Engcon-kauhanpyörittäjiä valmistettu jo kolme vuosikymmentä

Ruotsalainen kallistuvien kauhanpyörittäjien valmistaja Engcon juhlistaa 30-vuotista taivaltaan. Kolmen vuosikymmenen aikana toiminta on laajentunut autotallipajasta maailmanlaajuiseksi yritykseksi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Engcon – ”Engström Construction” – täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Kaikki alkoi Stig Engströmin kodin autotallista pienessä Lidsjöbergin kylässä Pohjois-Ruotsissa. Siellä Engström rakensi itse erilaisia prototyyppejä, jotka hän testautti paikallisilla urakoitsijoilla. Vaikka hän oli itse vakuuttunut tuotteen valtavasta potentiaalista, muiden vakuuttaminen ja konseptin saaminen toimivaksi vaativat kovaa työtä.

”Alku oli todella vaikea. Tein aluksi tuotteeseen suuria teknisiä muutoksia ja olin täysin riippuvainen siitä, että sain testata tuotetta todellisessa käytössä. Selvitettävänä oli joitakin teknisiä hankaluuksia, ja tarvitsin samalla pääomaa. Muutaman vuoden jälkeen tuote alkoi toimia paremmin, ja yhä useammat huomasivat, miten vallankumouksellinen rototiltti oli. Heidän tukensa ja kärsivällisyytensä ansiosta olemme nyt tänään tässä”, Engström sanoo.

Pääkonttori, tehdas, Ruotsin myyntiyhtiö ja suurin osa hallinnollisista toiminnoista sijaitsee edelleen alkuperäisellä paikalla ja pysyvät kotiseuturakkaan Engströmin mukaan siellä myös jatkossa. Nykyään Engconilla on tehdas myös Puolassa ja myyntiyhtiöt Suomessa, Tanskassa, Englannissa, Hollannissa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Keväällä on tarkoitus aloittaa myynti Koreassa. Kansainvälinen myyntiyhtiö hoitaa muut markkina-alueet, joita ovat muun muassa Itävalta, Sveitsi, Baltian maat, Espanja ja Italia.

”Juuri nyt olemme saamassa päätökseen suuren kaupan, joka käsittää toimitukset Manhattanin keskustaan. 30 vuotta sitten osasin tuskin edes uneksia siitä, että minulla olisi yhtiö, jonka liikevaihto on yli miljardi kruunua ja jolla on yli 300 työntekijää yli kymmenessä maassa”, Engström muistelee.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

30-vuotisjuhlavuotta vietetään vuoden aikana erilaisissa tapahtumissa. Juhlavuosi tulee näkymään ConExpo-ConAgg-messuilla Las Vegagissa maaliskuussa ja MaskinExpo-messuilla toukokuussa. Varsinainen juhlinta tapahtuu 9. heinäkuuta, jolloin Engcon tarjoaa koko Strömsundin kunnan asukkaille show'n, sekä 10. heinäkuuta, jolloin tehtaalla järjestetään avoimien ovien tapahtuma, jossa on ohjelmassa tehdaskierros ja monenlaista ohjelmaa.

”Odotamme nyt innolla seuraavaa 30 vuotta! Kuka tietää, missä rototilttimme silloin pyörivät?”, Engström sanoo lopuksi hymyillen.