Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Video: Jarkko Kalevan tilalla energiatehokkuus on tarkkaan mietitty – energiaratkaisujen oltava myös helppohoitosia työmäärää lisäämättä

Sarkamessuilla vieraili teuvalainen Jarkko Kaleva, joka kertoi Koneviestille tilansa energiaratkaisuista ja -käytöstä.
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Teuvalaisella Jarkko Kalevalla on 130–140 lehmän lypsykarjatila, jossa on käytössä kaksi lypsyrobottia. Maatilalla energiaa kuluu, mutta tilan voimassaoleva sähkösopimus on ollut kohtuuhintainen eikä suuria sähkölaskuja ole tullut. Lisäksi tilalle on pelletin rinnalle asennettu ilma-vesilämpöpumppu, jolla lämpiää asuinrakennuksen lisäksi myös osa konehallista sekä vanhan navetan sosiaalitilat. Tilan uudempi navetta toimii maalämmöllä.

Kaleva sanoo, olevansa tyytyväinen tilansa energiatehokkuuteen sekä energiaratkaisuihin. Energiaratkaisut on helppohoitoisia eivätkä lisää tilan työmäärää. Kalevaa kuitenkin mietityttää tulevaisuudessa viljan kuivatukseen käytettävä energia ja se, mistä kuivatukseen käytettävä energia kannattaa hankkia. Tähän asti on käytetty rahtikuivatusta, mutta omat viljat ovat kehittämisen alla tulevaisuudessa.

Kalevan mielestä, että hänen tilansa kulmakivet selviämisessä ja pärjäämisessä ovat laadukas säilörehu sekä vilja. Talouden ja tilanhoidon perusta on se, että eläimet tilalla voivat hyvin. Tällä varmistetaan, että tilalle tulee maitoa ja sitä kautta liikevaihto. Kaleva luottaa tulevaisuuteen ja siihen, että suhdanteet tasaantuvat. Silti tarkkana pitää olla.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Katso videolta, mitä Jarkko Kaleva kertoo tilan koneinvestoinneista ja koneiden kunnossapidosta.