Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Kypärän valaisimella lisävaloa metsätöihin — kokeilussa Husqvarnan Technical-metsurikypärän ledvalaisin

Syksyn ja talven aikana on paljon työpäiviä, jolloin valoisa aika on lyhyt. Pimeimpään aikaan voi otsalampun avulla pidentää työpäivää. Husqvarna tarjoaa nyt Technical-kypärämalliinsa sovitettua työvaloa vaihtoehdoksi erilliselle otsalampulle.
Pimeässä syksyisessä ja talvisessa metsässä voi työpäivää pidentää kypärävalaisimen avulla. Husqvarna tarjoaa nyt kypäräänsä lisävarusteeksi valaisinta, joka ei haittaa kypärän tai visiirin käyttöä ja antaa paljon valoa.
Pimeässä syksyisessä ja talvisessa metsässä voi työpäivää pidentää kypärävalaisimen avulla. Husqvarna tarjoaa nyt kypäräänsä lisävarusteeksi valaisinta, joka ei haittaa kypärän tai visiirin käyttöä ja antaa paljon valoa. Kuva: Tommi Hakala

Husqvarna toi vuonna 2015 markkinoille uuden Technical-metsätyökypärämallin (KV 7/2015). Yksi sen uutuuksista oli valmis paikka kypärävalaisimelle.

Koneviesti kokeilikin kyseiseen 3x20 millin kiinnikepaikkaan sopivia Petzl Pixa -led-valaisimia kypäräkokeilun yhteydessä (KV14/2015). Keinovalossa todettiin hyväksi työskentelyn avuksi, mutta valaisinten käytön yhteydessä ongelmana oli se, että kypärän visiirin avaaminen estyi täysin, ja samalla valaisimen valokeila leikkautui liiaksi.

Nyt yhteensopiva kypärän kanssa

Nyt Husqvarna tarjoaa Technical-kypäräänsä omaa led-valaisinta, joka on muotoiltu toimimaan saumattomasti myös visiirin kanssa. HL-660-valaisimen valotehoksi ilmoitetaan 660 lumenia, ja valmistaja on ruotsalainen Silva Sweden AB.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valaisin on varustettu kahdella Led-polttimolla. Toinen niistä on laajan lähialueen valaiseva, toinen ”kaukovalo” – näin on saatu laajempi valaistusalue kuin yhdellä polttimolla, ja lisänä vielä monipuolisesti säädeltävissä oleva valokeila.

Valaisinosa ja sen kiinteä johto asennetaan nimenomaan Husqvarnan kypärään suunnitelluilla kiinnikkeillä. Kypärän ilma-aukkoon asennettava johdon kiinnike estää risujen aiheuttamat tempaisut valaisimeen. Kiinnikkeet on helppo avata ja valaisin poistaa aina kun sitä ei tarvitse.
Valaisinosa ja sen kiinteä johto asennetaan nimenomaan Husqvarnan kypärään suunnitelluilla kiinnikkeillä. Kypärän ilma-aukkoon asennettava johdon kiinnike estää risujen aiheuttamat tempaisut valaisimeen. Kiinnikkeet on helppo avata ja valaisin poistaa aina kun sitä ei tarvitse. Kuva: Tommi Hakala

Erillisakullinen

Edellisen vertailun Petzl-valaisimet toimivat AA-akkuparistoilla, mutta HL-660 on tästä poiketen varustettu erillisellä Li-Ion-akulla. Ratkaisu johtuu yksinkertaisesti valaisimen ulkomittojen rajallisuudesta. Akkuna on kohtuullisen pienen kokoinen 3,3 Ah:n malli. Valaisimessa on kiinnikkeet kypärään kiinnittämistä varten. Lisäksi on tarranauha, jonka avulla valaisimen saa kiinnitettyä esimerkiksi käsivarteen tai raivaussahan valjaisiin. Valaisin on IPX6-luokituksen mukainen, eli kestää painevesisuihkutuksenkin. Akku puolestaan on luokkaa IPX5, eli roiskeveden kestävä. Akun lataus onnistuu USB B-Micro -liitännän kautta joko mukana tulevalla verkkovirtalatauslaitteella tai matkapuhelinlaturilla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
HL-660 toimitetaan tukevassa säilytyskotelossa, johon mahtuvat kaikki valaisimen varusteet, mukaanlukien verkkovirtalatauslaite. Virtaliitin on mallia micro USB, jota käytetään yleisesti kännyköissä ja muissa pienlaitteissa.
HL-660 toimitetaan tukevassa säilytyskotelossa, johon mahtuvat kaikki valaisimen varusteet, mukaanlukien verkkovirtalatauslaite. Virtaliitin on mallia micro USB, jota käytetään yleisesti kännyköissä ja muissa pienlaitteissa. Kuva: Tommi Hakala

Valaisimessa on Technical-kypärään suunnitellut kiinnikkeet valolle ja virtajohdolle. Virtajohdon kiinnike lukittuu kypärän takaosan ilma-aukkoon. Kokonaisuuteen kuuluu tarranauhapannalla varustettu jatkojohto, jonka saa kiinnitettyä kypärän sisäosaan. Näin valaisimen johto ei tartu oksiin työskentelyn aikana.

