eGrip on uusi suomalaiskeksintö, joka varoittaa teiden liukkaudesta

EEE Innovations Oy on kehittänyt uuden teiden liukkaudesta varottavan eGrip-järjestelmän, joka tuottaa reaaliaikaista liukkausdataa kuljettajien, liikennöitsijöiden ja muiden tienkäyttäjien hyödyksi. Liukkaustiedon lisäksi järjestelmästä voidaan saada myös muita ajoneuvojen tietokoneen CAN-väylästä kerättäviä tietoja, kuten sijainti- ja ulkolämpötilatietoja sekä tietoja yllättävistä jarrutustilanteista.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Yhteistyössä VTT:n kanssa kehitetyn menetelmän avulla liukkaat keliolosuhteet voidaan havaita tarkasti ja jopa reaaliaikaisesti nykyisin käytössä olevia menetelmiä selvästi kattavammin. Järjestelmä on asennettu jo 200 erityyppiseen ajoneuvoon, ja tavoitteena on saada se vuoden kuluessa kaikkiaan tuhanteen, erityisesti raskaan liikenteen autoon. Järjestelmästä on lisäksi saatavissa eGrip-mobiilisovellus android-laitteille.

”Järjestelmä lisää liikenneturvallisuutta, kun kuljettajat osaavat ennakoida vaarapaikat. Myös teiden kunnossapitoa saadaan tehostettua, kun systeemi tuottaa tietoa siitä, missä ovat tiestön liukkaimmat osuudet. Lisäksi ajomukavuus tehostuu, kun tienkäyttö muuttuu kaiken kaikkiaan luotettavammaksi”, toteaa EEE Innovations Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Leino.

EEE Innovationsin kanssa järjestelmän toimivuutta kokeilevat Neste ja LähiTapiola, joiden kanssa on myös tehty onnistuneita koeajoja laitteiden testaamiseksi. Neste on jo asennuttanut kahteenkymmeneen säiliöautoon ajoneuvojen omista antureista tietoa keräävän laitteen. Neste pyrkii välttämään onnettomuuksia varoittamalla omien säiliöautojen kuljettajia liukkaudesta, mutta samalla tuotetaan tietoa myös muille tienkäyttäjille. LähiTapiola on mukana esittääkseen liukkaustietoa ja pystyäkseen varoittamaan asiakkaitaan liukkaista paikoista ajomatkalla.

Patentoidusta teknologiasta on aluksi tarjolla versio raskaan liikenteen käyttöön, mutta siitä on suunnitteilla myös versio yksityisajoneuvoihin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Uusi järjestelmä kykenee opastamaan kuljettajaa myös taloudellisempaan ajoon. Ajoneuvon kuljettajan itsensä lisäksi varoitus havaitusta liukkaudesta voidaan välittää reaaliajassa liikennöitsijän koko kalustolle ja muille toimijoille esimerkiksi karttasovelluksilla.