sovellusten valmistajista. FinnMetkossa esillä oli mönkijään asennettava törmäyksenvaroitin. Tarakkaan asennettavat anturit aistivat lähestyvät esteet ja varoittavat vaarasta tankoon liitetyllä näytöllä. Kyseessä on siis eräänlainen peruutustutka. (AT)
YTM-Industrialin valikoimiin kuuluu EXIN Light Led -työvalaisimet. Suosituin malli on IN20L, joka tuottaa 1 030 lumenin valotehon molemmille puolille. Ainoastaan toista puolta käytettäessä akku riittää 12 tunnin valaisuun. IN3500LB:n akku riittää jopa vuorokauden. Räjähdysvaarallisiin tiloihin on omat mallinsa. (AT)
Secondi Oy esitteli osastollaan Perkins-moottoreita ja jälkimarkkinointipalveluita. Perkinsillä on laaja valikoima 5-päästötason täyttäviä moottoreita, joissa on jatkuvasti regeneroituva hiukkassuodatin. Kuvassa oleva uutuusmoottori on Perkins 404J-E22TAT. Sen iskutilavuus on 2,2 litraa, mutta moottori on silti nelisylinterinen, mikä on tässä kokoluokassa harvinaista. (UO)
Koneosapalvelun varaosavalikoima on täydentynyt sähkösylintereillä, joita käytetään entistä enemmän metsäkoneiden konepeittojen ja pohjapanssareiden avaamisessa. Näyttelyn alla yritys ilmoitti tehneensä useamman hydraulikomponenttivalmistajan kanssa sopimuksen virallisen huoltopistetoiminnan aloittamisesta. Yritykselle rakennetaan myös uusi toimipiste Vilppulaan. (TH)
Dynasetin uutuus on HPW150-korkeapainevesipumppu. Uutuus poikkeaa aiemmasta HPW200-mallista mm. pienemmän koon ja muotoilun osalta. Painoa on alle kahdeksan kiloa. Maksimipaine on 250 baria ja minimi öljynvirtaus 40 litraa minuutissa. Laitetta voidaan käyttää mobiilina pesuriyksikkönä tai liittää esim. kadunpesulaitteistoon. (AT)
Nokian Tractor King on metsä-, maansiirto- ja tienrakennukseen suunniteltu rengas, jonka pintamalli on täysin uudentyyppinen. Ripakuvion ansiosta vetäviä särmiä on 50 % enemmän kuin tavallisessa riparenkaassa. Tractor King -renkaiden käyttöpaine on 320 kPa ja suurin ajonopeus 65 km/h. Valikoima kattaa tässä vaiheessa yleisimmät yli 100 kW:n traktoreissa käytetyt koot. (UO)
Mitas HCM on tieajoon sopiva yleisrengas, jonka kuvio on yhdistelmä pala- ja perinteisestä riparenkaasta. Sivuttaispito on palakuvion sivusärmien ansiosta parempi kuin riparenkaalla. Harjamaiset palakuviot ovat avarat, jotta rengas puhdistuu paremmin. Erikokoiset palat vähentävät rengasmelua ja tärinää. (UO)
Trelleborg on laajentanut valikoimaansa tuomalla markkinoille uuden, dumppereihin ja pyöräkuormaimiin suunnitellun EMR-ren-gasmalliston. Valmistajan mukaan renkaat soveltuvat maarakennuksen lisäksi myös kaivoksiin ja louhoksille. Renkaan ominaisuuksissa on painotettu kestävyyden lisäksi myös ajomukavuutta ja alhaista polttoaineenkulutusta. (UO)
Finby Ex300 on pyöräalustaisiin kaivinkoneisiin tarkoitettu rengas, joka tehdään Närpiössä. Renkaan suunnittelussa on huomioitu talvikäyttö, mikä näkyy lamelloidussa pintakuviossa. Kulutuspinnan leveydestä johtuen paripyörien välissä ei tarvita erillistä kumia, vaan renkaat asettuvat tiiviisti toisiaan vasten. Koko kierroksen, eli kahdeksan renkaan ja vanteen paketin, hinnaksi kerrottiin noin 5 600 euroa, alv 0 %. (MS)
Hakkipilke-mallistoon on tullut uusi malli korvaamaan Easy 50 -mallin. 50 Pro on varustettu sähköisellä katkaisun ja halkaisun ohjauksella, myös halkaisutoiminta on nopeampi ja terämuotoilu on uudistettu. Maksimi puun halkaisija on peräti 47 senttiä. Voimanottovarusteisena 50 Pro:n veroton hinta on 31 000 euroa. (TH)
