Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Näin sujui nykypäivänä puinti 1950-luvun puimurimallilla – Allis-Chalmers All-Crop 60A -puimakoneella olympiasyksyn puintitunnelmissa

Hinattava Allis-Chalmers All-Crop 60 oli 1950-luvun alussa Suomen yleisin puimurimalli. Se ei ominaisuuksiensa puolesta ollut paras mahdollinen suomalaispelloille, mutta huokea hankintahinta ja tasokas tekniikka kiinnostivat niin runsaasti, että kauppoja tehtiin samaan tahtiin kuin koneita saatiin tänne tuotua. All-Crop oli alkuaan tarkoitettu pienemmille tiloille, mutta meillä se oli ainakin aluksi isojen talojen kone. Kuluneena syksynä Allis-puimuria päästiin kokeilemaan jokseenkin 60 vuoden takaisissa olosuhteissa. Jyvät menivät säkkiin ja oljet peltoon, kuten oli tarkoituskin, eikä hinausapuakaan tarvittu.
Tilaajalle
Allis-Chalmers All-Crop 60 suunniteltiin alunperin voimanottokäyttöiseksi, mutta vuodesta 1940 lähtien sen sai myös apumoottorivarustuksella. Useampaan traktoriin oli tuolloin saatavana voimanottoakseli, mutta harvemmasta löytyi tarpeeksi pieniä vaihteita, eikä voimaakaan ollut aina riittävästi. 26-hevosvoimaisen N-Fordsonin lisävarusteisiin on kuulunut ulosottoakseli, mutta puimurin yhtäaikainen vetäminen ja pyöritys on ollut mahdollisuuksien rajoissa. Apumoottorimalli liikkuu kuitenkin melko vaivattomasti.