
Kelekkamessut 2016: Uusia kelkkamerkkejä ja ennätysmäärä yleisöä
Kelkkamessuilla oli paljon nähtävää. Pitkästä aikaa esillä oli myös uusia kelkkamerkkejä. Tosin aivan uusia oli vain kaksi ja molemmat venäläisiä. Sumeko on aloittanut Stels Wiking -kelkkojen maahantuonnin. Venäläinen Taiga yrittää uudelleen Suomen markkinoille Masco Oy:n toimesta. Todella raskas moottorireki Alpina on vuosien tauon jälkeen taas tarjolla.
Isot valmistajat olivat tuoneet mallistonsa laajasti esille. Kiinnostavimmat uutuuden löytyivät Yamahan ja Arctic Catin osastoilta – uudet turbomallit, joita ei kevään esittelyissä vielä ollut saatavilla koeajoon. Yamahalla oli konepeitto auki ja alta paljastui tiiviisti pakattu kokonaisuus jossa turboahdin on sijoitettu äänenvaimentaja yläpuolelle, hieman erilleen muusta tekniikasta. Lämmöntuotanto on putkistossa ja turbossa runsasta, joten jäähdytykseen on jouduttu paneutumaan huolella. Välijäähdytin on sijoitettu aivan keulaan puskurin taakse. Turbolla varustetut kelkat tottelevat Sidewinder-tyyppinimeä ja ahdetusta moottorista löytyy 180 hv. Arctic Catin vastaavat mallit ovat teknisesti hyvin pitkälti samanlaisia, eroja on moottorinohjauksessa ja voimansiirrossa.
Lynxillä oli ensimmäistä kertaa esillä oikea leveiden 60 cm telamattoisten kelkkojen kunkku, Army 800 Ranger. Kelkka on suunniteltu äärioloihin, jossa voima ei saa loppua kesken.
Venäläiset kelkat tulivat ryminällä näyttelyyn, merkkejä oli kolme: Stels Wiking, Taiga ja Irbis. Näistä ainoastaan Irbis ja Taigan kaksi pienintä mallia ovat omannäköisiään, kaikki muut ovat enemmän tai vähemmän BRP:n kelkkojen kopioita.
Irbis on oikea venäläisen ajatusmaailman perikuva. Kelkka purkaantuu helposti kolmeen osaan ja voidaan kuljettaa Ladan peräkontissa ajelupaikalle. Suurin käyttäjäkunta venäjällä lienee kalastajat, jotka tarvitsevat helposti kuljetettavaa kevyttä kelkkaa pieniin ajoihin. Tässä ollaan nyt palaamassa kelkkailun juurille, länsimaisia esikuvia ovat ainakin Larven ja pikku Terhi.
Muut venäläiset ovatkin sitten raskasta kalustoa, telamattojen leveydet 50–60 cm ja pituus 396 cm. Kelkkojen tekniikasta on hieman vaikea sanoa mitään pelkän näyttelyn perusteella, mutta sellainen mielikuva joka oli aikaisemmin venäläisestä tuotteesta ei kyllä täyttynyt. Työnjälki oli kohtalaisen siistiä ja hinnat asiallisella tasolla. Tosin Polariksen Widetrack 550 ja Artic Catin Bearcat 570 liikkuvat kohtalaisen lähellä hinnallisesti, joten laadunkin täytyy olla kohdallaan jos venäläiskelkkoja myydä aiotaan.
Hyötykäyttöpuolella suurin uutuus oli ehdottomasti Alpine ja siihen saatavat lisävarusteet. Alpine ei ole enää moottorikelkka vaan moottorireki, joka on saatu nyt rekisteröityä, aikaisemmin se ei ole ollut madollista. Ajokki asettuu luontevasti moottorikelkan ja raskaan latukoneen välimaastoon, vaikka hintaa peruskoneella on noin 30 000 on se isompiin koneisiin verrattuna edullinen. Alpineen saatava lisävarustesarja on mielenkiintoinen, etenkin reittilana jolla saadaan syntymään luistelu-uraa tai latu-uraa tarpeen mukaan. Lanassa on yksi uutuus, jota ei aikaisemmin ole ollut tarjolla: sähkökäyttöinen vibramurskain. Uraterien edessä on niittokoneen terälaput pystyssä murskainterinä ja latuhöylän rungon päällä on vibraattori, jolla murskattu lumi tampataan tehokkaasti. Valmistajan mukaan latu on heti hiihtovalmis. Lisäksi on tarjolla jopa 9-paikkainen henkilökuljetusreki, sekä loukkaantuneen henkilön kuljetusteline, joka pysyy ajon aikana sähköisen vakaimen ansiosta oikeassa asennossa.










Osaston luetuimmat
- Tayga-moottorikelkat - Suoraan Volgan rannalta
- Agritechnicassa metsävarusteet vähissä, mutta bioenergian tarjonta monipuolista
- Patu – isältä pojalle
- Kaikkiruokainen kotimainen - Vanhat Valmetit ry 10 vuotta
- Hyötykelkat pitäneet tehtaan Suomessa - Lynx 50 vuotta
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- SkogsElmia -näyttely 2011, osa 2: Omatoimisen puunkorjaajan onnela