24-vuotias Lauri Hänninen urakoi yrittäjänä maatalous- ja metsäpuolella – hakkeen kysyntä nousussa

Nuori 24-vuotias yrittäjä Lauri Hänninen näkee nykyisen energiapolitiikan nostavan hakkeen kysyntää, mutta toimitusketjun muutos on vielä täysin murrosvaiheessa. Hänninen toimii toisena yrittäjänä hankasalmelaisessa Ajokaksikko Oy:ssä, joka tekee maatalouskoneurakointia kesäisin sekä haketusurakointia metsäalan yrityksille.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Milloin aloitit koneurakointitoiminnan?

Tulin Ajokaksikolle aluksi töihin vuonna 2017. Sitä ennen olin ajanut vain yksittäisiä urakointikeikkoja sekä tehnyt aktiivisesti maatalouden konetöitä.

Mitkä ovat haketusurakoinnin näkymät?

Haketusurakoinnille on kasvava tarve nykyisen energiapolitiikan vuoksi. Kun turpeesta luovutaan, hakkeen kulutus on kasvussa. Meillä haketusurakointi on laajenemassa vähitellen ympärivuotiseksi toiminnaksi.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Mikä on keskeisin haaste haketustoiminnassa?

Hakkeen energiasisältö on turvetta matalampi. Lämpölaitosten ja haketoimittajien haasteena on saada logistiikka ja tavaran varastointi toimimaan siten, että kasvavat polttoainevirrat saadaan kulkemaan sujuvasti, ja että me urakoitsijat voimme vastata myös kulutuspiikkeihin. Toimitus energiapuupinosta hakkeena lämpölaitokselle sisältää valtavasti muuttujia, kun olosuhteet ovat aina erilaiset. Siksi toimitusajan ennakointi on välillä haastavaa, vaikka täsmällisyyteen pyritään.

Mikä on menestyksen edellytys koneurakointia tekevälle yritykselle?

Tärkeintä on tehdä luvatut työt ajallaan ja laadukkaasti. Tämä on tärkeää varsinkin säilörehun korjuussa, jossa rehun laatu on suuri tekijä. Urakoitsijan on toimittava mahdollisimman tarkasti olosuhteiden salliessa siten, että laatu on sellaista kuin pitää. Tämä tarkoittaa myös varautumista keskeytyksiin.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lue myös edellinen Hän-esittely:

Juho Kettusen ura on edennyt rengistä lantayrittäjäksi – kesällä työllistää vetoletku- ja tarkkuuslevitys, talvisin talvikunnossapito