Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Satelliittiseurannalla läpinäkyvyyttä metsien hakkuisiin

Suomen metsäkeskus on mukana hankkeessa, jossa seurataan metsien hakkuita satelliittiteknologian avulla. Metsäkeskus on verrannut satelliittikuvausaineistoa metsänkäyttöilmoituksiin ja tarkastanut niissä havaittuja eroavaisuuksia maastossa. Pilotin tulokset ovat lupaavia. Satelliittikuvien avulla voidaan parantaa metsälain valvontaa ja kohdentaa maastotarkastuksia vaikuttavimpiin kohteisiin.

Metsäkeskuksen testaama satelliittiseurantamenetelmä tuo sen mielestä läpinäkyvyyttä metsien hakkuisiin ja on samalla hyvä työkalu metsälain valvontaan. Satelliittierotuskuvista voidaan havaita hakkuiden aiheuttamat muutokset metsäpeitteeseen. Kuvausaineistot antavat tietoa, jonka avulla Metsäkeskus pystyy kohdentamaan maastotarkastuksia oikeisiin ja vaikuttavimpiin kohteisiin.

"Valvonnan painopistettä voidaan siirtää nykyistä enemmän metsässä tapahtuneiden toimenpiteiden ja niiden laadun seurantaan. Myös monimuotoisuuden ja luontoarvojen säilymistä hakkuualoilla pystytään seuraamaan jatkossa entistä paremmin. Tehokkaasta lainvalvonnasta on hyötyä koko metsäalalle, sanoo palvelupäällikkö Aki Hostikka Suomen metsäkeskuksesta.

Satelliittiseurantaa kehitetään edelleen ensi vuonna, ja se on tarkoitus ottaa käyttöön koko maassa vuonna 2019. Metsäkeskus testaa menetelmää hallituksen Metsätieto ja sähköiset palvelut -kärkihankkeessa, jossa mukana ovat myös VTT, Satellio, Luke ja Syke.