Väderstadilta uusi kylvökone – Proceed-kylvökone tulee markkinoille 2023

Väderstadin uusi kylvökonemalli, Proceed, on suunniteltu useimpien peltokasvien kylvöön. Sillä pystytään kylvämään yhtä hyvin vilja-, öljy- ja palkokasveja kuin maissia ja sokerijuurikastakin, yhtiö lupaa.
Proceed-kylvökone on Väderstadin uutuuskone, joka soveltuu monien eri kasvien kylvöön.
Proceed-kylvökone on Väderstadin uutuuskone, joka soveltuu monien eri kasvien kylvöön. Kuva: Valmistaja
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
Proceedin kylvöjälki on tarkka, millä pyritään hyvään itävyyteen ja tasaiseen orastuvuuteen. Tarkkuuskylvökoneista tutulla tekniikalla on kenttäkokeissa pystytty laskemaan siemenmäärää tuntuvasti sadon määrän kärsimättä.
Proceedin kylvöjälki on tarkka, millä pyritään hyvään itävyyteen ja tasaiseen orastuvuuteen. Tarkkuuskylvökoneista tutulla tekniikalla on kenttäkokeissa pystytty laskemaan siemenmäärää tuntuvasti sadon määrän kärsimättä. Kuva: Valmistaja
Proceedin kylvöyksikkö koostuu etummaisena olevasta kannatuspyörästä, kylvöalustaa muokkaavista lautasista sekä kaksoiskiekkotyyppisestä vantaasta. Takimmaisena ovat siemenrivin tiivistävät painatuspyörät.
Proceedin kylvöyksikkö koostuu etummaisena olevasta kannatuspyörästä, kylvöalustaa muokkaavista lautasista sekä kaksoiskiekkotyyppisestä vantaasta. Takimmaisena ovat siemenrivin tiivistävät painatuspyörät. Kuva: Valmistaja

Väderstad julkisti uuden kylvökonemallinsa, Proceedin joulukuun alussa. Proceed soveltuu pienin teknisin muutoksin niin viljojen kuin muidenkin puitavien ja peltokasvien kylvöön. Lisäksi sillä voidaan kylvää myös sokerijuurikasta, Väderstadilta kerrotaan.

”Proceed soveltuu piensiementen millimetrin tarkkaan kylvöön ja sillä saavutetaan merkittäviä sadonlisäyksiä”, sanoo Väderstadin myynnin ja markkinoinnin johtaja Mattias Hovnert.

Väderstad on tehnyt Proceedilla kenttäkokeita Skandinavian lisäksi Pohjois-Saksassa sekä Iso-Britanniassa, ja kokeet ovat osoittaneet menetelmän toimivuuden. Siemenmäärää on voitu pudottaa puoleen satomäärän kärsimättä, Hovnert sanoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Esimerkiksi Väderstadin tekemissä syysvehnän kylvökokeissa on käytetty siemenmääränä 150 itävää siementä neliömetrille ja sillä on saatu merkittäviä lisäyksiä kasvikohtaisen biomassan, juurimassan ja versojen määrissä.

Tarkka kylvö avainasemassa

Proceed on selkeästi isojen pinta-alojen kone ja se rakentuu kolmesta osasta. Lannoitesäiliö asennetaan traktorin keulalle ja siemensäiliö on traktorin takana. Varsinaisen työn tekevä kylvöyksikkö edustaa Väderstadin uusinta uutta, ja avaintekijänä hyvissä koetuloksissa on nimenomaan tarkka kylvö.

Kylvöyksikön etummaisena osana on tukipyörä, joka tasaa ja painaa maata takana tulevalle uudentyyppiselle PowerShoot-kylvövantaalle. Kylvövantaalta tulevat siemenet kylvetään kylvöpyörän kautta, jolloin jokainen siemen asettuu tasaisesti ja tarkasti kylvövakoon.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Viljojen kylvössä riviväli on joko 225 mm tai 250 mm. Öljykasvien tai sokerijuurikkaan kylvöön riviväli voidaan muuttaa joko 450 mm:iin tai 500 mm:iin. Maissin, auringonkukan tai puuvillan kylvössä rivivälinä voidaan käyttää 750 mm.

Tarkat säädöt

Proceedia hallitaan iPad-pohjaisen ohjaimen avulla Väderstadin E-Conrol-hallintajärjestelmän kautta, ja jokaista sähkötoimista kylvöyksikköä voidaan kontrolloida erikseen. Toimintoina ovat mm. kylvöyksikön sulkeminen, ajourien teko, kylvöyksiköittäinen kalibrointi sekä reaaliaikainen kylvöyksikön toiminnan tarkkailu.

Proceed on tarkoitus esitellä suurelle yleisölle helmi-maaliskuun taitteen Agritechnica-näyttelyssä. Väderstadilta kerrotaan, että ensi vuoden aikana koneella tehdään vielä kenttäkokeita. Markkinoille uutuutta voitaneen siis odotella kasvukaudelle 2023.