Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Lyhyt Lely Welger RPC 445 -paalainkäärintälaite esittelyssä – muuttuvakammioisen paalaimen etuna tehostunut paalaintyö

Kesän ehdottomasti suurin paalainuutuus oli Lely Welgerin Tornado -paalainkäärijäyhdistelmä, jonka ensiesittely oli Agritechnikassa viime vuoden syksyllä. Silloin keltainen uutuusesittelykone oli vaihtanut värin tuotantokoneen punaiseksi.

Yhdistelmän paalaimena on Welgerin neliremminen 435, tosin sitä on muutettu roottorin ja noukkimen osalta selvästi. Noukin on kulissiton, eli piikkiakselit on kytketty kiinteästi päädyistään pyörityslevyihin. Roottori on samankokoinen kuin noukinvaunussa, eli 80 cm halkaisijaltaan. Leikkuuteriä 25 kpl ja pohja on laskeva, eli tukkeuman tullessa lasketaan pohja alas ja käynnistetään paalain udelleen.

Käärintälaite on täysin uusi, eikä samantyyppistä ole aikaisemmin nähty. Käärintäpöytä on kytketty paalainkoneiston ali kulkevaan runkoon, joka muodostaa koko yhdistelmän kantavan osan. Koko käärintälaitteen pääidea on liikkuva käärintäkehä. Paalain on nostettu ylös, jotta paali voidaan pudottaa käärintäpöydälle hidastinvarren avulla, jolloin paali putoaa pöydälle kehän läpi. Paalaimen ohjelma tietää valmistuneen paalin halkaisijan, joten käärintäkehä osaa asettua automaattisesti oikealle korkeudelle ja muovi kietoutuu keskelle paalia. Käärintä säätyy paalin koon mukaan automaattisesti, eli käärintäkierroksia tulee tarpeen mukaan olipa paali 90 tai 160 cm. Paali kipataan pois nostamalla käärintäkehä ylös jolloin pöytä painuu alas ja paali vierähtää pellolle, pudotuskorkeus on matala. Paalainkäärijän toimintoja ohjataan yhdestä värinäytöllisestä ohjaimesta, johon saa myös tarvittaessa kahden peruutuskameran kuvan.

Rengastus on leveä 710/45 R 22,5 ja on oltavakin, sillä alla on vain yksi akseli. Kone on kompakti rakenteeltaan, leveys on 2,8 m, kuljetuspituus tiellä 5,7 m, painoa koneelle on kertynyt 5 100 kg.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Nopea

Kokonaisuutta ajatellen uutuudesta on pyritty rakentamaan mahdollisimman tehokas rehunkorjuukone. Suuriläpimittainen sulloja sallii huomattavan ison massavirran noukkimelta paalikammioon, noukin on jäykkäpiikkinen ja kestää kovempia käyttökierroksia kuin kulissinoukin.

Valmistajan edustajan mukaan sullojan läpimittaa ei ole kasvatettu pelkästään tehon takia, vaan suurin syy on paalainosan nostaminen korkeammalle rungon päälle, joten roottorin läpimittaa oli kasvatettava, että rehumassa nousee riittävän korkealle joutuakseen kammioon. Nopeutta lisää lastausajan lyhentäminen: paalin pudottaminen kammiosta ja kammion sulkeminen vie saman ajan, kuin pelkällä paalaimellakin. Paalin käärintä alkaa välittömästi käärintäkehän käännyttyä oikealle korkeudelle.

Welgerin RP 435, neljällä hihnalla toteutettu paalikammio toimi toissa kesänä ajetun kokeilun aikana hyvin, alussa oli ongelmia kapealla karholla, hihnat pyrkivät ristiin. Ongelmaan löytyi helppo ratkaisu, aloitettiin paalaus toisesta laidasta noukinta ja siirryttiin välittömästi toiseen laitaan, jolloin rehumassa kammiossa tuli tasaiseksi, eikä pakottanut hihnoja toisen laitaan. Leveällä karholla ongelmaa ei ilmennyt. Voiman tarve on kohtuullinen, mutta toisin kuin hihnakoneista luullaan, silloin kun silppurin läpi menee paljon tavaraa aletaan traktoristakin hakea potkua.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tornadoa emme valitettavasti päässeet ajamaan maahantuojan esittelykiertueen tiukan aikataulun takia, oletettavasti paalainosan toiminta on sullojaa ja noukinta lukuun ottamatta samanlaista kuin ykköspaalaimellakin.

Muuttuvakammioisen edut

Muuttuvakammioinen paalain tekee yleensä keskeltä asti tiukkoja paaleja, aivan pintakerros jää hieman rullakonetta pehmeämmäksi. Samaan aikaan samalla pellolla ajettujen rulla- ja hihnakoneiden paalien painoissa on eroa hihnakoneen hyväksi muutama prosentti, kun tehdään samankokoista paalia. Muuttuvakammioinen jättää kuitenkin kiinteäkammioisen toiseksi isommalla paalikoolla. Suurentamalla paalikokoa saadaan säästöjä syntymään muovikuluissa huomattavasti, koska paalin koon kasvaessa massamäärä paalissa kasvaa ja käärimiseen kuluu vähemmän muovia kiloa kohden.

Toinen merkittävä seikka muuttuvakammioisen hyväksi on tehostunut paalaustyö. Verkotukseen ja paalin pudotukseen käytetty aika vähenee, koska paalimäärä hehtaaria kohden putoaa selvästi. Urakoitsijalle muuttuvakammioinen on käyttökelpoinen: voi tehdä sellaista paalia kuin asiakkaat haluavat. Tietysti hinnoittelussa on muistettava ottaa huomioon paalien massaerot.