Kokeilussa Husqvarnan uudistunut Technical 24- metsurin turvakenkä, joka tarjoaa parannettuja ominaisuuksia hakkuille – turvakengät ovat entistä joustavammat ja mukavammat käyttää

Husqvarnan turvakenkämalliston Technical 24 -malliston kolmas sukupolvi on tullut markkinoille. Aikaisempiin versioihin nähden oranssinväritteinen uutuus on varustettu uusimmilla innovaatioilla, kengät ovat myös aiempaa joustavammat.
Husqvarnan turvakenkämalliston huipputuote, eli Technical 24 -malli, on uudistunut. Aiempien versioiden laskettelukenkämainen jäykkyys on vähentynyt ja kenkä on pituussuunnassa notkeampi. Samalla on muitakin ominaisuuksia viilattu paremmiksi.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Metsätöihin tarkoitettujen ja hyväksyttyjen jalkineiden markkinoilla on tapahtunut 2000-luvulla mullistus – metsurinsaappaat ovat saaneet kilpailijoikseen viiltosuojatut nahkaiset turvakengät. 2020-luvulla tilanne on kääntynyt siihen, että etenkin ammattikäytössä mukavammat nahkaturvakengät ovat ohittaneet suosiossa kumisaapasmallit.

Husqvarna on ollut kilpailussa, muiden valmistajien tavoin, monella rintamalla. 2010 esitelty huippumalli, eli Technical 24 -kengät ovat jo kolmannessa sukupolvessaan. Mallistossa on myös perusmallin Classic 20- ja keskihintaluokan Functional 24 -kengät.

Husqvarna Technical 24 -työturvakengät:

  • Moottorisahauskäyttöön tarkoitetut viiltosuojakengät
  • Kolmas sukupolvi Technical 24 -mallistosta
  • Viiltosuojaus 24 m/s ketjunopeuksiin asti
Uusi innovaatio on nauhaa kiilaavien lukkokoukkujen korvaaminen kääntyvälenkkisellä lukitusmenetelmällä. Kiristettäessä nauhoja vedetään sivullepäin, jolloin oikeanpuoleinen lenkkiosa kääntyy ja päästää nauhan vapautumaan.
Uusi innovaatio on nauhaa kiilaavien lukkokoukkujen korvaaminen kääntyvälenkkisellä lukitusmenetelmällä. Kiristettäessä nauhoja vedetään sivullepäin, jolloin oikeanpuoleinen lenkkiosa kääntyy ja päästää nauhan vapautumaan. Kuva: Tommi Hakala

Parannettua kiristymistä

Nahkaturvakenkien ongelmaksi ja haukkumisenkin aiheeksi ovat nousseet nauhojen kiinnipysyminen ja nauhojen kestävyys. Uusissa Technical 24 -malleissa näihin asioihin on panostettu. Tasaista kiristymistä parantavat jalkaosan 4 paria ”kuulalaakeroitua” nauhalenkkiä, jotka antavat nauhan elää ja kenkä pääsee asettumaan tasaisemmin jalkapöydän ympärille. Uudenlaiset nauhalenkit eivät myöskään kuluta nauhoja samalla tavalla kuin perinteiset kiinnikkeet.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Jotta jalkapöydän kireys on säädettävissä erillään varresta, monissa turvakengissä on yksi pari ”lukkokoukkuja” varren alaosassa. Nyt Husqvarna on korvannut aiemmat avoimet lukkokoukut uudella innovaatiolla: lukitus tapahtuu automaattisesti lukittuvilla umpilenkeillä. Kiristysvaiheessa nauhoja vedetään kenkään nähden sivuille, jolloin lenkkiosat vapauttavat nauhat. Kun sopiva jalkaosan kireys on saavutettu, kireällä pidetyt nauhat käännetään eteenpäin – lenkki lukittuu ja kiilaa nauhat jalkaosan kohdalta liikkumattomiksi.

