Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kumiteloilla maaperää säästävämpää kuljetusta - Skogsforsk tutkii kumitelastollisia kuormatraktoreita

Ruotsalainen tutkimuslaitos Skogforsk on mukana kahdessa tutkimusprojektissa, joissa kuormatraktoreihin on asennettu täyskumiset telastot. Tarkoituksena on tutkia kumitelaston maastoystävällisyyttä, sekä vaikutusta kuljettajan ajomukavuuteen.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Talven 2015-2016 aikana tutkimuksessa käytettiin Komatsu 845 -kuormatraktorista muokattua yksilöä. Koneeseen oli asennettu normaalien telien paikoille BAE Systems Hägglunds -valmisteiset kumitelastot. Ne toimivat kuten perinteinen teli, eli sallivat koko telaston keinumisen. Nyt syksyllä 2016 valmistuu toinen versio, jossa Ponsse Buffalo -kuormatraktoriin asennetaan päistään kiinteästi runkoon liitetyt telastot, joiden välipyörästöt ovat itsenäisesti keinuvia.

Tässä projektissa OnTrack -telaston on toteuttanut Konstholmen AB. Kokeilukoneessa käytettävät telat ovat vastaavat kuin teladumppereissa. Ponsse-kokeilukonetta on jo ajettu teisteissä Ruotsissa normaalina pyöräversiona ja seuraavaksi se toimitetaan Suomeen telojen asennusta varten. Sen jälkeen koneen suorituskykyä ja ominaisuuksia mitataan radalla ja lopuksi koneella on tarkoitus työskennellä metsässä vuoden ajan.

Kumitelastojen vaikutusta maaperän kulumiseen verrataan perinteisen kuormatraktorin pyörien rautateloihin. Telastojen käytöllä pyritään vähentämään maaperään syntyviä vaurioita, sekä lisätä kuormatraktorin tuottavuutta, ajonopeuden nostamisella. Kumitelaston elastisuuden vaikutusta kuljettajaan kohdistuviin tärinäarvoihin seurataan myös tutkimuksessa.

"Meillä on syytä uskoa, että kumitelakoneita voidaan ajaa nopeammin kuin pyöräkoneita, mikä vähentää puutavaran maastokuljetuskustannuksia", toteaa Skogforskin tutkija Björn Löfgren. Uuden konetyypin arvioidaan sopivan täydentämään pyöräalustaisilla koneilla tapahtuvaa korjuuta.