Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

John Deere oli viime vuonna varastetuin traktori Ruotsissa

John Deere oli vuonna 2015 eniten varastettu traktorimerkki Ruotsissa kertovat vakuutusyhtiöiden yhteiselimen Larmtjänstin tilastot. Niiden mukaan maataloustraktoreiden ja kuorma-autojen varkaudet ovat lisääntyneet edellisvuodesta. Yhä useammat koneet jäävät myös löytymättä.
Erityisesti uudehkoja koneita on lähtenyt varkaiden matkaan Ruotsissa.
Erityisesti uudehkoja koneita on lähtenyt varkaiden matkaan Ruotsissa. 
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ammattilaisten tekemiksi epäillyt konevarkaudet ovat vaivanneet ruotsalaisia maanviljelijöitä viimeisen kymmenen vuoden ajan. Varkaat ovat selvästi laatutietoisia ja varastavat etupäässä uudehkoja koneita. Tilastojen perusteella varkaiden merkkivalinta on osunut entistä useammin John Deere -traktoreihin.

Vuonna 2015 ilmoitettiin varastetuksi 51 JD-traktoria. Tätä edellisenä vuotena merkin osuus oli 13 traktoria. Merkkivalintaan saattaa olla syynä joko jälleenmyynnin helpompi järjestyminen tai jotkin muut syyt, kuten väärän identiteetin saatavuus.

Varkaiden ammattilaisuudesta kertoo se, että suurin osa varastetuista koneista katoaa kokonaan viranomaisten ulottumattomiin. Nykyisin noin 70 prosenttia jää löytymättä. Löydetyt koneet on usein tavoitettu joko Puolasta tai Baltian maista.

Varasliigojen oletetaankin olevan lähtöisin näistä maista. Kuljetukset hoidetaan todennäköisesti laivoilla, ja joissain poliisin selvittämissä tapauksissa on varastetulle koneelle järjestetty täysin laillinen kuljetus käyttämällä vääriä kone- ja lähettäjätietoja. Tiedossa on jopa tapaus, jossa tavalliselta kuljetusliikkeeltä oli tilattu lavettikuljetus maansiirtokoneelle, ja varkaiden järjestämä "omistaja" hoiti koneen lähettämisen lavettiauton kuljettajan kanssa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Viime vuonna Ruotsissa varastettiin 149 yli 7,5-tonnista kuorma-autoa, 176 maansiirtokonetta ja 146 traktoria. Vain maansiirtokoneiden osalta oli tapahtunut määrän laskua, minkä on arveltu johtuvan toimialajärjestön suorittamasta aktiivisesta tiedottamisesta ja koneiden hankalammasta siirrettävyydestä.