Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Puontin peltopäivät 2022 osoittivat, että työnäytöksiä tarvitaan — Salossa oli esillä monipuolisesti peltokoneita

Salossa 20.8. järjestettyjen Puontin Peltopäivien työnäytöksissä ja osastoilla esiteltiin viljan sekä öljy- ja palkokasvien viljelyssä tarvittavia koneita, laitteita ja palveluita. Maksuttomaan tilaisuuteen osallistui arviolta 2 000–2 400 henkeä.
Työnäytökset ovat erinomainen tapa esitellä uusia ja harvinaisia menetelmiä, sillä sananlaskun mukaan suomalainen ei usko ennen kuin näkee. Automaattiohjaus helpottaa työtä ja pitää vaot suorina, vaikka traktorin toiset pyörät eivät enää kulje vaossa vaan nekin ovat sängellä.
Työnäytökset ovat erinomainen tapa esitellä uusia ja harvinaisia menetelmiä, sillä sananlaskun mukaan suomalainen ei usko ennen kuin näkee. Automaattiohjaus helpottaa työtä ja pitää vaot suorina, vaikka traktorin toiset pyörät eivät enää kulje vaossa vaan nekin ovat sängellä. Kuva: Uolevi Oristo

Puontin peltopäivät 2022

  • Vilja- ja öljykasvien viljelyn koneita, laitteita ja palveluita
  • Kaikille alan ammattilaisille avoin ja yleisölle maksuton tapahtuma
  • Työkoneiden ja leikkuupuimureiden työnäytöksiä
  • Järjestäjänä Puontin tilan viljelijä, maatalousyrittäjä Mika Äijälä yhteistyökumppaneineen

Peltopäivät järjesti Mika Äijälä yhteistyökumppaneineen, koska tilaisuuden aiemmin järjestänyt Salon Seudun Osuuskauppa vetäytyi maatalouskaupasta. Nyt Puontin Peltopäivä -tapahtuma oli avoin kaikille maatalousalan toimijoille. Näytteilleasettajia ja tapahtuman yhteistyökumppaneita oli 31. ”Tarjoilujen järjestäminen ja pysäköinninvalvonta oli ulkoistettu lähiseudun järjestöille, mutta metrilakun myyjiä ei tapahtumassa ollut”, kertoi Mikä Äijälä.

Mikä Äijälä on viljellyt Puontin tilan peltoja jo 15 vuotta, mikä helpotti tapatuman käytännön järjestelyjen tekoa. Tapahtuman luonteen vuoksi lopullisen päivämäärän lukkoon lyöminen jää viime tinkaan. Pelloille kylvettiin viime syksynä syysvehnää, mutta talvituhojen vuoksi syysvehnän tilalle jouduttiin keväällä kylvämään ohraa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Seppo Kuisma on kehittänyt pitkään salaojakonetta, joka voidaan kytkeä työkoneen tavoin portaattomalla voimansiirrolla varustetun traktorin perään ja siirtää ajamalla työmaalta toiselle. Kire-salaojakone on uudistettu malli Ketju-Mara salaojakoneesta, jonka mallioikeudet Kuisma on hankkinut.
Seppo Kuisma on kehittänyt pitkään salaojakonetta, joka voidaan kytkeä työkoneen tavoin portaattomalla voimansiirrolla varustetun traktorin perään ja siirtää ajamalla työmaalta toiselle. Kire-salaojakone on uudistettu malli Ketju-Mara salaojakoneesta, jonka mallioikeudet Kuisma on hankkinut.  Kuva: Uolevi Oristo

Viljelymenetelmät kehittyvät nopeasti

Lähes kaikki lounaisessa Suomessa toimivat koneliikkeet osallistuivat tapahtumaan siitä huolimatta, että Nivalassa järjestettiin samaan aikaan nurmiviljelyn ja karjatalousalan koneisiin painottunut maaseutunäyttely.

