Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Markus Rytkösen tilalla koneinvestoinnit tehdään yhteistyössä kahden muun tilan kanssa – varaosien saatavuus rajoittaa konehankintoja

Koneviesti haastatteli Sarkamessuilla maaninkalaista Markus Rytköstä, joka kertoi, millaisia haasteita maatalousyrittäjällä on energiakriisin ja varaosapulan keskellä.

Markus Rytkösellä on kolmen robotin lypsykarjatila Maaningalla. Tällä hetkellä miestä mietityttää kallis sähkön hinta, joka on kolme kertaa kalliimpaa kuin pari vuotta sitten. Tilalla on pieniä tehostamisia tehty sähkönkulutuksen suhteen, mutta mihinkään radikaaleihin ratkaisuihin ei ole vielä päädytty.

Myös polttoaineet hinnat ovat nousseet tuplasti. Juokseviin kuluihin voi vaikuttaa töitä jaksottamalla. Jos polttoainetta ei ole tarpeeksi saatavilla tai polttoaineiden hinnat eivät ole järkevällä tasolla, Rytkönen joutuu harkitsemaan, lykkääkö hän paljon polttoainetta kuluttavia töitä kuten peltojen peruskunnostuksen toiseen ajankohtaan.

Rytkösen tilalle koneinvestoinnit tehdään yhteistyössä kahden muun tilan kanssa. Kolme tilaa yhdessä miettii, millaisia koneita tiloille tarvitaan, ja mitä ominaisuuksia koneilta vaaditaan. Samalla pohditaan, mitä työvaiheita tilat voivat tehdä itse, ja mitä voidaan teettää urakoitsijalla. Mietintöjen perusteella pyydetään hankintalistalla olevista koneista tarjoukset.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Koneiden hankintoihin vaikuttaa myös se, onko koneisiin varaosia saatavilla. Koneiden varaosa- ja komponenttipula on rajannut kolmen tilan koneinvestoinneissa yrityksiä pois. Jos koneyritykseltä ei löydy hankintalistalla olevan koneen tärkeimpiä varaosia hyllystä, niin yritys putoaa pois tarjouskilpailusta. Rytkösen mukaan kolmelle tilalle ei ole varaa hankkia konetta, jonka varaosia joudutaan odottamaan useita viikkoja ulkomailta.

Katso videolta, mitä Rytkönen kertoo tilansa konekannasta sekä näkemyksistään nykypäivän viljelijänä.