Tapahtumat ja yritykset

Conexpo-näyttely 14–18.3. järjestettiin olosuhteiden armoilla – koronaepidemia latisti tunnelmaa

Las Vegasissa joka kolmas vuosi järjestettävä Conexpo on yksi maailman suurimmista rakennuskonenäyttelyistä. Näyttely saatiin järjestettyä maailmalla levinneestä COVID-19-viruksesta huolimatta lähes alkuperäisen suunnitelman mukaan. Amerikkalaiseen mentaliteettiin kuuluvaa show-meininkiä ikävä tilanne kuitenkin latisti.
Arto Turpeinen
Conexpo järjestettiin Las Vegasissa. Tapahtumaa jouduttiin lyhentämään päivällä koronavirusepidemian takia.

Yhdysvaltojen Las Vegasissa pidettävä Conexpo on eräs merkittävimmästä rakennuskonealan näyttelyistä. Edellisellä kerralla näytteilleasettajia oli yli 2700, epämukavista sattumuksista johtuen tällä kertaan jäätiin hieman pienempään määrään. Varsin epävarmoissa tunnelmissa rekisteröityneiden osallistujien määrä kuitenkin kasvoi hieman ollen 130 000. Näyttelyyn tosiasiassa saapuneiden määrä ei kuitenkaan ole tarkasti tiedossa, paikoitellen osastoilla oli kuitenkin havaittavissa jopa ruuhkaa. Näyttelyn kokonaispinta-ala oli 25 hehtaaria.

Las Vegasin messukeskuksen laajennuksen vuoksi suurin ulkoalue sijaitsi tällä kertaa lähes kahden kilometrin päässä päähalleista, joten vieraiden täytyi turvautua siirtymillä messubusseihin, joita tosin liikennöi kiitettävällä rytmillä. Näyttelyalue sijaitsee suurten hotellien läheisyydessä, eikä suhteellisen kompaktissa kaupungissa siirtymisiin juurikaan kulunut aikaa. Rekisteröityneille osallistujille myös annettiin kolmen päivän ilmainen lippu paikallisjunaan, jonka myötä myös hieman kauemmas majoittuneet pääsivät näppärästi näyttelyalueelle. Las Vegasissa järjestetään erittäin paljon erilaisia konferensseja ja messuja – järjestelyt oli toteutettu erittäin sujuvasti myös poikkeustilanteen uhatessa tapahtumaa.

Päivän lyhyempi

Vaikka näinkin massiivisessa näyttelyssä esitellään uusia teknologioita ja tuotteita, niin puheenaiheissa kuitenkin säännöllisesti vilahteli mantereelle vilahtanut korona-virus. Nevadan osavaltiossa ei vielä näyttelyn alusviikolla oltu havaittu tartuntoja, joten aikataulussa edettiin alkuperäisen suunnitelman mukaan. Kesken näyttelyviikon Conexpon aukioloaikaa kuitenkin päätettiin lyhentää yhdellä päivällä. Samaan aikaan maahan julistettiin hätätila, mikä valitettavasti näkyy myös tämän jutun kuva-annissa, sillä allekirjoittanut päätti terveytensä ja kotiinpaluunsa varmistamiseksi jättää viimeisen näyttelypäivän väliin.

Uhkaava tilanne heijastui luonnollisesti myös hieman lyhentyneen näyttelyn antiin. Matkustusrajoitukset vaikeuttivat etenkin kiinalaisten ja italialaisten osallistumista. Peruuntumisia havaitsi etenkin komponenttivalmistajien tyhjillä osastoilla, jota muutoinkin oli esim. Baumaa vähemmän – pelkkiä tuulilasinpyyhkijöitä esitelläkseen ei kannata Conexpoon lähteä. Osa isommista valmistajista oli jo ehtinyt rakentaa osastonsa valmiiksi, mutta paikalle ei kuitenkaan lähetetty henkilökuntaa, vaan vieraat saivat tutustua tuotteisiin omin päin.

Alkuperäisessä suunnitelmassa alueella olisi pitänyt vierailla isoja tähtiä, kuten Brad Pitt ja Tom Cruise, mutta muuttuneissa olosuhteissa useimmat oheistapahtumat supistuivat murto-osaan. Conexpo oli kuitenkin merkittävä tapahtuma myös koulutuksellisesti, sillä neljän päivän aikana pidettiin yli sata koulutussessiota koskien mm. uusia teknologioita ja päivittäisen toiminnan tehostamista. Lisäksi näytteilleasettajat pitivät omia tilaisuuksiaan.

Conexpon kokonaisuus poikkeaakin hieman esim. Bauma-näyttelystä, sillä mukana on enemmän elementtejä. Puhtaasti ammatillisessa mielessä liikkeellä oleva löytää tarjonnasta varmasti omansa, kun taas viihdettä etsivälle Conexpo ja koko Las Vegas tarjoavat varmasti ihmeteltävää koko viikoksi. Täytyykin toivoa seuraavan spektaakkelin sujuvan suotuisempien tähtien alla.

Katso myös Lisämateriaali-osiosta video Conexpon näyttelymeiningistä!

Aiheet Conexpo
Lue lisää