Koneliikkeiden lisäksi maatalouden neuvonta sekä palvelujen tarjoajat ja urakoitsijat esittelivät toimintaansa. Wihurilla ja AgriToukola Machinery Oy:llä oli yhteinen osasto, jossa John Deeren traktorit olivat Bednarin työkoneiden veturina. Lantmännen Agron koneet liikkuivat pääasiassa Valtran ja Fendtin voimin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Useimmat tilat ja yrittäjät ovat muuttaneet viljan- ja öljykasvien muokkaus- ja kylvömenetelmänsä täysin reilussa kymmenessä vuodessa, mikä näkyi näyttelyn ja työnäytösten konevalikoimassa. Samaten talven yli pidettävän kasvi- tai sänkipeitteisyys näkyi kalustossa: työnäytöksessä oli nähtävillä vain yksi kyntöauroilla varustettu traktori, mutta oljen ja sängen silppuamiseen tarkoitettuja kelamurskaimia oli esillä kaksin kappalein.

Puontin Peltopäivien osastot oli sijoitettu keskeiselle paikalle työnäytösalueen keskellä kulkevan peltotien varteen. Koneliikkeiden lisäksi mukana oli neuvonnan, koulutuksen, rahoituksen, vakuutusalan, järjestöjen ja eri hankkeiden osastoja.
Puontin Peltopäivien osastot oli sijoitettu keskeiselle paikalle työnäytösalueen keskellä kulkevan peltotien varteen. Koneliikkeiden lisäksi mukana oli neuvonnan, koulutuksen, rahoituksen, vakuutusalan, järjestöjen ja eri hankkeiden osastoja.  Kuva: Uolevi Oristo
Koneyrittäjät esittelivät kalustoaan ja palveluitaan. Kipsikäsittelyllä voidaan vähentää merkittävästi pintamaan eroosiota sekä fosforin ja hiilen huuhtoutumista pelloilta. Urakoitsijat ovat onneksi panostaneet traktorivetoiseen ja riittävällä rengastuksella varustettuun levityskalustoon.
Koneyrittäjät esittelivät kalustoaan ja palveluitaan. Kipsikäsittelyllä voidaan vähentää merkittävästi pintamaan eroosiota sekä fosforin ja hiilen huuhtoutumista pelloilta. Urakoitsijat ovat onneksi panostaneet traktorivetoiseen ja riittävällä rengastuksella varustettuun levityskalustoon. Kuva: Uolevi Oristo
Lemken Juvel 7 -auran vetolaitteen säätövara on  niin laaja, että vetotraktorin pyörät voivat olla joko tavanomaiseen tapaan vaossa tai sängellä. Sängellä ajettaessa traktorissa voidaan käyttää leveitä renkaita, mikä vähentää 5-teräisen nostolaiteauran aiheuttamaa tiivistymistä. Traktorissa on oltava automaattiohjaus, jotta työn jälki pysyy jatkuvasti samana. (Turun Konekeskus)
Lemken Juvel 7 -auran vetolaitteen säätövara on niin laaja, että vetotraktorin pyörät voivat olla joko tavanomaiseen tapaan vaossa tai sängellä. Sängellä ajettaessa traktorissa voidaan käyttää leveitä renkaita, mikä vähentää 5-teräisen nostolaiteauran aiheuttamaa tiivistymistä. Traktorissa on oltava automaattiohjaus, jotta työn jälki pysyy jatkuvasti samana. (Turun Konekeskus)  Kuva: Uolevi Oristo
Massey Ferguson Ideal 8 on kahdella roottorilla varustettu puimuri, jonka vakiopöydän leveys on 12,1 m ja säiliön tilavuus 17,1 m³. MAN-moottorin iskutilavuus on 12,4 litraa ja teho on 538 hevosvoimaa. Telat ovat Suomen olosuhteissa tarpeellinen varuste. Suomessa MF puimureita myy Turun Konekeskus Oy.
Massey Ferguson Ideal 8 on kahdella roottorilla varustettu puimuri, jonka vakiopöydän leveys on 12,1 m ja säiliön tilavuus 17,1 m³. MAN-moottorin iskutilavuus on 12,4 litraa ja teho on 538 hevosvoimaa. Telat ovat Suomen olosuhteissa tarpeellinen varuste. Suomessa MF puimureita myy Turun Konekeskus Oy. Kuva: Uolevi Oristo
Claas TerraTrac 960 traktori (esittely Koneviesti 10, 13.7.2022) veti Väderstad Swift-kultivaattoria. Swiftin piikit ovat neljässä rivissä, pyöreitä runkopalkkeja on 2. Jälkiäkeessä oli 9,5x 45 mm Tiller-piikit, jotka tasaavat piikkien jäljen tehokkaammin kuin perinteinen jälkiäes. (Hankkija)
Claas TerraTrac 960 traktori (esittely Koneviesti 10, 13.7.2022) veti Väderstad Swift-kultivaattoria. Swiftin piikit ovat neljässä rivissä, pyöreitä runkopalkkeja on 2. Jälkiäkeessä oli 9,5x 45 mm Tiller-piikit, jotka tasaavat piikkien jäljen tehokkaammin kuin perinteinen jälkiäes. (Hankkija)  