Pirttisen Konepajan Piko-pilkekonemallistoon on tullut uusi R30-malli. 13” sahalaipalla katkovan koneen maksimi katkaisuläpimitta on 30 senttiä. Käyttösuunta on muuttunut yleisemmin käytettyyn vasemmalta oikealle -suuntaiseksi. Käyttö tapahtuu hydraulivivun edestakaisella liikkeellä. (TH)
Palaxin uutuus oli sirkkelikatkaisullisen C-malliston versio C750 Pro+. Se korvaa aikaisemman 70-mallin ja samalla katkaisuläpimittaa on kasvatettu 25 sentistä 30 senttiin. (TH)
Woodcracker valmistaa useita puiden käsittelyyn soveltuvia laitteita. Esimerkiksi Woodcracker L on suunniteltu paksujen runkojen halkaisuun. Suurimman mallin halkaisuvoima on jopa 33 tonnia. Hydraulituottoa toivotaan 80–150 litraa minuutissa. Malleja löytyy myös kantojen käsittelyyn ja puiden kaatamiseen. (AT)
Viper Metallin metsäistutuskauhalla voidaan suorittaa useita työvaiheita. Kerralla onnistuu esim. laikutus, siementen istutus ja kylvöksen peittäminen seulomalla. Myös pienimuotoinen ojankaivu kuuluu repertuaariin. Tuotetietojen mukaan siementen peittäminen ohuella maakerroksella parantaa siementen vesitaloutta ja nopeuttaen niiden itämistä. (AT)
Oululaisen Sah-Ko Oy:n Raiko RX300-uutuusraivain soveltuu keskiraskaaseen vesakonraivaukseen. Raivaimen kerrotaan soveltuvan jopa 10 000 neliön tuntisaavutukseen. Puun maksimikooksi ilmoitetaan 5 cm. Ketjuvartisessa terässä on kaksi leikkaussärmää, jotka voidaan kääntää niiden tylsyessä. Leikkausjätteen luvataan olevan erityisesti pienpuissa erittäin hienojakoista. (AT)
Japan pilkekonemallistoa laajentaa uusi 365-mallisto, josta olivat esillä kuvan mekaanisella ohjauksella oleva Basic-perusversio ja hydrauliohjauksinen Pro-versio. Molemmissa versioissa vakiona hydrauliikan ulosotto, esim. syöttöpöydän käyttöön. Käyttövoimana on traktori tai sähkö, Pro on saatavana myös hinattavana polttomoottoriversiona. Maksimi katkaisuläpimitta on 36 senttiä. (TH)
Avestan vetävää metsäperävaunua esiteltiin Polariksen osastolla. Vaunu on hyvä – siitä päätellen, että se on kiinalaisten eniten kopioima tuote. Hydraulipaineen kuormaajalle kehittää Keljon Konehuollon asentama hydraulipumppu moottorin kampiakselin päässä. (SN)
Yamaha on palannut mönkijämarkkinoille tosissaan uusilla Grizzly-traktoreilla. Maahantuoja tarjoaa myös uusia lisälaitteita valikoimiinsa. Kuvassa ruotsalainen metsävaunu, jonka päälle on nostettu lava. Yleismallin lavalla voi kuljettaa tavaraa ja lyhyitä matkoja vaikka matkustajia. (SN)
Cross4WD:n Matti Heiska esittelee offroad kuskien suosimia ARB-hinausliinaa ja helppokäyttöistä taljaa. Vahvin hinausliina kestää vetoa 15 tonnia. Liinan toimintaidea on, että se venyy 20 % ja kerää itseensä hinaavan ajoneuvon liike-energiaa, minkä ansiosta hinattavaan ajoneuvoon saadaan suurempi vetovoima liikkeellelähdössä. Taljan runko on jaettu kahteen osaan, jolloin köyden tai vaijerin laittaminen on helpompaa. Maksimivetovoima on 9 tonnia. (SN)
CF Moton uutuusmalli on 850. Mönkijässä on lähes kaikki uutta – runko ja jousitus on uusittu kokonaan ja myös moottoriin on tehty isoja muutoksia. Merkittävin suoraan kestävyyteen vaikuttava asia on moottorin ja vaihteiston öljyjen erottaminen toisistaan. (SN)
Ultratecin metsäperävaunussa siirrettävät pankot, etusermi ja akselisto. Ideana on kasata kaikki rakenteet taakse, jolloin kuljetuksen aikana aisa voidaan työntää perävaunuun lastatun mönkijän alle. Näin pärjätään pienemmällä henkilöauton perävaunulla. (SN)
