Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Maarit Nopan ja Simo Perälän tilalla on saatu talven aikana sähköä säästettyä – tila investoi myös uusiin energiaratkaisuihin

Sarkamessuille oli tuttuja tapaamassa Maarit Noppa ja Simo Perälä, jotka pitävät luomulypsytilaa Ilmajoella. Koneviesti kyseli pariskunnalta tilan energiaratkaisuista ja konekannasta.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Maarit Noppa ja Simo Perälä olivat tulleet Sarkamessuille vaihtamaan kuulumisia tuttavien kanssa. Tapahtuman tärkein anti onkin heille sosiaalisuus. Lisäksi messuilta saa vinkkejä koneista ja rehuista.

Nopan ja Perälä luomutilalla on jouduttu tilan energiankulutukseen kiinnittämään huomiota. Tilan käyttövesi lämpiää sähköllä, mikä onkin yksi suurimmista sähkösyöpöistä. Viimeisen puolen vuoden aikana tähän on reagoitu muun muassa navetassa, jossa sähkönkulutusta on saatu pudotettua muutama tuhat kilowattia kuukaudessa. Tämä on onnistunut muun muassa siinä, että navetassa ollaan oltu enitistä huolellisempia veden kulutuksen kanssa.

Kevään koittaessa tilalle asennetaa aurinkopaneelit, joista toivotaan myös helpottavan sähkön säätämistä. Lisäksi pariskunnalla on toiveessa, että syksyllä sähkön hinnat olisivat jo matalammalla tasolla, jolloin tila pystyisi sopimaan kohtuuhintaisen määräaikaisen sähkösopimuksen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tilalle on myös aikomus hankkia maalämpökaivo, josta on jo lupapäätös hyväksyttynä. Maalämmön asennusajankohtaa ei ole kuitenkaan vielä lyöty lukkoon, sillä materiaaleista on pulaa ja toimitusajat hyvin pitkät. Pariskunta kuitenkin uskoo, että hanke toteutuu jossain vaiheessa, mikä osaltaan tuo helpotusta energiankäyttöön.

Hintojen karattua käsistä niiden kehittymistä seurataan tilalla jatkuvasti esimerkiksi polttoaineiden osalta. Kun hinnat laskevat, toimitaan saman tien, minkä seurauksena on tehty suuriakin tilauksia. ”Maatila on rahan kierrätyslaitos”, sanoo Perälä. ”Olisi mukava, että viivan alle jäisi jotain myös tuottajille.” Tästä syystä hintoja on pakko seurata ja iskeä silloin, kun tulee tunne, että nyt kannattaa toimia.

Jotta Maatalousyhtymä Noppa & Perälä toimii jatkossakin, täytyy huolehtia sekä yrittäjien että työntekijöiden terveydestä, peltojen kunnossapidosta sekä eläinten hyvinvoinnista. Kun nämä asiat ovat kunnossa, pysyy Nopan mukaan myös talous tasapainossa. ”Ja kun talous on kunnossa, niin myös yrittäjät voivat hyvin”, Perälä naurahtaa.

Pariskunta uskoo tilansa tulevaisuuteen, koska ei ole muuta vaihtoehtoa. ”Kyllä suomalainen tahtoo suomalaista ruokaa”, Noppa toteaa.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Katso videolta, mitä Noppa ja Perälä kertovat tilan konekannan ylläidosta sekä eläinten hyvinvoinnin seuraamisesta.