Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Digitaalisen EuroTier 2021 -näyttelyn palkinnonsaajat julki – kultaa "lehmävessalle"

DLG:n järjestämä ja kotieläimiin painottuva EuroTier-näyttely järjestetään digitaalisena 9.–12.2.2021. Messujen palkinnonsaajat kerrottiin tällä viikolla pidetyssä lehdistötilaisuudessa, jossa näyttelyjärjestäjä pääsi samalla koeponnistamaan kehittämäänsä digitaalista messuympäristöä.
Kultamitalin ansaitsi CowToilet-niminen laite, joka kerää lypsylehmien virtsan jo ennen kuin se päätyy ritilälle.
Kultamitalin ansaitsi CowToilet-niminen laite, joka kerää lypsylehmien virtsan jo ennen kuin se päätyy ritilälle. Kuva: Valmistaja
Lehmä alkaa virstaamaan, kun keräysastia painaa lehmää sopivasta kohdasta. Astia pääsee mukautumaan vapaasti lehmän liikkeisiin.
Lehmä alkaa virstaamaan, kun keräysastia painaa lehmää sopivasta kohdasta. Astia pääsee mukautumaan vapaasti lehmän liikkeisiin. Kuva: JOOST WILTINK

DLG:n toimitusjohtajan, tohtori Reinhard Grandken mukaan helmikuussa järjestettävä, digitaalinen EuroTier-näyttely ei tule olemaan visuaalinen messusimulaattori. Tavoitteena on luoda kansainvälinen keskustelupaikka viljelijöiden, valmistajien, asiantuntijoiden ja muiden alan ammattilaisten välille. Nyt käyttöön tulevaa etäosallistumista tullaan hyödyntämään jatkossakin perinteisen messuosallistumisen rinnalla, esimerkiksi ensi vuoden Agritechnica-messuilla.

Digitaaliseen EuroTier-näyttelyyn osallistuu yhteensä 1 400 näytteilleasettajaa. DLG:n järjestämään uutuuskilpailuun osallistui yhteensä 80 tuotetta, joista kahdeksan palkittiin. Poikkeusvuosi näkyy, sillä edellisessä näyttelyssä osallistujia oli 250 ja palkittuja 26. Lisäksi hajautettuun energiantuotantoon keskittyvän, ja EuroTierin osana olevan EnergyDecentral-näyttelyn uutuuskilpailuun osallistui viisi tuotetta, joista kaksi palkittiin.

Virtsat talteen

EuroTierin ainoan kultaisen mitalin itselleen pokkasi hollantilaisen Hanskamp AgroTech -yrityksen kehittämä CowToilet-järjestelmä. Suoraa suomennettuna lehmävessa-nimisen tuotteen tarkoituksena on kerätä lypsylehmien virtsa erilleen. Virtsaa ei päästetä kosketuksiin lannan ja ilman kanssa, jolloin ammoniakkipäästöt vähenevät merkittävästi. Virtsa kerätään "lennosta", joten kyseessä ei lähtökohtaisesti ole helppo tehtävä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Laite pohjautuu väkirehuautomaattiin, jolloin lehmä saadaan houkuttelurehulla tulemaan omatoimisesti parteen jossa virtsa kerätään. Lehmän saavuttua parteen sen taakse laskeutuu keräysastia. Astia on jousikuormitteisen käsivarren varassa, mikä mahdollistaa sen mukautumisen lehmän liikkeisiin.

Mitä virtsaamiseen tulee, ei lehmä usko puhetta, eikä sitä myöskään voi odotuttaa parressa niin kauaa, että hätä yllättää. Sen sijaan lehmältä löytyy tämän laitteen toimintaa ajatellen hyödyllinen refleksi. Kun lehmän takana, hieman utareiden yläpuolella olevaa hermoa painaa, tulee lehmälle välitön tarve virtsata. Keräysastian reuna painelee lehmää tältä alueelta, jolloin virtsausrefleksi käynnistyy, ja virtsa saadaan kerättyä talteen.

Pilottitilojen kokemusten mukaan laitteella on saatu kerättyä noin 10 litraa virtsaa per lehmä päivässä. Eläimet ovat ajan myötä oppineet laitteeseen niin hyvin, että hermon stimuloinnille ei ole välttämättä edes ollut tarvetta. Ammoniakkipäästöjen vähenemisen lisäksi laite parantaa sisäilmaa ja sorkkaterveyttä kun käytävät ovat kuivia, ja samalla viljelijä saa kahta erilaista lannoitetta, mikä mahdollistaa paremman lannoituksen optimoinnin.