Can-Am Outlanderin uuden mallin alustaa on parannettu. Jousituksen kulmia on muutettu ja eteen on tullut kallistuksenvaimennin. Sähköinen kaasu on saanut kolmeportaisen ohjelmoinnin, minkä ansiosta moottorin reagointia kaasuliipasimen liikkeisiin voidaan muuttaa. Itse kaasuliipasimeen on tullut vastetta, joka poistaa tahattomat kaasun liikkeet. (SN)
Greenmaster-pienkuormainten maahantuoja toi esille hätkähdyttävän kokeilukonseptin. 320F-kuormaajaan oli asennettu omavalmisteiset kumitelastot ja Farma-puutavarakuormain. Yhdistelmään tulee myös kevyt Farma T6 -metsäperävaunu. Kuormainvarustus on pikakiinniteinen ja normaali aisasto on nopeasti asennettavissa takaisin. Paketin hinnaksi ilmoitettiin rengasvarusteisena alkaen 39 000 euroa, alv 0 %. Erikoisuudestaan huolimatta ajatus yhdistää pienkuormain ja puutavarakuormain saattaisi olla toimiva kokonaisuus esimerkiksi erilaisissa materiaalinkäsittelypisteissä. (MS/TH)
Hannu Soukkio on kasvattanut tielanansa varustevalikoimaa kehittämällä täryllä varustetun jyräyksikön. Tärytys toimii traktorin hydrauliikalla. Jyrä on 4-osainen. (UO)
Ruotsissa valmistettava Dala-kahmarilana on nyt Koneosapalvelun mallistossa ja ensimmäiset kappaleet on jo toimitettu asiakkaille. Kahmarilanoja käytetään työmaan varastopaikan tasoittamiseen leimikon loppumisen jälkeen, tai talvella sen avulla saadaan aurattua huoltopiste puhtaaksi lumesta. (TH)
Meramatec esitteli uudet nostoapuvälineet levyjen ja hirsien käsittelyyn. Hirsi-Ässällä hirsien käsittely tapahtuu valmiita tapitusreikiä hyväksi käyttäen ja varmistimena toimivat pikalukolliset hihnat. Molemmat tuotteet ovat CE-hyväksyttyjä nostovälineitä. (TH)
Palonsammutusjärjestelmät ovat osoittaneet tärkeytensä etenkin tämän vuoden kuivuuden vuoksi. Ruotsiin toimitettavassa Jacrac-pienmetsäkoneessa oli säädösten vaatimusten mukainen sammutinjärjestelmä moottoritilalle. Fogmaker-järjestelmä perustuu korkeapaineisen erikoisveden sumuttamiseen palokohteeseen, samalla se jäähdyttää kuumenneita koneen osia. (TH)
Agco Power esitteli dieselgeneraattorimallistonsa. Malliston pienin on 3-sylinterinen 87 A:n nimellisviran tuottava generaattori. Suurin yksikkö on 6-sylinterinen 361 A. Myytävä paketti on täydellinen, sillä se sisältää myös polttoainesäiliön ja ohjausjärjestelmän. (TH)
Puunkaatokauppa.fi tarjoaa leasingkäyttöön tela-alustaista Timberwolf-hakkuria. Veroton viikkovuokra on alkaen 142 euroa ja summa sisältää myös rahtikulut. Hakkurin optimituotos on 16,25 m3/h, syöttöaukon koko on 28 x 21 senttiä. (TH)
Havel-telakiristimestä on nyt saatavilla oma malli kaivukonetelatyyppisille teloille. Sen tartuntakäpälät ovat vahvempaa materiaalia. (TH)
Normaaliin puutavarakouraan puristusliitoksella asennettavien Naarva-kitkentäleukojen rinnalle on tuotu kiinteillä kitkentäpinnoilla varustettu kahmarimalli. Siinä voidaan käyttää leveämpiä tartuntapintoja, koska välyksiä ei ole. (TH)
Waratahin ja John Deere Forestryn osastojen rajalla oli esimerkki FinnMetkon kansainvälisyydestä. Waratahin hakkuupäällä John Deere -kaivukone (Hitachi) oli matkalla Venäjälle. Kyseisen koneen kyljessä oli maininta asiasta, sillä kyseisen markkina-alueen vaatimukset ovat lievemmät kuin Suomessa ja tästä syystä konetta ei myydä Suomeen kuvan varustuksella. (TH)
Suomen tärkein metsä-alan näyttelytapahtuma FinnMetko oli vahvojen uutuuslanseerausten sävyttämä. Vaikka koneiden ulkomuodot olivat monessa tapauksessa tuttuja, oli sisuksiin tullut merkittäviä uudistuksia.
