Uutiset
EuroTier 2021

Digitaalisen EuroTier 2021 -näyttelyn palkinnonsaajat julki – kultaa "lehmävessalle"

DLG:n järjestämä ja kotieläimiin painottuva EuroTier-näyttely järjestetään digitaalisena 9.–12.2.2021. Messujen palkinnonsaajat kerrottiin tällä viikolla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, jossa näyttelyjärjestäjä pääsi samalla koeponnistamaan kehittämäänsä digitaalista messuympäristöä.
Valmistaja
Kultamitalin ansaitsi CowToilet-niminen laite, joka kerää lypsylehmien virtsan jo ennen kuin se päätyy ritilälle.

DLG:n toimitusjohtajan, tohtori Reinhard Grandken mukaan helmikuussa järjestettävä, digitaalinen EuroTier-näyttely ei tule olemaan visuaalinen messusimulaattori. Tavoitteena on luoda kansainvälinen keskustelupaikka viljelijöiden, valmistajien, asiantuntijoiden ja muiden alan ammattilaisten välille. Nyt käyttöön tulevaa etäosallistumista tullaan hyödyntämään jatkossakin perinteisen messuosallistumisen rinnalla, esimerkiksi ensi vuoden Agritechnica-messuilla.

Digitaaliseen EuroTier-näyttelyyn osallistuu yhteensä 1 400 näytteilleasettajaa. DLG:n järjestämään uutuuskilpailuun osallistui yhteensä 80 tuotetta, joista kahdeksan palkittiin. Poikkeusvuosi näkyy, sillä edellisessä näyttelyssä osallistujia oli 250 ja palkittuja 26. Lisäksi hajautettuun energiantuotantoon keskittyvän, ja EuroTierin osana olevan EnergyDecentral-näyttelyn uutuuskilpailuun osallistui viisi tuotetta, joista kaksi palkittiin.

Virtsat talteen

EuroTierin ainoan kultaisen mitalin itselleen pokkasi hollantilaisen Hanskamp AgroTech -yrityksen kehittämä CowToilet-järjestelmä. Suoraa suomennettuna lehmävessa-nimisen tuotteen tarkoituksena on kerätä lypsylehmien virtsa erilleen. Virtsaa ei päästetä kosketuksiin lannan ja ilman kanssa, jolloin ammoniakkipäästöt vähenevät merkittävästi. Virtsa kerätään "lennosta", joten kyseessä ei lähtökohtaisesti ole helppo tehtävä.

Laite pohjautuu väkirehuautomaattiin, jolloin lehmä saadaan houkuttelurehulla tulemaan omatoimisesti parteen jossa virtsa kerätään. Lehmän saavuttua parteen sen taakse laskeutuu keräysastia. Astia on jousikuormitteisen käsivarren varassa, mikä mahdollistaa sen mukautumisen lehmän liikkeisiin.

Mitä virtsaamiseen tulee, ei lehmä usko puhetta, eikä sitä myöskään voi odotuttaa parressa niin kauaa, että hätä yllättää. Sen sijaan lehmältä löytyy tämän laitteen toimintaa ajatellen hyödyllinen refleksi. Kun lehmän takana, hieman utareiden yläpuolella olevaa hermoa painaa, tulee lehmälle välitön tarve virtsata. Keräysastian reuna painelee lehmää tältä alueelta, jolloin virtsausrefleksi käynnistyy, ja virtsa saadaan kerättyä talteen.

Pilottitilojen kokemusten mukaan laitteella on saatu kerättyä noin 10 litraa virtsaa per lehmä päivässä. Eläimet ovat ajan myötä oppineet laitteeseen niin hyvin, että hermon stimuloinnille ei ole välttämättä edes ollut tarvetta. Ammoniakkipäästöjen vähenemisen lisäksi laite parantaa sisäilmaa ja sorkkaterveyttä kun käytävät ovat kuivia, ja samalla viljelijä saa kahta erilaista lannoitetta, mikä mahdollistaa paremman lannoituksen optimoinnin.

JOOST WILTINK
Lehmä alkaa virstaamaan, kun keräysastia painaa lehmää sopivasta kohdasta. Astia pääsee mukautumaan vapaasti lehmän liikkeisiin.

Seitsemän hopeamitalistia

Hajautettuun energiantuotantoon keskittyvä EnergyDecentral-näyttely palkitsi myös kaksi tuotetta. Kultaisen mitalin sai 2G:n kehittämä teknologia, joka voi tulevaisuudessa mahdollistaa vedyn käytön hajautetussa energiantuotannossa. Kalliiden ja edelleen kehitysvaiheessa olevien polttokennojen sijaan teknologia on pitkälti sama kuin lämpöä ja sähköä tuottavissa CHP-laitoksissa, joilla nykyisin tuotetaan energiaa kaasusta. Valmistajan mukaan teknologia onkin melko yksinkertaisesti sovellettavissa kaasuvoimaloissa käytettyyn laitteistoon. Ratkaisun yleistyminen mahdollistaisi aurinkokennojen ja tuulivoimaloiden ylimääräisen energian varastoimisen vedyksi, ja sen lähes päästöttömän hyödyntämisen sähköksi ja lämmöksi CHP-voimaloissa.

EnergyDecentralin hopeamitalin sai Erich Stallkampin kehittämä biokaasureaktorien kaasutiivis huoltoluukku, joka estää huollon yhteydessä metaanin pääsyn ilmakehään, ja ilman pääsyn reaktoriin.

EuroTierin hopeamitaleja saivat lähinnä tuotantorakennuksiin suunnatut tuotteet, sekä yksi lannanlevitykseen liittyvä uutuus. Nämä palkinnonsaajat löydät alla olevasta kuvakarusellista.

Lue lisää