Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Metsäammattilaisten koulutukseen kaivataan yrittäjyyttä

Metsäalan tutkimuksessa on noussut esiin tarve lisätä yrittäjyyden koulutusta metsäalan opintoihin. Laajempaa osaamista taloudesta ja kustannustietoisuudesta sekä asiakasymmärryksestä kaivataan kaikilla koulutusasteilla.

Metsäalalla tehdyn koulutustutkimuksen mukaan metsäkoneenkuljettajakoulutuksessa työllistyminen on hyvää (81%) ja valmistuneet tyytyväisiä koulutuksen tuottamaan osaamiseen. Ongelmana on kuitenkin uran edetessä lisääntyvä siirtyminen muille aloille (30%). Metsuri- ja metsäpalvelujen tuottajista vain 12 % työllistyy alalle koulutusta vastaavaan työhön.

Tutkimuksessa selvisi myös, että ammatillisessa opetuksessa sekä insinöörin opinnoissa selkeä kuva tulevasta ammatista ja työelämän odotuksista ei aina muodostu opiskelijoille realistisena. Toisaalta työelämän puolelta on selkeästi halua tehdä yhteistyötä oppilaitosten kanssa laajemmin.

Tällä viikolla järjestetyssä ”Onko metsäkoulutus metsässä?” -seminaariin oli koottu usean eri hankkeen aikana syntyneet tutkimustulokset koulutuksen tuottaman osaamisen ja työelämävastaavuuden laadusta sekä työllistävyydestä. Samalla esiteltiin koulutuksen kehitystyön avuksi luotu laatumittaristo. Metsäala on ensimmäinen koulutusala, jolla on oppilaitosten johtamisen ja koulutuksen kehittämisen välineeksi kehitetty yhteinen työkalu käytössään.

Seminaarin puheenvuorot löytyvät osoitteesta: www.tts.fi/tulosseminaari