Kokeilussa parhaaksi akun paikaksi todettiin työasun rintatasku. Virtajohto kiinnitettiin kypärän sisäosaan tarranauhalla ja välijohto kulki kaulan vierestä alas, eikä näin häirinnyt työskentelyä tai pään kääntämistä. Ohjeiden mukaan akku olisi mahdollista kiinnittää myös kypärän sisäosaan omalla tarranauhallaan, mutta silloin kypärän painopiste muuttuu takapainoiseksi.

Johto ja liittimet ovat jämerää tekoa. Niiden käsittely onnistuu kohmeisinkin käsin ja pimeässä.
Johto ja liittimet ovat jämerää tekoa. Niiden käsittely onnistuu kohmeisinkin käsin ja pimeässä. Kuva: Tommi Hakala

Kolme tehoa ja vilkku

Itse valaisinosa on kevyt ja pyöreämuotoinen, sen kyljessä on iso virtakytkin. Virtakytkimen kovera muotoilu helpottaa sen löytämistä käsineitä käytettäessä. Valaisimen kiinnike sallii pienen pystysuuntaisen asennon muuttamisen. Valaisinta suojaa kiinnikkeessä oleva pieni ”turvakaari”, eli putoava oksa ei osu suoraan valaisimeen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Valotehoalueita on kolme, ne valitaan virtakytkimen painalluksilla – pitkällä painalluksella valaisin sammuu. Suurimmalla tehoalueella ilmoitettu käyttöaika on 3 tuntia. Hieman himmennetyllä kaukovalolla virtaa riittää kymmenenksi tunniksi, kuten myös pelkällä alapolttimon antamalla leveällä valoalueella. Vilkkuvana hälytys/huomiovalaisimena virta kestää peräti 20 tuntia. Käytössä havaittiin, että koko valaisinosa lämpenee reilusti, sisätiloissa +20 asteen lämpötilassa valaisimen virtakytkimestä mitattiin käytön aikana yli 55 asteen lämpötila – kaksi tehokasta lediä lämmittävät koko valaisinta, mikä on toisaalta lumiolosuhteissa hyväkin asia.

Teho riittää oikeaan työskentelyyn

Kaukovalon ulottumaksi ilmoitetaan peräti 90 metriä, minkä käytännössä pystyi mittaamaan siten, että normaalikorkuisten puiden latvat sai hyvin valaistua. Lähialueen valaistus on myös onnistunut, sillä kaukovalonkaan rajat eivät ole terävät. Joissakin valaisimissa nimittäin valokeilan reuna on terävä, ja tämän johdosta näkymästä tulee hermostuneen oloinen, sillä pienetkin pään liikkeet tuovat varjoja näkökenttään.

Valaisimen runko ja virtapainike kuumenevat selvästi, lämpötilaksi sisätiloissa mitattiin 56 astetta.
Valaisimen runko ja virtapainike kuumenevat selvästi, lämpötilaksi sisätiloissa mitattiin 56 astetta. Kuva: Tommi Hakala

Hakkuutyössä himmennetyn kaukovalon asetuksella pärjää kohtuullisesti. Raivaussahatyöskentelyssä valaisimen teho riitti aamuhämärässä aloitettuun työskentelyyn, tehokas kaukovaloasento valaisee hyvin puiden juuret ja etenkin terää vaanivat kivet. Sen sijaan matalatehoisin, leveä valokeila tuo vain vähän valoa hämärään – juuri ja juuri sen verran, että metsässä näkee kulkea.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Arvokas kokonaisuus

Husqvarnan HL-660-kypärävalaisin tarjoaa siis tehokkaan ja ulkomitoiltaan pienen valaisimen metsätöihin. Valoa se antaa hyvin, ja työskentelyn kannalta sopivassa muodossa. Miinuksena on erillinen akku, ja sen vaatima johto – kypärää riisuessa on akku otettava taskusta pois, tai ainakin irrotettava johdon liitos. Toinen miinus on hinta, 330 euron verollinen hinta on varsin kova satsaus.

Valaisimen kolme tehoaluetta poikkeavat selvästi toisistaan. Ensimmäisen kuvan maksimiteho-asetuksella puiden latvatkin erottuvat selvästi. Toisessa kuvassa käytössä on madallettu teho ja kaksi polttimoa, jolloin valaistus muuttuu pehmeämmäksi ja käyttöaika pitenee reilusti – valoteho riittää kuitenkin esimerkiksi normaaliin hakkuuseen. Pienin tehoasetus tuo käyttöön vain toisen polttimon, jonka valoteho riittää esimerkiksi palstalle kulkuun.
Valaisimen kolme tehoaluetta poikkeavat selvästi toisistaan. Ensimmäisen kuvan maksimiteho-asetuksella puiden latvatkin erottuvat selvästi. Toisessa kuvassa käytössä on madallettu teho ja kaksi polttimoa, jolloin valaistus muuttuu pehmeämmäksi ja käyttöaika pitenee reilusti – valoteho riittää kuitenkin esimerkiksi normaaliin hakkuuseen. Pienin tehoasetus tuo käyttöön vain toisen polttimon, jonka valoteho riittää esimerkiksi palstalle kulkuun. Kuva: Tommi Hakala

KIITÄMME & MOITIMME:

+ Riittävä valokeila täysteholla

+ Useampi selkeästi erilainen tehoalue

+ Valaisinosan pienet ulkomitat

– Kallis

– Erillinen akku

– Kuumeneva virtakytkin

Testiryhmä: Tommi Hakala, Ian Knibbs