Rakennusala digitalisoituu
Intermat-näyttelyssä oli selvästi havaittavissa, kuinka uudet teknologiat valtaavat alaa. Koneohjausjärjestelmien toimittajia on yhä enemmän myös Euroopassa ja konevalmistajat tarjoavat myös omia ratkaisujaan. Droneille ollaan kehittämässä runsaasti uusia sovelluksia, joilla työmaita voidaan mallintaa ja hyödyntää jo suunnitteluvaiheissa. Myös Euroopan rakennuskonejärjestö CECE käynnisti oman digitalisaatioprojektinsa, jonka tavoitteena tehostaa rakennusprojektiketjua maailmanlaajuisesti.
Eräs kotimaisista palveluntarjoajista on Infrakit, jonka pilvipalvelu yhdistää työn suunnittelun CAD-ohjelmat ja työmaan koneohjaus- sekä mittalaitteet yhteen pakettiin. Käytännössä tämä tarkoittaa työn suunnittelun ja toteutumisen seurantaa reaaliajassa, jolla saavutetaan parempi laatu ja kustannussäästöjä. Yrityksen Pasi Joensuu kertoo, että ala tuo runsaasti mahdollisuuksia kotimaisille toimijoille. ”Suomi on uuden tekniikan hyödyntämisessä 10 vuotta edellä muuta Eurooppaa. Uskonkin, että tämä antaa ponnahduslaudan kansainvälistymiseen runsaalle joukolle suomalaisyrityksiä”, Joensuu kertoo.
Arto Turpeinen
Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Herlevi Pulling Team: Uutta vetovoimaa radalle
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Okra 2023: Ennätysmäärä kalustoa ja paljon tarjouksia, mutta maatalouskonekaupassa on epävarmuustekijöitä
- Koneurakointi Karvola on urakoinnin monialayritys – ELY:n teitä ajetaan Haapavedelle saakka
- Mahdollisuus löytöihin - Konehuutokauppa Tampereella
- Puolan maatalous numeroina