Mönkijöiden myynti kasvaa Suomessa hurjaa vauhtia

Mönkijöiden myynti on huimassa kasvussa. Alkuvuoden myynti oli jo 43 prosenttia parempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Kasvun syynä on viime vuonna voimaan tullut muutos ajokorttilainsäädännössä sekä mönkijöiden monipuoliset hyöty- ja harrastekäyttömahdollisuudet.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuonna 2018 traktorimönkijöitä rekisteröitiin Suomessa jo yli 6000 kpl. Myynnin kasvu on jatkunut vahvana myös tänä vuonna, sillä vuoden alusta toukokuun loppuun rekisteröitiin jo 3752 traktorimönkijää. Viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna kokonaismyynti on kasvanut peräti yli 43 prosenttia.

Mönkijöiden myynti on kasvanut lähes kaikissa Suomen maakunnissa, mutta Uusimaa on alueena edelleen suurin markkina-alue sekä kappalemääräisesti suurin kasvaja.

Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaoston puheenjohtaja Mikko Sinisalo uskoo kasvun jatkuvan vahvana.

”En näe mitään syytä, miksi kasvu ei jatkuisi. Mönkijöiden myynnissä ei esimerkiksi ole samanlaisia kausivaihteluita kuin vaikkapa veneiden myynnissä”, hän sanoo.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Alle 60 kilometriä tunnissa kulkevia mönkijöitä saavat kuljettaa yli 15-vuotiaat, joilla on AM121-luokan tai T-luokan ajokortti. Lisäksi viime vuoden heinäkuussa tuli voimaan ajokorttilainsäädännön muutos, jonka myötä B-ajokortilla voi ajaa myös niitä mönkijöitä, joiden suurin rakenteellinen nopeus on yli 60 kilometriä tunnissa. Tämä lienee yksi myynnin vauhdittajista.

”Oman tuntumani mukaan mönkijöitä käytetään eniten ns. hyötykäytössä eli esimerkiksi pihatöissä kotona tai mökillä. Kun mönkijällä ajamiseen ei enää tarvita erillistä ajokorttia, kynnys sen hankkimiseen mataloituu”, Sinisalo pohtii.

Mönkijöihin on tarjolla laajasti erilaisia lisävarusteita, joiden avulla mönkijöiden hyötykäyttö on helpompaa erilaisissa tehtävissä. Talvella runsaslumisilla alueilla on yhä yleisempää asentaa mönkijöihin telat, jolloin sitä voi käyttää ympärivuotisesti.