Viljan sekä öljy- ja palkokasvien viljelytapahtumia tarvitaan

Puontin Peltopäivillä oli koronan aiheuttaman näyttelytauon vuoksi runsaasti uusia malleja.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Muokkaus- ja kylvökoneiden lisäksi mukana oli Horschin ja Amazonen kasvinsuojeluruiskut. Kasvinsuojeluruiskujen tekniikka kehittyy nopeasti. Suutinvälin pienentäminen 25 sentiin mahdollistaa ruiskutuksen hyvin läheltä kasvustoa, mikä vähentää tuulikulkeumaa. Samalla kuitenkin puomin korkeuden säädöltä ja heilunnan vakautukselta vaaditaan entistä enemmän, mitä Amazone ja Horsch Leeb esittelivät näytöksessä.

Muokkaus- ja kylvökoneiden työnäytökset järjestettiin kaksi kertaa, puintinäytös oli klo 13. Puintinäytöksessä oli mukana 7 puimuria, jotka edustivat viittä eri merkkiä. John Deere, Fendt ja Sampo olivat mukana yhdellä ja Claas ja Massey Ferguson kahdella puimurilla. Näytös kuvasi hyvin puimureiden koon kasvua: keskikokoisessa puimurissa on nykyään vähintään 6 m leikkuupöytä ja noin 300 hv:n moottoriteho. Isojen puimureiden painot ovat yli 20 tonnia, minkä vuoksi kolme puimuria seitsemästä oli varustettu teloilla.

Automatiikka helpottaa puimurin ajoa, mutta perussäätöjen on oltava olosuhteisiin sopivat. Säätöjen on oltava kohdallaan, jotta leveä pöytä toimii matalassa kasvustossa odotusten mukaisesti. Siksi puinti ei aina suju kylmiltään, mikä nähtiin sekä tapahtuman harjoitusten että näytöksen aikana.

Kaikki haastattelemani näytteilleasettajat arvostivat mahdollisuutta esitellä koneita pellolla käytännön olosuhteissa. Kävijöitä olisi saanut olla enemmän, mutta hyvä sää ja seuraavalle päivälle luvatut sateet vähensivät jonkin verran yleisömäärää.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maatalouden työmenetelmiä ja tapoja on ilmaston, sään ja markkinatilanteiden vuoksi pystyttävä muuttamaan nopeasti jopa kasvukauden aikana. Uusia ideoita tarvitaan, minkä vuoksi käytännön olosuhteilla järjestetyillä työnäytöksillä on muutakin kuin sosiaalista merkitystä.

