Tapahtumat ja yritykset

Wim van Schayikin elämänlaajuinen kokoelma löytyy Museum voor Nostalgie en Techniek -museosta

Meillä ja muualla on monia upeita erikoismuseoita, jotka ovat keskittyneet tiettyihin aloihin. Traktorimuseoissa on traktoreita, puukkomuseoissa puukkoja, reppumuseoissa reppuja ja kahvikuppimuseoissa kahvikuppeja. Hollannin Langenboomissa on museo, josta löytyy lähes kaikkea ihmiselämään liittyvää ja todella suurina kokoelmina. Hienosti entisöidyt traktorit ovat pääosassa, mutta museossa esitellään muun muassa yli 70 ammattikuntaa välineineen.
Kimmo Kotta
Joke ja Wim van Schayik ovat esitelleet huhtikuussa 1998 avattua ainutlaatuista museotaan kymmenille tuhansille vieraille ympäri maailmaa. Kolmatta sukupolvea edustava Jilt van Schayik on myös innolla mukana aiheessa. Mittavaa ja hyvin monipuolista kokoelmaa on kerätty hyvinkin 70 vuoden ajan ja se laajenee jatkuvasti.

Langenboomissa, Hollannin kaakkoiskulmalla ikänsä asunut Wim van Schayik tunnetaan paremmin nimellä seppä-Wim. Suvussa on ollut seppiä ikiajat, Wim sai ensiopit isältään, mutta joutui tämän varhaisen kuoleman jälkeen selviytymään pajatöistä omin avuin. Hevosten kengittämisiä, takomista ja korjaamista oli enemmän kuin aikaa, joten nuori yrittäjä joutui jatkuvasti venyttämään työpäiväänsä yöhön asti ja usein ylikin, mutta se ei ollut ongelma – nukkuminen kun on hänen mukaansa häpeällistä ajan tuhlausta.

Koneiden kunnostajasta konekauppiaaksi

Hollannissa oli tammi–helmikuun vaihteessa 1953 valtava tulvakatastrofi, jossa menetti henkensä 1836 ihmistä, 200 000 nautaa ja moninkertainen määrä muita eläimiä. Veden alle jäi pitkäksi aikaa 200 000 hehtaaria maata, 3000 taloa ja 300 maatilaa tuhoutui, 72 000 henkeä joutui evakkoon. 40 000 talolle ja 3000 maatilalle aiheutui vähäisempää vahinkoa.

Langenboom ei ollut veden vallassa, tulva-alueelle oli reilut 50 kilometriä, mutta Wim van Schayikin tekemisiin se vaikutti vuosien ajan. Suolaisen meriveden turmeltavaksi jäi valtava määrä maatalouskoneita, joiden kunnostaminen työllisti pitkään. Vuonna 1958 kuvioihin astunut Joke-vaimokin ennätti osallistua alueelta pelastetun kaluston pesemiseen ja maalaamiseen. Oma puuhansa oli huutokaupoista hankittujen koneiden remontoinnissa ja markkinoinnissa.

Aikaa myöten korjaamiset vaihtuivat omien koneiden tuotantoon, joista on sittemmin luovuttu. Nyt van Schayikin yritys tuo maahan ja välittää kymmeniä konemerkkejä lähes kaikilta maatalouden ja ympäristönhoidon sektoreilta. Aktiiviaikoinaan monilla maatiloilla vieraillut Wim näki paljon vanhoja traktoreita, ja kun omistajat olivat valmiita niistä luopumaan, sai poikavuosina sikarinauhoista, postimerkeistä, tupakka- ja tulitikkuaskeista, sekä rintamerkeistä alkanut keräilyharrastus uusia suuntia.

Kokoelmien kokoelma

Wim van Schayikin unelma omasta museosta toteutui huhtikuun puolivälissä 1998, jolloin päästiin pitämään liiketilojen jatkoksi rakennetun näyttelyhallin avajaiset. Traktoreiden ja kaiken muunkin museomateriaalin määrä kasvoi koko ajan, joten kuusi vuotta myöhemmin otettiin käyttöön laajennusosa. Wim oli kerännyt kaikenlaista tavaraa koko ikänsä, mutta museotilat alkoivat täyttyä myös keräilijöiden laajoista kokoelmista, joita lahjoitettiin niiden säilymisen turvaamiseksi. Hyllyihin ilmestyi monenlaista tavaraa, televisioita, kameroita, partasuteja, sormustimia, nukkeja, pienoismalleja, kelloja, vaakoja, kirjoituskoneita ja kaikkea mahdollista ja mahdotonta, mitä ihmiset ovat intohimoisesti keränneet. Museosta tuli pyytämättä kokoelma kokoelmia.

Traktoreita ja muutakin raskaampaa kalustoa luovutettiin museolle säilyttämistä vastaan, mutta hyvin monia kiinnostavia koneita on ostettu kovaan hintaan aina Uudesta Seelannista asti. Traktoreiden tarkkaa lukua ei tietäne kukaan, mutta niitä arvellaan olevan reilusti yli 150 ja ne kaikki ovat toimivia. Kunnostusta vaatineiden koneiden entisöinnistä on huolehtinut lähiseudun koneharrastajista koostunut erikoisryhmä. Kun koneliikkeen vetovastuu siirtyi seuraavalle sukupolvelle, paneutuivat Joke ja Wim van Schayik koko tarmollaan museoharrastukseensa. Toiminnan jatkumisen takaa perheen, johon kuuluu 3 lasta ja 9 lastenlasta, hallinnoima säätiö.

Pienessä Langenboomin kylässä, lähellä Saksan rajaa, sijaitsevaa museota esitellään ennakkoilmoittautuneille ryhmille kaikkina viikonpäivinä huhtikuun alusta lokakuun loppuun.

Museon yhteystiedot löytyvät nettisivuilta www.tractortron.nl

Katso myös lisäkuvia museon näyttelyannista!

 

Lue lisää