Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Lisäartikkeli ja video: Tuleeko VR-tekniikka yleistymään

VR-esityksen idea näkyy tässä. Ns. kromakankaan avulla henkilön taustalle voidaan ”vaihtaa” haluttu maisema. VR-lasit aistivat liikkeen, jolloin virtuaalitilassa voidaan liikkua. Maisemaanon myös mahdollista sijoittaa esimerkiksi työkoneita – tässä Multivan suorakylvökone. Taustalla näkyy ”aito” Loimaan Viljelymenetelmäkentän maisema.
VR-esityksen idea näkyy tässä. Ns. kromakankaan avulla henkilön taustalle voidaan ”vaihtaa” haluttu maisema. VR-lasit aistivat liikkeen, jolloin virtuaalitilassa voidaan liikkua. Maisemaanon myös mahdollista sijoittaa esimerkiksi työkoneita – tässä Multivan suorakylvökone. Taustalla näkyy ”aito” Loimaan Viljelymenetelmäkentän maisema. Kuva: Jussi Knaapi
Esitykseen on mahdollista lisätä elementtejä, grafiikaa jne. Tässä tarkastellaan kyntöruudun maaprofiilia, joka on nostettu ylös maasta. Profiili on kuvattu paikan päällä maakuopasta, joten se vastaa varsin hyvin todellisuutta. Esittelijän käsissä on osoittimet, jotka näkyvät ruudulla sinivärisinä. Osoittimet korvautuvat jatkossa ranteeseen sijoitetuin lähettimin, jolloin henkilön kädet jäävät vapaiksi. Etualan kamera kuvaa esityksen yleisnäkymää. Toisena vaihtoehtona on esittelijän käyttämät VR-lasit, joiden kuva näkyykin yläruudussa.
Esitykseen on mahdollista lisätä elementtejä, grafiikaa jne. Tässä tarkastellaan kyntöruudun maaprofiilia, joka on nostettu ylös maasta. Profiili on kuvattu paikan päällä maakuopasta, joten se vastaa varsin hyvin todellisuutta. Esittelijän käsissä on osoittimet, jotka näkyvät ruudulla sinivärisinä. Osoittimet korvautuvat jatkossa ranteeseen sijoitetuin lähettimin, jolloin henkilön kädet jäävät vapaiksi. Etualan kamera kuvaa esityksen yleisnäkymää. Toisena vaihtoehtona on esittelijän käyttämät VR-lasit, joiden kuva näkyykin yläruudussa. Kuva: Jussi Knaapi
Tässä tutustutaan maaperäskannerin tekniikkaan.
Tässä tutustutaan maaperäskannerin tekniikkaan. Kuva: Jussi Knaapi
Virtuaalimaisemaan on lisättävissä erityyppistä aineistoa. Tässä näkyy Loimaan koekentän salaojitus. Teknikoiden käyttämä numeerinen suunnitteluohjelma on nykyään lähes suoraan yhteensopiva virtuaalimallin kanssa.
Virtuaalimaisemaan on lisättävissä erityyppistä aineistoa. Tässä näkyy Loimaan koekentän salaojitus. Teknikoiden käyttämä numeerinen suunnitteluohjelma on nykyään lähes suoraan yhteensopiva virtuaalimallin kanssa. Kuva: Jussi Knaapi
Uusi tekniikka kiinnostaa aina. KoneAgrian esitykset pysäyttivät varsin tehokkaasti yleisön seuraamaan Loimaan tapahtumia.
Uusi tekniikka kiinnostaa aina. KoneAgrian esitykset pysäyttivät varsin tehokkaasti yleisön seuraamaan Loimaan tapahtumia. Kuva: Jussi Knaapi

Olemme nyt ottaneet ensimmäisiä askelia virtuaalitodellisuuden hyödyntämisessä maataloussektorilla. Koneagrian pilottinäytös oli toki vaatimaton alku, mutta avasi ehkä polkua eteenpäin. Sovitettuna isompaan digitalisaation raamiin, tulee VR olemaan jatkossakin voimakkaasti esillä. Teollisuuden, opetuksen, neuvonnan ja myös itse viljelyn kehityksessä VR tulee olemaan tavalla tai toisella mukana. Haaste on kova, mutta ei mahdoton.

Syksyn ilmastokeskustelujen aikana energian kulutuksen ja jättämämme hiilijalanjäljen teemat ovat olleet voimakkaasti esillä. Tulee olemaan mielenkiintoista seurata, miten kehitys kehittyy. Saammeko perinteisten näyttelyjen ja seminaarien rinnalle VR-tekniikan keinoin mahdollisuuden osallistua tilaisuuksiin myös etänä hiilijalanjälkeä säästäen? Etäosallistumisen tekniikkaa hyödynnetään jo seminaareissa, jolloin esitykseen voidaan myös osallistua kysymyksiä esittäen ja kuunnellen.

Seuraava VR-tekniikan askel tullaan ottamaan jossain vaiheessa. Vielä nykyisellään esimerkiksi VR-lasien hintaluokka on korkeahko. Langattomien ja oman prosessorin sisältävien lasien hintaluokka nousee vielä yli 500 euron.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Oma lukunsa on itse esityksen rakentaminen, jossa vaivaa ja kuluja on toistaiseksi niin paljon, ettei kyse ole jokamiehen ratkaisusta. Ehkä ensimmäiset ”arkisovellutukset” ovatkin ns yhdistettyä todellisuutta (MR eli mixed reality), jossa on elementtejä myös AR-tekniikasta. Tällöin käytetään laseja, joiden kautta näkyy ”normaali” maisema ja sen päälle asemoidaan haluttuja lisäosioita, kuten esimerkiksi kuvassa näkyvä salaojakartta.

Lue Tietoa ja tuloksia uudella tekniikalla -artikkeli KV15/2018!