Fordson ja Ford – Varaosia ollut hyvin saatavilla

Amerikkalainen Ford oli vahva tekijä suomalaisillakin traktorimarkkinoilla. 1960-luvulla traktoreita valmistettiin sekä Fordson- että Ford-nimillä.
Fordin tonnisarja esiteltiin vuonna 1964, samassa yhteydessä merkki lyheni Fordsonista Fordiksi. Etualan Ford 2000 on mäkkikäyttöönkin sopivan Dextan seuraaja.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ford-traktoreita valmistettiin Euroopassa vuodesta 1964 alkaen. Samassa yhteydessä Fordson-nimi vaihtui Fordiksi, kun Fordin tonnisarja korvasi Dextat ja Majorit mallistossa. Mökkitraktoriluokkaan näistä parhaiten osuvat reilu 30-hevosvoimainen Dexta ja noin 40-hevosvoimainen Super Dexta. Näitä malleja vastaavat traktorit olivat tonnisarjassa Fordin 2000-mallit.

Seuraavaa kokoluokkaa Fordin mallistossa edusti lähes 50-hevosvoimainen malli 3000. Fordson oli Suomessa traktoreiden markkinajohtaja, mutta 60-luvulla nimen ja malliston vaihdoksen aikoihin Massey Ferguson ja Valmet kirivät tehokkaammilla myyntiverkostoillaan merkin ohi. Tonnisarjan alkupään malleissa oli pieniä lastentauteja, mutta alkuvaikeuksien jälkeen tonnisarjaakin myytiin hyvin.

Vuotava jäähdytin on yleinen ongelma vanhoissa traktoreissa. Tarvikekauppiaat tarjoavat syyläreitä melko edullisesti.  Ford 3000:sen jäähdyttimen korjaus maksoi reilut 300 euroa,  mikä on enemmän kuin tarvikejäähdyttimen hinta. Korjattu alkuperäisjäähdytin voi kuitenkin olla kestävämpi kuin tarvikeosa...
Vuotava jäähdytin on yleinen ongelma vanhoissa traktoreissa. Tarvikekauppiaat tarjoavat syyläreitä melko edullisesti. Ford 3000:sen jäähdyttimen korjaus maksoi reilut 300 euroa, mikä on enemmän kuin tarvikejäähdyttimen hinta. Korjattu alkuperäisjäähdytin voi kuitenkin olla kestävämpi kuin tarvikeosa... Kuva: Tapio Vesterinen

Tarjontaa traktoreista ja osista

Dextojen hinnat liikkuvat 2 500–5 000 euron tuntumassa kunnosta riippuen. Tonnisarjan malleja saattaa saada myös samassa hintahaarukassa. Hyväkuntoisten Majoreiden tarjonta on vähäisempää, sillä urakointikäytössä suositut traktorit olivat aikanaan kovissa töissä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Massey Fergusonin mallien tavoin myös Fordsonit ja Fordit olivat todellisia sarjatuotteita, keksihän Henry Ford autopuolella oikeastaan koko sarjatuotannon.

Tästä syystä varaosia on todella hyvin saatavilla niin ulkoiseen ehostukseen kuin voimansiirron syövereihinkin kotimaisistakin verkkokaupoista ja myymälöistä, kuten esimerkiksi IKH:lta tai Farmilaitteelta.

Dextaa hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota vaihdevivun toimintaan, sillä siirtäjät saattavat jumiutua. Moottorin lohko kannattaa tarkastaa ruiskutuspumpun takaa halkeamien varalta ja taka-akseli öljyvuotojen varalta.