Möschan vetovannasmultaimessa runkorakenteen perustana on metallin sijaan muoviputki. Rakenne on selvästi perinteistä metallirunkoa kevyempi, joka mahdollistaa suurempien multainten sovittamisen pienempiin vaunuihin.
Möschan vetovannasmultaimessa runkorakenteen perustana on metallin sijaan muoviputki. Rakenne on selvästi perinteistä metallirunkoa kevyempi, joka mahdollistaa suurempien multainten sovittamisen pienempiin vaunuihin. Kuva: Valmistaja
Futuro Farmingin kehittämä, vasikoiden hyvinvointia seuraava Calf Monitoring System sai hopeamitalin lisäksi erikseen jaettavan hyvinvointipalkinnon. Järjestelmä perustuu vasikan yksilökarsinan reunaan asennettavaan infrapuna-anturiin, jolla seurataan vasikan käyttäytymistä. Järjestelmä pystyy koneälyn avulla päättelemään vasikan sairastumisen jopa muutaman päivän ennakkoon.
Futuro Farmingin kehittämä, vasikoiden hyvinvointia seuraava Calf Monitoring System sai hopeamitalin lisäksi erikseen jaettavan hyvinvointipalkinnon. Järjestelmä perustuu vasikan yksilökarsinan reunaan asennettavaan infrapuna-anturiin, jolla seurataan vasikan käyttäytymistä. Järjestelmä pystyy koneälyn avulla päättelemään vasikan sairastumisen jopa muutaman päivän ennakkoon. Kuva: Valmistaja
Holm & Lauen vasikanjuottoautomaatteihin saa uutuutena Brix-TS Sensor -mittauksen. Laite tekee valmiille seokselle kuiva-ainemittauksen, jonka pohjalta se säätää juomarehun ja maidon tai veden sekoitussuhdetta automaattisesti.
Holm & Lauen vasikanjuottoautomaatteihin saa uutuutena Brix-TS Sensor -mittauksen. Laite tekee valmiille seokselle kuiva-ainemittauksen, jonka pohjalta se säätää juomarehun ja maidon tai veden sekoitussuhdetta automaattisesti. Kuva: Valmistaja
Urban Alma Pro Hygieneset on niin ikään vasikanjuottoautomaatteja koskeva uutuus. Varuste käyttää ultraviolettisäteilyä sekä tutin että käyttöveden hygienisoimiseen, mikä vähentää tautien tarttumisriskiä juottoautomaatin välityksellä.
Urban Alma Pro Hygieneset on niin ikään vasikanjuottoautomaatteja koskeva uutuus. Varuste käyttää ultraviolettisäteilyä sekä tutin että käyttöveden hygienisoimiseen, mikä vähentää tautien tarttumisriskiä juottoautomaatin välityksellä. Kuva: Valmistaja
Bioret Agri Delta X Pack on lannanpoistojärjestelmä, jossa on 3 % kallistuksella olevat käytävämatot ohjaamassa virtsaa kouruihin. Kourujen pohjissa on kuljettimet, jotka vievät virtsan erilleen lannasta.
Bioret Agri Delta X Pack on lannanpoistojärjestelmä, jossa on 3 % kallistuksella olevat käytävämatot ohjaamassa virtsaa kouruihin. Kourujen pohjissa on kuljettimet, jotka vievät virtsan erilleen lannasta. Kuva: Valmistaja
Respeggt Seleggt Circulus tunnistaa munituskanojen tuotantopolven munista, onko kyseessä kukko vai kana, jolloin vältytään vastasyntyneiden kukkojen lopettamistarpeelta. Laitteen uutena ominaisuutena on tunkeutumaton mittaustapa, joka on aiempaa, neulaan perustuvaa mittausta turvallisempi ja huomattavasti tehokkaampi.
Respeggt Seleggt Circulus tunnistaa munituskanojen tuotantopolven munista, onko kyseessä kukko vai kana, jolloin vältytään vastasyntyneiden kukkojen lopettamistarpeelta. Laitteen uutena ominaisuutena on tunkeutumaton mittaustapa, joka on aiempaa, neulaan perustuvaa mittausta turvallisempi ja huomattavasti tehokkaampi. Kuva: Valmistaja
Toinen siipikarjan jalostukseen mennyt hopeamitali on Nectran kehittämä, hautomoille menevien munien lajittelujärjestelmä. Munat eivät liiku kuljettimella vapaasti vaan muovisissa kupeissa, joka vähentää niiden rikkoutumisriskiä ja tehostaa käsittelyä.
Toinen siipikarjan jalostukseen mennyt hopeamitali on Nectran kehittämä, hautomoille menevien munien lajittelujärjestelmä. Munat eivät liiku kuljettimella vapaasti vaan muovisissa kupeissa, joka vähentää niiden rikkoutumisriskiä ja tehostaa käsittelyä. Kuva: Valmistaja

Seitsemän hopeamitalistia

Hajautettuun energiantuotantoon keskittyvä EnergyDecentral-näyttely palkitsi myös kaksi tuotetta. Kultaisen mitalin sai 2G:n kehittämä teknologia, joka voi tulevaisuudessa mahdollistaa vedyn käytön hajautetussa energiantuotannossa. Kalliiden ja edelleen kehitysvaiheessa olevien polttokennojen sijaan teknologia on pitkälti sama kuin lämpöä ja sähköä tuottavissa CHP-laitoksissa, joilla nykyisin tuotetaan energiaa kaasusta. Valmistajan mukaan teknologia onkin melko yksinkertaisesti sovellettavissa kaasuvoimaloissa käytettyyn laitteistoon. Ratkaisun yleistyminen mahdollistaisi aurinkokennojen ja tuulivoimaloiden ylimääräisen energian varastoimisen vedyksi, ja sen lähes päästöttömän hyödyntämisen sähköksi ja lämmöksi CHP-voimaloissa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

EnergyDecentralin hopeamitalin sai Erich Stallkampin kehittämä biokaasureaktorien kaasutiivis huoltoluukku, joka estää huollon yhteydessä metaanin pääsyn ilmakehään, ja ilman pääsyn reaktoriin.

EuroTierin hopeamitaleja saivat lähinnä tuotantorakennuksiin suunnatut tuotteet, sekä yksi lannanlevitykseen liittyvä uutuus. Nämä palkinnonsaajat löydät alla olevasta kuvakarusellista.