Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Nobel-palkittua teknologiaa navettaan

DeLaval on nyt tuonut markkinoille uudet CL6000- ja CL9000-led-valot, joissa on kotieläinmarkkinoilla ennen näkemätöntä tekniikkaa. Osa led-polttimoista on vuonna 2014 fysiikan Nobel-palkinnon tuoneen tekniikan mukaisesti rakennettuja. Näiden sinisten ledien etuna on se, että ne tuottavat sinisen valon aallonpituuksia huomattavasti aiempaa pienemmällä energiankulutuksella. Aiemmin sininen valo tuotettiin yhdistelemällä eri värejä.

Sininen valo on erityisen merkittävää lehmän tuotokselle, sillä se aktivoi eläimen kehoa valmistamaan maitotuotosta säännösteleviä hormoneja ja estää melatoniinin valmistuksen. Maitotuotoksen ja levon suhteen kultainen keskitie on 16 tuntia sinistä ”päivänvaloa” ja 8 tuntia pimeää. Valaisimissa on lisäksi työn tekoa ja tarkkailua varten vaalean valon aallonpituusalue, joka ei häiritse lehmien lepoa.

BSC-järjestelmäohjaimen avulla valaistusjärjestelmä saadaan noudattamaan haluttua aikataulua. Järjestelmä tunnistaa ulkoa tulevan valon määrän, ja tämän tiedon perusteella valaistustehoa säädetään sopivaksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

CL-sarjan valoissa on myös DeLavalin patentoimat optiset linssit jokaisen led-polttimon päällä. BatWing-teknologian nimellä kulkevan ”lepakonsiipi”-kuvion ansiosta valokeila on leveä ja valaistusvoimakkuus tasainen, joten valoja voidaan ripustaa harvempaan.

DeLaval optimoi valojen määrän ja sijainnin valaistussuunitelman avulla, joka tehdään navetan piirrustusten perusteella. Näyttelyssä esimerkkinä oli tehty laskelma yhden lypsyrobotin navetalle, jonka leveys on 23, pituus 48 ja harjakorkeus 6,3 metriä. Täydellä teholla virrankulutus on yhteensä 1 800 W. Hintaa kyseiselle täysautomaattiselle järjestelmälle kertyy noin 10 000 euroa (alv 0 %).

Tuomas Anttila