Kuvassa Bednarin valmistama olkiäkeen piikkien eteen asennettu oljen ja sängen murskauskela. Sänkiäestys levittää silputun oljen ja ruumenet tasaisesti pellon pinnalle ja sekoittaa mullassa olevia hajottajabakteereita pellon pinnalla oleviin kasvuston jätteisiin, mikä nopeuttaa niiden hajoamista. (AgriToukola Oy)
Kuvassa Bednarin valmistama olkiäkeen piikkien eteen asennettu oljen ja sängen murskauskela. Sänkiäestys levittää silputun oljen ja ruumenet tasaisesti pellon pinnalle ja sekoittaa mullassa olevia hajottajabakteereita pellon pinnalla oleviin kasvuston jätteisiin, mikä nopeuttaa niiden hajoamista. (AgriToukola Oy) Kuva: Uolevi Oristo
Etu- tai takanostolaitteisiin kiinnitettävän Horsch Cultro -murskaimen kela katkoo olkea ja sekoittaa pellon pinnalla olevia ruumenia, jotta ne leviävät tasaisesti. Kelaa voidaan käyttää joko kultivaattorin kanssa tai yksinään korsien ja ruumenten sekoittamiseen pellon pintakerrokseen. (Turun Konekeskus)
Etu- tai takanostolaitteisiin kiinnitettävän Horsch Cultro -murskaimen kela katkoo olkea ja sekoittaa pellon pinnalla olevia ruumenia, jotta ne leviävät tasaisesti. Kelaa voidaan käyttää joko kultivaattorin kanssa tai yksinään korsien ja ruumenten sekoittamiseen pellon pintakerrokseen. (Turun Konekeskus) Kuva: Uolevi Oristo
Piensiementen kylvölaitteella varustettu Tume R 640 L -lapiorullaäes on korkean ajonopeuden ansiosta tehokas laite heinä- ja kerääjäkasvien kylvöön kevyillä mailla. 6,4 m leveän mallin paino on 1800 kg ja vetotehon tarve vähintään 115 kW. Teräristikoiden akseleissa on jousitus ja voideltavat kuulalaakerit. (Tume-Agri Oy)
Piensiementen kylvölaitteella varustettu Tume R 640 L -lapiorullaäes on korkean ajonopeuden ansiosta tehokas laite heinä- ja kerääjäkasvien kylvöön kevyillä mailla. 6,4 m leveän mallin paino on 1800 kg ja vetotehon tarve vähintään 115 kW. Teräristikoiden akseleissa on jousitus ja voideltavat kuulalaakerit. (Tume-Agri Oy)  Kuva: Uolevi Oristo
Kuhn Cultimer L 5000 kultivaattorin työleveys on tyyppinumeron mukaisesti 5 m. Kuhnin muokkaus- ja heinäkoneet kuulutuvat Lantmännen Agron tuotevalikoimaan. Vetokoneena oli Fendt 942 Vario -traktori, jonka teho on 415 hevosvoimaa. Portaattomassa Vario TA 300 -voimansiirrossa on vain 1 nopeusalue.
Kuhn Cultimer L 5000 kultivaattorin työleveys on tyyppinumeron mukaisesti 5 m. Kuhnin muokkaus- ja heinäkoneet kuulutuvat Lantmännen Agron tuotevalikoimaan. Vetokoneena oli Fendt 942 Vario -traktori, jonka teho on 415 hevosvoimaa. Portaattomassa Vario TA 300 -voimansiirrossa on vain 1 nopeusalue.  Kuva: Uolevi Oristo
Cenio on Amazonen uusi kevyt kultivaattorimallisto. Kolme metriä leveä Cenion tehosuositus on kohtuulliset 105 hv. Piikit on jaettu kolmelle riville, laukaisimissa on kierrejouset. Työsyvyys voi olla 5-25 cm ja nopeus 8-15 km/h. Piikin kärki- ja jyrävalikoima on runsas. Hinnat alkaen 14 900 €. (Hankkija)
Cenio on Amazonen uusi kevyt kultivaattorimallisto. Kolme metriä leveä Cenion tehosuositus on kohtuulliset 105 hv. Piikit on jaettu kolmelle riville, laukaisimissa on kierrejouset. Työsyvyys voi olla 5-25 cm ja nopeus 8-15 km/h. Piikin kärki- ja jyrävalikoima on runsas. Hinnat alkaen 14 900 €. (Hankkija) Kuva: Uolevi Oristo
Lunde Biorotor on tarkoitettu luomutiloille rikkakasvien mekaaniseen torjuntaan. Työkoneessa Hardoxista valmistetut 8 mm piikit, jotka heittävät terien irrottaman maan korkealle ilmaan. Juuret jäävät pudotessaan pellon pinnalle kuivumaan. Työsyvyys voi olla jopa 25 cm ja nopeus 10 km/h. (AgriToukola Machinery Oy)
Lunde Biorotor on tarkoitettu luomutiloille rikkakasvien mekaaniseen torjuntaan. Työkoneessa Hardoxista valmistetut 8 mm piikit, jotka heittävät terien irrottaman maan korkealle ilmaan. Juuret jäävät pudotessaan pellon pinnalle kuivumaan. Työsyvyys voi olla jopa 25 cm ja nopeus 10 km/h. (AgriToukola Machinery Oy) Kuva: Uolevi Oristo