Metsäkoneissa tehokkuuden lisäystä monella tavoin
Tehokkuuden nosto puun korjuussa on saavuttanut Suomessa tason, että koneiden kokoa ei ole järkevää suurentaa. Tehokkuuden parantamiseksi oli tarjolla tietoteknisiä ratkaisuja. Kuormatraktoreiden osalta voimansiirron ja muun rakenteen kehitys mahdollistaa ajonopeuden kasvattamisen.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Harvestereiden kohdalla kehitys vie osittain myös kohti yksinkertaisempia rakenteita. Sellaisissa tilanteessa, jossa ei pystytä hyödyntämään valtavia tehoja, voidaan käyttää hieman yksinkertaistettuja, mutta riittävät ominaisuudet omaavia konemalleja. Esimerkiksi Ponsse Cobra ja Ecologin 550 T-Pro olivat tällaisiä ratkaisuja.
Maarakennus aiempaa vahvemmin mukana
Kokonaisuudessaan FinnMetkossa vieraili kolmen päivän aikana 34 700 vierailijaa, joille tuotteitaan esitteli yli 400 näytteilleasettajaa. Infra-alan hyvä tilanne näkyi myös Jämsässä, sillä mukana oli aiempaa enemmän maarakennusalan toimijoita. Vaikka alueen pohjois-osassa sijaitseva hiekkakuoppa mielletäänkin ”maarakennusmontuksi”, niin suurin osa yrityksistä oli halunnut paikan lähempää pääporttia. Hiekkamontulle olisi mahtunut lisääkin yrityksiä, sillä pientä veren vähyyttä oli alueella havaittavissa. Hakkureita ja murskia tosin oli nähtävillä useita kappaleita.
Jatkossa hiekkakuopan alue lienee eräs näyttelyn kehityskohteista. Alue alkaa olla varsin laaja. Esimerkiksi opasteet voisivat olla hieman selkeämmät – suunnistamista alueella helpottaisivat selkeämmin numeroidut osastot.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Päästömääräysten kiristyminen jatkuu
Päästömääräykset kiristyvät portaittain moottorin teholuokan mukaan vuosina 2019 ja 2020. Muutos näkyi Metkossa muutaman valmistajan osalta, jotka esittelivät jo nyt 5-tason moottoreilla varustettuja koneita.
Ponssella perusteltiin varhaista muutosta sillä, että tason kiristymisellä saadut hyödyt – entistä pienempi polttoaineen kulutus ja parempi vääntö – ovat asiakkaiden käytettävissä jo nyt.
ProSilva oli vaihtanut aikaisemman moottorintoimittajansa
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Cumminsiin. Käyttöön otetut moottorit olivat ymmärrettävästi heti 5-päästötason voimanlähteitä.
Ensi vuonna kiristyvät moottoriteholtaan teholtaan alle 56 ja yli 130 kilowatin tehoisilla dieselmoottoreilla varustetuttujen työkoneiden pakokaasumääräykset. Vuoden 2020 alusta kiristyvät 56–130 kW:n tehoisten maa- ja metsätalouskoneiden päästömääräykset.
Muutos 4-päästöluokasta 5-tasoon tuntuu eniten pienissä, alle 57 kW:n tehoisissa koneissa, koska siellä hypätään saman tien useamman luokan yli. Sama muutos iskee myös generaattoreiden moottoreihin, joilla on ensi vuoden jälkeen oltava samat päästökilkkeet kuin työkoneissa.
Vitosluokkaan siirtyminen ei useimmissa moottoreissa näy päällepäin, sillä useimmat tällä hetkellä käytössä olevat moottorit ovat jo ns. Stage 5 -ready -malleja, joiden osalta seuraava päästötaso saavutetaan esim. vaihtamalla partikkelisuodatin tehokkaampaan ja muuttamallla moottorinohjausyksikön ohjelmointia.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Tommi Hakala, Seppo Nykänen, Uolevi Oristo, Timo Rintakoski, Mikael Sammatti, Arto Turpeinen