
Peltorobottikisat Englannissa - Field Robot Event 2017






Harper Adams -yliopisto järjestää peltohallissa peltokoneiden opetusta ympäri vuoden ja hallia voidaan käyttää maanmuokkauskoneiden tutkimiseen vakio-olosuhteissa. Tällä kertaa opiskelijarobottien formulakisat käytiin poikkeuksellisesti katon alla peltohallissa, johon oli istutettu maissintaimia ruukkuineen.
Peltorobottikilpailussa oli neljä kilpailutehtävää, joissa robottien toimivuutta mitattiin. Ensimmäisessä tehtävässä testattiin robottien perusnavigointikykyä maissirivien välissä perinteiseen tapaan, mutta toisessa tehtävässä rata oli huomattavasti haastavampi. Tällä kertaa robottien automaattisuus oli ajonopeutta huomattavasti tärkeämpää ja huonosti käyttäytyneet robotit eivät pärjänneet.
Kolmannessa tehtävässä robottien tehtävänä oli tunnistaa pellolla ajaessaan rikkakasveja ja tehdä niistä kartta. Vaihtoehtoisesti tehtävässä olisi saanut käyttää myös autonomista dronea kartan tekemiseen alle 4 m korkeudelta. Koska GPS:n käyttö oli kielletty, ja laitteen piti toimia ilman kauko-ohjausta, mikään joukkue ei kuitenkaan ollut valinnut tätä teknologiaa.
Neljäs tehtävä oli jatkoa kolmannelle tehtävälle – edellisessä tehtävässä syntyneen kartan perusteella robottien piti käydä täsmäruiskuttamassa rikkakasvit. Lisäksi kilpailussa oli perinteiseen tapaan Freestyle-tehtävä, jossa joukkueet saivat esitellä mitä muuta taitoja robotti osaa. Tuomaristo arvosteli suoritukset perustuen agronomiseen merkitykseen, teknologiseen vaikeustasoon ja suorituspisteisiin.
Aalto-yliopiston joukkue
Aalto-yliopiston opiskelijoista koostunut suomalaisjoukkue aloitti valmistautumisen kilpailuun tammikuussa 2017 osana koneenrakennuksen ja automaation opintokursseja. Tällä kertaa opiskelijajoukkue sai edellisvuotisen valmiin robotin käyttöönsä ja tehtävänä oli parantaa tiettyjä koneen osia sekä kehittää robotin autonomisen toiminnan ohjelmisto.
Autonomiseen liikkumiseen tarvitaan antureita, jotka mittaavat ympäristöä. Mittaustiedon perusteella opiskelijoiden ohjelmoimat algoritmit kartoittavat robotin ympäristöä. Robotissa sijaintia mittaavat edessä olevan laserskannerin ja maston päässä olevan kääntyvän kameran lisäksi jokaisessa nurkassa olevat ultraäänianturit. Robotin sisällä on liikettä ja kulmanopeutta aistiva anturipaketti. Nelipyöräohjaukseen ja nelivetoon perustuva sähköinen voimansiirto tottelee navigointialgoritmia, jonka perusteella robotti kulkee ympäristöstään tekemien johtopäätösten mukaan.
UniCorniksi nimetyn robotin ohjelmistot olivat lentokoneeseen astuttaessa vielä kehitysvaiheessa, joten odotukset kilpailumenestyksestä eivät olleet korkealla. Kuitenkin kilpailupaikalla joukkue sai viritettyä navigointialgoritmit sellaiseen kuntoon, että ensimmäisestä ja toisesta tehtävästä robotti suoriutui täydellisesti eli robotti ajoi radan täysin ilman apua molemmissa tehtävissä. Ensimmäisestä tehtävästä tuli kolmas sija ja toisesta tehtävästä voitto.
Joukkue oli valmistautunut pitkään kolmanteen ja neljänteen tehtävään, mutta robotin ohjelmisto ei kovasta yrityksestä huolimatta ollut kilpailutehtävän alkaessa siinä kunnossa, että joukkue olisi halunnut osallistua kilpailutehtäviin. Ensimmäisten tehtävien erinomaisesta suorituksesta huolimatta kokonaissijoitus kilpailussa jäi siten vaatimattomaksi.
Freestylessa innovaatioita
Freestyle-tehtävässä joukkueiden tehtävänä oli esitellä ideoitaan siitä, mitä muuta robotit voivat tehdä. Suomen UniCorn-joukkue oli rakentanut robotin perään metallinpaljastimen, jolla voidaan etsiä maaperässä olevia esineitä. Metallinpaljastimen elektroniikka oli joukkueen suunnittelema ja valmistama. Laitteen runko oli valmistettu 3D-tulostimella muovista ja metallintunnistamiseen tarvittava käämi oli kiedottu sen ympärille.
Kilpailussa joukkue hautasi peltoon mm. nostolaitteen tappeja, hevosenkenkiä ja alumiiniromua. Demonstraatiossa robotin perässä kulkenut joukkueen edustaja kaivoi lapiolla pellosta esineet robotin annettua äänimerkin. Kaikki peltohalliin hukatut osat löytyivät, mukaan lukien yksisarvisen kadonneet kengät. Tällä Freestyle-demonstraatiolla heltisi kuitenkin vasta jaettu kolmas sija.
Kokonaiskilpailun voitti Karlsruhen opiskelijajoukkue ja kolme parasta joukkuetta edustivat saksalaisia yliopistoja. Kilpailuun osallistui yhteensä 13 joukkuetta, joista kaukaisimmat olivat Meksikosta, Sloveniasta ja Puolasta.
UniCorn-joukkuetta tukivat AG- CO/Valtra, Koneviesti, SICK, Laserle ja Henry Fordin säätiö.
Osaston luetuimmat
- Valtran Suolahden tehtaalla tuotantoa kehitetään portaittain, jotta tuotantomääriä saadaan kasvatettua – yhden traktorin valmistusaika on noin kahdeksan tuntia
- Maxpossa oli laitteita moneen tarkoitukseen – lisää Maxpo-uutuuksia esittelyssä
- Video: Antti Linna kertoo, miten moottoritekniikka on kehittynyt turboahtimen ja päästörajoitusten myötä – ”Dieselmoottoria tullaan hyödyntämään vielä pitkään tulevaisuudessa”
- Seinäjoella toimiva HC Petersen Finland Oy toimittaa Zetor- ja Deutz-traktoreiden varaosa Pohjoismaihin – varaosavarastossa osia myös yli 70-vuotiaisiin traktoreihin
- Kymen Linjaraivauksella on raivauskäytössään monipuolista konekalustoa – yrityksen omistaman välineistön merkitys korostuu haasteellisissa kohteissa
- Sleipner Finland Oy – 500 tonnia kumipyörille
- Huonon kesän hyviä koneita - Masinistikesä 2017