Malttia juhannusliikenteeseen – reitti kannattaa suunnitella ja varata aikaa matkantekoon

Juhannuksen menoliikenteen vilkkain päivä on juhannusaattoa edeltävänä torstaina 20.6. ja paluuliikenteen sunnuntaina 23.6. Esimerkiksi valtatiellä 4 liikennemäärät voivat olla kaksinkertaiset normaaliin torstain liikenteeseen verrattuna, kertoo liikenteenohjausyksikön päällikkö Mika Jaatinen ITM Finlandin tieliikennekeskuksista. Tuttua on myös se, että monet valtaväylät voivat ruuhkautua menoliikenteen huipputunteina. Kun liikenne on vilkkaimmillaan, ajonopeudet saattavat laskea paikoitellen 20–30 km/h normaalia alemmiksi.
”Juhannusliikenteeseen kannattaa lähteä mahdollisuuksien mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella. Lisäksi ajoreitti on hyvä suunnitella etukäteen. Esimerkiksi sellaiset reitit, joilla on tietöitä, ruuhkautuvat mitä suuremmalla todennäköisyydellä”, Mika Jaatinen jatkaa.
Juhannuksena liikenteen määrä on niin suuri, että pienikin liikennehäiriö voi saada nopeudet laskemaan ennustettua alemmaksi. Lisäksi sadesää ruuhkaisimpina tunteina voi laskea nopeuksia huomattavasti. Jos et voi välttää matkantekoa liikenteen vilkkaimpina aikoina, kannattaa ottaa rauhallisesti: perille juhannuksen viettoon pääset ruuhkassakin.
Menoliikenne on torstaina vilkkaimmillaan Etelä-Suomessa klo 12 ja 19 välillä ja pohjoisemmassa vielä myöhempäänkin. Suurimmat nopeuden alenemat osunevat valtatielle 9 Tampere–Orivesi välille, valtatielle 5 Lusi–Mikkeli sekä valtatielle 4 Helsink–Lusi.
Paluuliikenne osuu sunnuntaihin 23.6 alkaen aamupäivästä ja jatkuu vilkkaana Etelä-Suomessa kello 20:00 – 22:00 asti. Liikennemäärät ovat keskimäärin 40–50 % normaalia korkeammat. Nopeuden alenemia ja jonoutumista esiintyy etenkin valtatiellä 4 Jyväskylä–Helsinki, valtatiellä 5 Mikkeli–Lusi ja valtatiellä 9 Orivesi–Tampere. Nopeudet laskevat noin 20–50 km/h.
Myös tietyöt voivat haitata liikennettä. Tietöiden vaikutus juhannusliikenteeseen pyritään minimoimaan, mutta kaikkia liikennettä haittaavia esteitä ei voida kuitenkaan juhannukseksi poistaa. Tietöistä voi aiheutua alennettuja nopeusrajoituksia, ajokaistojen muutoksia tai sulkemisia, mitkä kaikki hidastavat liikennettä.
Tienkäyttäjän linjalle (0200 2100) voi ilmoittaa maanteiden (ei katuverkon) akuuteista tien kuntoon liittyvistä ongelmista. ITM Finlandin Tieliikennekeskus välittää ilmoitukset urakoitsijalle. Tienkäyttäjän linja löytyy myös 112 Suomi -sovelluksesta.
Lue lisää
Osaston luetuimmat
- Häggblom möi osan liiketoiminnastaan – varaosa- ja kulutusosapalvelut sekä alavaunuosaamisen italialaisille17.5.
- Karsitun energiapuurangan kysyntä on nostanut alkuvuoden 2022 aikana keskimääräistä kuutiohintaa, mikä näkyy Luken tilastoissa.11.5.
- Kyberhyökkäys Agcon järjestelmiin11.5.
- Volkswgen ID.Buzz Cargo -täyssähköpakettiauto on esitelty15.3.
- Volvo Trucks avaa akkutehtaan Belgiassa17.5.
- Video: Korona ei vaikuttanut Liebherrin toimintaan juuri lainkaan – Ukrainan sota kuitenkin muutti konekaupan lyhyessä ajassa17.5.
- Nuoren metsän hoidon tukitasoa nostetaan ja ehtoja lievennetään17.5.