Suorakylvöllä hyviä ympäristötuloksia

Merjo Laineen väitöstutkimuksessa selvitettiin hiilen ja typen kiertoa maaperässä kahden eri maatyypin, turvemaan ja maatalousmaan, kannalta. Tutkimuksessa typenkierron prosessinopeudet olivat sadonkorjuun jälkeisen huuhtoutumisriskin kannalta edullisemmat suorakylvetyllä kuin kynnetyllä pellolla.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maatalousmaakokeessa Laine selvitti typen kierron prosessinopeuksia viljapelloilla, joista toinen oli käsitelty perinteisesti kyntämällä ja toinen oli jätetty kyntämättä suorakylvöä varten. Kokeissa ilmeni, että typen kierron prosessien nopeudet sadonkorjuun jälkeen olivat nitraatin huuhtoutumisriskin kannalta edullisemmat suorakylvetyllä kuin kynnetyllä pellolla.

"Ympäristönäkökulmasta tarkasteltuna suorakylvö osoittautui kyntöä paremmaksi vaihtoehdoksi, sillä vesistöön päätyessään nitraatti voi aiheuttaa rehevöitymistä vesistöissä. Sadonkorjuuta edeltävään tilanteeseen ei oteta kantaa väitöskirjassa", sanoo Laine.

Merjo Laine väittelee 9.12. Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Maaperän hiilen ja typen dynamiikka muuttuvissa boreaalisissa ympäristöissä".