Koska lukitus pitää nauhat paikoillaan, saa nauhat seuraavaksi koukattua varren avokoukkujen avulla sopivaan kireyteen. Näin varsi ja jalkaosa voivat olla eri kireydessä käyttäjän haluamalla tavalla. Avokoukkujen ansiosta kengän varren ympäriltä saa nauhat kokonaan pois, jolloin varsi avautuu erittäin avoimeksi ja siten helpoksi riisua/pukea.

Husqvarnan käyttämä Vibram-pohjamalli on nyt erittäin avara. Keskellä on pienien nappuloiden vieressä tilaa lumelle, suuret reunapalat ovat harvassa ja nastoitettavissa. Eniten kulutukselle kohdistuvissa kohdissa reunapalat ovat tiheämmässä.
Husqvarnan käyttämä Vibram-pohjamalli on nyt erittäin avara. Keskellä on pienien nappuloiden vieressä tilaa lumelle, suuret reunapalat ovat harvassa ja nastoitettavissa. Eniten kulutukselle kohdistuvissa kohdissa reunapalat ovat tiheämmässä. Kuva: Tommi Hakala
Varsi aukeaa reilusti ja kengät saa puettua päälle myös alaosan nauhoja löysäämättä. Varsien suissa on kesäkäyttöä ajatellen pehmeä sisäpinta, joka ei hierrä lyhyillä sukilla työskenneltäessä. Ylimmät nauhakoukut ovat iskuja kestäviä pellistä prässättyjä versioita.
Varsi aukeaa reilusti ja kengät saa puettua päälle myös alaosan nauhoja löysäämättä. Varsien suissa on kesäkäyttöä ajatellen pehmeä sisäpinta, joka ei hierrä lyhyillä sukilla työskenneltäessä. Ylimmät nauhakoukut ovat iskuja kestäviä pellistä prässättyjä versioita. Kuva: Tommi Hakala

Avaruutta pohjiin ja notkeutta varteen

Ensimmäisen sukupolven versiossa oli pohjan pidon kanssa ongelmia. Ne korjattiin nopeasti toiseen sukupolveen ja nyt pitoa on parannettu lisää, etenkin lumisia olosuhteita ajatellen. Uusi pohjamalli on erittäin avaraksi muotoiltu, aina reunapaloja myöden. Harvat palat purevat lumen läpi paremmin. Avara pohjamuoto puhdistuu myös tehokkaammin. Eniten kulumiselle alttiit kohdat pohjasta ovat kuitenkin umpinaisemmat, eli kulutettavaa materiaalia on enemmän. Sama pohjamalli on myös Functional 24 -kengissä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kengän pinta on oranssinväristä haljasnahkaa, joka käytössä muuttuu ruskehtavaksi. Etuläpässä sama kangas selvästi hiertyi nauhojen kohdilta. Kenkien sisäosa on vuorattu vedenpitävällä, mutta ulospäin hengittävällä Sympatex-kalvolla. Kantapään ja nilkan alueelle on sijoitettu myös pehmentävää vaahtomateriaalia.

Uudet versiot ovat aikaisempaan nähden joustavammat, edellisten versioiden laskettelumonomaisuus on vähentynyt ja kengät joustavat pituussuunnassa enemmän. Mutta silti nilkka saa tukea, eli edelleen nämä kengät sopivat niille sahureille, jotka kaipaavat nilkalle riittävästi tukea.

Hinnaltaan uudet versiot ovat arvokkaat, verollinen suositushinta on peräti 349 euroa.

Testaus: Pasi Haavisto

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

KIITÄMME & MOITIMME:

  • Jämäkkä ja tukee nilkkaa, mutta joustaa pituussuunnassa
  • Helppo pukea, reilusti avautuvan varren ja paksujen nauhojen ansiosta
  • Pitävä pohja eri keleillä
  • Pintanahan hiertyminen nauhojen alta